E.Martinaitis: „Mokyklai pusė amžiaus – tik jaunystė...“

martinaitisAsta GVILDIENĖ

Gegužės 18 - oji Šakių meno mokykloje  - išskirtinė diena. Šįkart tai - ne tik 36 jaunųjų muzikantų ir 16 Dailės skyriaus menininkų išleistuvės, bet ir mokyklos 55 – erių metų Jubiliejus. Jaunieji menininkai Rotušės fojė surengė baigiamųjų darbų parodą, o sausakimšoje Kultūros centro salėje savo gabumus rajono bendruomenei demonstravo ir esami, ir jau buvę Muzikos skyriaus auklėtiniai, šiandien žinomi šalies solistai ir muzikantai.

Nuotr. Pasak E. Martinaičio, jei pritars savivaldybės taryba, nuo kitų mokslo metų Meno mokykloje ketinama įsteigti profesionalų 7 klasių choreografijos ugdymo skyrių.

Švenčia jaunystės metus

Aštuonetą metų Šakių meno mokyklai vadovaujančio direktoriaus Einaro Martinaičio teigimu, žmogui pusė amžiaus – tai pati branda, o mokyklai – tik jaunystė. Kasmet čia mokosi 325 mokiniai - šiemet 95 menininkai ir 230 muzikantų. Džiugu, kad vidutiniškai 5 – 6 iš jų tęsia mokslus aukštosiose mokyklose ir susieja savo gyvenimą su muzika arba daile. Trisdešimties mokytojų komanda kasdien su savo mokiniais dalijasi žiniomis ir patirtimi.
 
Mokyklos direktorius atviravo, kad jau daug metų svajoja apie gitaros klasės ir varinių pučiamųjų instrumentų orkestro įkūrimą. „Žinomi gitaros mokytojai čia nevažiuos, nes negalime jiems daugiau nieko pasiūlyti, kaip tik tokį pat didelį krūvį, kokį jie jau turi, - apgailestavo E.Martinaitis. – Varinių pučiamųjų instrumentų orkestrui mūsų krašte nėra nei tradicijų, nei mokytojų.“

Populiariausios pamokos

Pasak mokyklos direktoriaus, pasirenkamo instrumento populiarumas banguoja. „Dažnai vaikai ateina į mokyklą nežinodami jokio kito instrumento, tik pianiną, - pasakojo E.Martinaitis. – Pradėjus jam rodyti instrumentus – nuomonė pasikeičia. Taip pasipildo smuikininkų, klarnetininkų ar akordeonistų klasės. Jau keletą metų iš eilės gausiausiai lankomos fortepijono, antroje vietoje - smuiko, trečioje – akordeono ir pučiamųjų pamokos. Džiugu, kad šiemet surinkta ir nemaža kanklininkų klasė.“

Kol Meno mokykla neturėjo keramikos klasės, visi rinkdavosi mokslus pas skirtingus tapybos mokytojus Vytautą Kauną, Lolitą Rūgytę ar Mindaugą Pauliuką. „Kai pradėjo dirbti mokytojas Kęstutis Dovydaitis, tai turbūt populiariausios tapo keramikos pamokos – paskui jį vaikai būriais laksto. Jis traukia juos kaip magnetas, - juokėsi mokyklos direktorius. – Toks ir turi būti mokytojas. Anksčiau visus tikruosius menininkus reikėdavo ištraukti iš rūsio, o šiandien ten niekas tavęs nesuras, turi pats rodyti iniciatyvą, mokytis ir mokyti.“

Baigiamųjų darbų paroda

Praėjusį trečiadienį Šakių meno mokyklos Dailės skyriuje, kuris šių metų rudenį švęs savo gyvavimo dvidešimtmetį, savo baigiamuosius darbus apsigynė gausus jaunųjų menininkų būrys. Prieš išleistuvių iškilmes savivaldybės fojė jie surengė savo darbų parodą, kuri čia bus eksponuojama dar pora savaičių. „Tėvai, jūs turite velniškai gabius vaikus, - parodos atidaryme atviravo E.Martinaitis. - Šiais metais, kaip niekada iki šiol nebuvo, moksleivių baigiamuosius darbus vertino ir trys profesionalūs dailininkai, kurie buvo nustebinti kiekvieno išskirtinumu, unikalia išraiška ir savita atlikimo technika.“ Pasak savivaldybės mero pavaduotojos Rimutės Rauktienės, kuri taip pat žavėjosi nevaikiškai brandžiais Meno mokyklos absolventų darbais, kiekviename kūrinyje galima pamatyti patį jo kūrėją. „Kokie jūs – tokie ir jūsų darbai“, - tvirtino ji.

Šakių „Lions“ klubo prezidentė Ona Rakauskienė ne tik gyrė išskirtinius baigiamuosius moksleivių darbus ir sveikino jų autorių mokytojus, bet ir siūlė panaudoti juos kilniems tikslams. Kaip ir kasmet gerus darbus daranti ir labdaromis vargstančiuosius remianti organizacija planuoja dovanotus meno kūrinius parduoti aukcione, o už surinktas lėšas nupirkti vaistų ir išdalinti juos diabetu sergantiems vaikams.

Sveikino buvę mokiniai

Sausakimšoje Kultūros centro salėje Meno mokyklos direktorius trumpai priminė jos istoriją, paminėjo čia dirbusius ankstesnius vadovus ir mokytojus, skaidrėmis iliustravo savo pasakojimą. Įteikdamas mokyklos baigimo pažymėjimus ir Padėkos raštus už gerą mokymąsi bei dalyvavimą koncertinėje veikloje, jis džiaugėsi kiekvienu mokiniu. Absolventus sveikino ir tėveliai, ir mokytojai, ir draugai.

Jau tradicija tapusiame šventiniame koncerte, šįkart daugiau skirtame  mokyklos 55 – čiui paminėti, pasirodė ne tik šiandieniniai, bet ir buvę Meno mokyklos mokiniai. Daug plojimų sulaukė ir visus sužavėjo akordionistų duetas Irina ir Arūnas Šerpyčiai, fortepijonu skambinusi Agnė Martinaitytė ir Lietuvos valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ trimitininkas Nerijus Jakštonis, to paties orkestro muzikantas ir kompozitorius Valdas Stanaitis bei Kauno valstybinio muzikinio teatro baritonas Raimondas Baranauskas.

Mokys ir choreografijos

Mokykla, naujuosius mokslo metus pradėjusi su ambicingais darbais ateičiai – pasinaudojant Europos Sąjungos lėšomis rekonstruotas stogas, sudėti stoglangiai, atliktas pastato apšiltinimas, juos pabaigia su ne ką mažesniais iššūkiais. Pasak direktoriaus, įvairūs televizijos projektai, išpopuliarino šokį, todėl vis daugiau norinčiųjų mokytis šio meno. Pritarus savivaldybės tarybai, nuo kitų mokslo metų Meno mokykloje ketinama įsteigti profesionalų 7 klasių choreografijos ugdymo skyrių, kuris būtų įkurdintas buvusiose „Žiburio“ gimnazijos dviejų klasių patalpose. Čia bus įrengti veidrodžiai ir kiti šokio repeticijoms reikalingi įrenginiai. Kol kas E.Martinaičio planuose - tik viena maždaug 20 septynmečių vaikų grupė, kurią mokys konkursą laimėjęs profesionalus choreografijos mokytojas. Tad visi pageidaujantys mokytis šokio meno turėtų nesnausti ir jau kitą mėnesį pateikti prašymus mokyklos direktoriui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.