Mikytiškiai rinko gražiausius jurginų žiedus

jurginu_sventeAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 28 dieną Mikytų bendruomenės namai sukvietė savo krašto gyventojus ir svečius į jau tradicinę Jurginų šventę, tapusią savotiška mikytiškių vizitine kortele. Čia trečią kartą tarpusavyje varžėsi gražiausias jurginų veisles savo darželiuose auginančios ne tik vietinės moterys, bet ir viešnios iš Pavilkijo, Lekėčių, Keturnaujienos.

Nuotr. Į tradicine tapusią mikytiškių Jurginų šventę susirinko gausus būrys benduomeniečių ir svečių.

Pasak Mikytų bendruomenės centro pirmininkės Saulinos Kučiauskienės, jurginai - nuo seno Lietuvoje mėgiamos gėlės, savo žiedų dydžio, formos ir spalvų įvairove, žydėjimo gausumu ir trukme lenkiančios daugelį populiariausių šiandieninių gėlių. Nors jurginų auginimo istorija prasidėjo XVI a. dabartinės Meksikos žemėse, o pirmieji jurginų žiedai į Lietuvą atkeliavo tik XIX a., tačiau čia jie tapo tikrai amžinai nesenstančia klasika. Jurginų šventės į Mikytus pritraukia vis daugiau dalyvių, jurginų parodose – vis daugiau įvairiaspalvių žiedų ir veislių.
 
Šiemet mikytiškiai ir jų svečiai galėjo pasidžiaugti net 132 skirtingomis jurginų puokštėmis. Jas į parodą atnešė E.Valtienė, M.Mulevičienė ir G.Skrickutė, (Mikytai), K. Paplauskienė, V. Laukaitienė, L. Vaitiekūnienė ir V. Bernotavičienė (Pavilkijys), R. Levišauskienė, R Burdulienė, G Patašienė, A. Žasimovskienė ir A. Lukošienė (Lekėčiai). Su puikiais jurginų žiedais į šventę atvyko Keturnaujienos bendruomenės narės ir jų pirmininkė Aldona Danutė Narkūnienė.

Jau tradicija tapo šventės metu rinkti gražiausią jurginą. S.Kučiauskienės teigimu, sėkmė šiemet šypsojosi lekėtiškėms. Pirmąją vietą laimėjo R. Levišauskienės gėlių darželiuose išauginti jurginai.  Antroji vieta skirta A. Žasimovskienės atvežtoms gėlėms. Trečiąją vietą užėmė puikūs A.Lukošienės jurginai. Išaugintų žiedų įvairove, kaip visuomet, nepralenkiama buvo R. Burdulienė iš Lekėčių. Ne ką nuo jos atsiliko ir K. Paplauskienė bei V. Laukaitienė iš Pavilkijo, mikytiškė E. Valtienė. Svečiai taip pat turėjo rinkėjų teises ir galėjo apdovanoti labiausiai patinkantį jurginą. Parodos lankytojų simpatijas ir Lekėčių seniūno Valdo Tado Laukaičio prizą pelnė jau pirmąją vietą parodoje laimėjusios aistringos jurginų augintojos R. Levišauskienės gėlės.

Iš tiesų jurginų populiarumą lemia ne tik jų žydėjimo ilgumas, žiedų puošnumas ar įvairovė, bet ir universalumas. Šios gėlės gali būti sodinamos kaip gėlyno ar vejos akcentai, gyvatvorėms sudaryti, neišvaizdžiai sienai ar tvorai pridengti. Žiedai puikiai tinka puokštėms, pamerkti vazoje ilgai nevysta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.