Šakiuose atgimsta varinių dūdų orkestras

dudu_orkestrasGintarė MARTINAITIENĖ

Neseniai vieno renginio metu visuomenei prisistatė, tiksliau gal buvo pristatytas, Šakių dūdų orkestras. Tiesa, muzikantai neturi vadovo ir veiklą vykdo tik geranoriškumo ir iniciatyvos vedami, tačiau gražių planų bei vizijų atsikuriančiam miesto orkestrui netrūksta.

Nuotr. Šiuo metu naujai atsikuriančiam orkestrui priklauso penki moksleiviai, tačiau būtent jaunimas orkestre labiausiai ir laukiamas.


Vienas iš orkestro muzikantų ir iniciatorių pasakojo, kad Šakiuose visą gyvenimą egzistavo dūdų orkestras, tik dabar bene dvidešimtmetį – visiškas štilis. Kalbintas muzikantas, vartydamas senas Šakių miesto orkestro nuotraukas, pasakojo, kad 1970 – 1975 metais rajone buvo net keturi dūdų orkestrai – Kudirkos Naumiesčio „Linų fabriko“, Gelgaudiškio melioracijos, Šakių miesto ir Šakių vidurinės mokyklos. Tad dabar neturėti ar neatgaivinti to, kas kažkada buvo rajono pasididžiavimas, savotiška gėda. Tuo labiau, kad potencialas yra.
 
Taigi grupelė vyriškių, prisimindami praeitį, jausdami meilę varinėms dūdoms, nutarė kartą per savaitę susirinkti ir pamuzikuoti. Kaip tarė, taip ir padarė. Pradėjo muzikuoti, į savo būrį kviesti kitus ir šiuo metu orkestrui jau priklauso apie 20 narių, tarp kurių ir penki moksleiviai. Pasak pašnekovo, kol kas jie patys sau vadovai, nusiteikę plėstis ir tobulėti. „Galbūt Girėnų kapelos vadovo Antano Sperausko dėka atsikūrėme, nes jis nenumarino dūdų, palaikė visa tai“, - mintimis dalijosi pašnekovas. Muzikantai svarsto, kad optimalus atsikuriančio orkestro narių skaičius būtų apie 30, tačiau ateitis parodys, kaip seksis į savo gretas pritraukti jaunimą. Būtent į jį muzikantai ir deda didžiausias viltis. Pasak iniciatyvaus orkestro muzikanto, vyriškių planuose užsiimti vaikų mokymu ir galbūt įsteigti dūdų klasę, rasti jiems profesionalų mokytoją. „Muzikos mokykloje yra klarneto ir saksafono klasės, tad čia problemos nėra, tačiau varinėmis dūdomis groti niekas nemoko. Tad žiūrėsime, ar atsiras norinčiųjų. Tada matysime, kaip seksis. Apie didelius planus ir platesnius vandenis kalbėti dar anksti“, - teigė muzikantas.

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė ypač džiaugiasi atsikuriančiu orkestru. Apie tai, ar reikia Šakiams to, ar ne, pasak vedėjos, negali būti nė kalbos. „Neabejotinai reikia. Pavyzdžiui, ir Dainų šventės šurmulyje visiškai kitaip atrodytume ir apskritai tai vertinga“, - teigė A. Kasparevičienė. Tai, jog dūdų orkestras atsikuria tik entuziastingų vyrų dėka, ji įžvelgia tik privalumus. „Kai yra iniciatyva, noras kažką daryti iš vidaus, kolektyvas tik tvirtesnis ir vertingesnis, nes tokių žmonių nereikia skatinti veikti“, - mintimis dalijosi vedėja. Visgi ji sako suprantanti, kad orkestras neišsilaikys tik iniciatyvos dėka, tad neatmeta galimybės gražias idėjas paremti. Taigi tikėtina, jog su savivaldybės palaikymu bei pačių muzikantų entuziastingu požiūriu Šakiai turės orkestrą, kuriuo didžiuosis.

Moksleivius, jaunimą ir visus, prijaučiančius varinėms dūdoms, muzikantai kviečia prisijungti prie Šakių miesto orkestro.

Informacija ir registracija telefonu 868775028.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.