Sintautuose atgimė senovinės šienapjūtės darbai

sienapjuteĮpusėjus birželiui, šeštadienį Sintautuose esanti poeto Prano Vaičaičio gimtinės sodyba aidėjo nuo dalgio plakimo, pirmųjų žolės pradalgių rėžimo ir dvelkė šviežio šieno kvapu. Improvizuotą senovinį šienavimo būdą pagyvino piemenėlių ir folkloro muzikantų atliekamos dainos.

Nuotr. Pirmą kartą poeto P. Vaičaičio sodyboje nuaidėjusi šienapjūtės folkloro šventė „Ir dalgis prie klėties“ kvietė sugrįžti į praeitį ir prisiminti senovinę šienapjūtę.

Birželio 16 dienos popietę poeto Prano Vaičaičio gimtinės sodyboje pirmą kartą šurmuliavo šienapjūtės folkloro šventė „Ir dalgis prie klėties“. Šventės organizatoriai kvietė prisiminti šienapjūtės tradicijas, papročius, pabendrauti bei pasilinksminti. Kaip sakoma, tikrą šienpjovį pažinsi iš gerai iškalto dalgio ir plataus mosto, o geriausią grėbėjėlę – iš plačiai sugrėbto šieno baro ir gražiai sukrautos kupetos. Ilgai nelaukdami renginio dalyviai ir svečiai skubėjo pradėti šienapjūtės darbų varžytuves. Karštos birželio saulės bučiniais išbučiuoti, prakaitą nuo kaktos braukdami vertintojai - Šakių rajono tarybos narys Kęstutis Gudelevičius, Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas ir sintautietis ūkininkas Juozas Jucaitis kruopščiai stebėjo šienapjūtės darbų varžytuves, rinko geriausiojo vardo vertą šventės dalyvį. Geriausio dalgio plakėjo vardą pelnė šakietis Kazimieras Klimaitis. Šauniausio šienpjovio titulas atiteko šakiečiui Gintautui Bernackui. Geriausia pirmosios pradalgės daužytoja pripažinta šakietė Teresė Petrašiūnienė. Kupetos krovėjo vardą laimėjo alytiškiai Ramutė Miškauskienė ir Henrikas Janukaitis.
 
Saulei bepradėjus leistis sodyboje skambėjo kaimiškos muzikos kapelijos „Daumantų muzikantai“ atliekamos dainos, o ežero pakrantėje liepsnų šokį vandenyje šoko deginamos šieno skulptūros „Juos saulė išdžiovino“. Folkloro kapelos iš Varėnos, Skaudvilės, Joniškio, Alytaus, Būdos, Šakių ir Sintautų dainavo šienapjūtės dainas, ratavo apeiginius ratelius, šoko senovinius šokius.

Gausiam žiūrovų būriui uoslės receptorius malonino Irmos Kurienės, Inetos Kriaučiūnienės, Danutės Kėvelaitienės ir Ramutės Valinskienės ant laužo verdama rugštynienė, kepama kiaušinienė. Norintys „paploninti pinigines“ turėjo galimybę pasisukioti tautodailininkų ir amatininkų vasaros gėrybių bei grožybių mugėje. Lankytojai buvo kviečiami paskanauti šašlykų, medaus, arbatos žolelių bei įsigyti iš vytelių pintų smulkmenėlių ar papuošalų.

Pasidžiaugta, kad šią šventę aplankė gausus būrys garbių svečių. Nuotaikingai susirinkusiuosius sveikino Seimo narė Ona Valiukevičiūtė, Šakių rajono tarybos nariai Kęstutis Smirnovas ir Kęstutis Gudelevičius, Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė Aurelija Papievienė.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.