Prezidentės apdovanojimas – ir Šakių rajono daugiavaikėms mamoms

riaubieneGintarė MARTINAITIENĖ
 
Šiandien šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė tradiciškai apdovanos daugiavaikes mamas, išauginusias ir išauklėjusias daugiau nei septynis vaikus. Ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ bus pagerbtos ir dvi Šakių seniūnijos gyventojos - Elena Jomantienė ir Ona Riaubienė.
 
Nuotr. O. Riaubienė nesureikšmina, kad užaugino gausų būrį vaikų ir patikina, kad tiesiog tokie laikai buvo. Užtat Prezidentės apdovanojimas – ypač malonus įvertinimas.
 
Prūselių kaime, Šakių seniūnijoje gyvenanti Ona Riaubienė užaugino 10 vaikų (šešias dukras ir keturis sūnus), sulaukė 24 anūkų ir 11 proanūkių. Liepos 18 dieną 91-ąjį gimtadienį švęsianti Ona ištekėjo 25-erių, tačiau vyras Anapilin iškeliavo prieš 36-erius metus, tad nemaža namų ir buities našta gulė ant moters pečių. Visgi ji nelinkusi skųstis ar dejuoti sunkiu gyvenimu ar likimu, nors ir pripažįsta, kad buvo ir sunkesnių, ir linksmesnių akimirkų. „Visaip buvo, visaip“, - paaiškino pašnekovė. Nesureikšmina ji ir to, kad užaugino ir į gyvenimą išleido didžiulį būrį vaikų, nes tiesiog buvo tokie laikai ir daugelis šeimų buvo gausios. Tarp vyriausio ir jauniausio vaiko - 14 metų skirtumas, tad, kaip dabar prisimena dukros, vyresniesiems tekdavo prižiūrėti jaunesniuosius brolius ir seseris, ar net ligoninėje, vaduojant mamą, jiems susirgus pagulėti. Pati Ona dirbo fermose, o ir namuose ūkiškai vertėsi, tad veiklos buvo visuomet.
Šiuo metu kartu su Ona gyvena du sūnūs, tačiau vienas iš jų neįgalus, be to, ir pačios Onos sveikata jau prastesnė, sunkiau vaikščioja, kankina dusulys, o ir amžius daro savo, tad pasikeisdamos mamą lanko ir prižiūri dukros. Jos patikino, kad mama nėra reikli ar daug priežiūros reikalaujanti senolė, tačiau ji nenori niekur kitur būti, tik savo namuose. Iki 80 metų, kaip prisimena dukros, mama buvo ypač guvi - pati ir gėlynus ravėdavo, ir karvę melždavo, ir rankdarbiais užsiimdavo. „Visus anūkus apmegzdavo. O šiaip ir siuvinėti, ir nerti labai patiko“, - pasakojo viena iš dukrų. Ir dabar namus puošia Onos vąšeliu iš senų skudurėlių nerti kilimėliai, užtiesalai, nes ji niekuomet nebuvo iš tų, kuri sėdėtų vietoje, tad užsiimdavo viskuo, kas pakliūdavo po ranka.

O. Riaubienė pripažįsta, kad Prezidentės skirtas apdovanojimas malonus, tačiau į Prezidentūrą nusprendė nevykti dėl silpnos sveikatos. Nors Oną visaip įkalbinėti bandė ir vaikai, ir anūkai, o ir ji pati svarstė, kad būtų smagu, tačiau nusprendė apdovanojimo sulaukti namuose. Paklausta, ar kada tikėjosi sulaukti tokio įvertinimo, pašnekovė patikino, kad tikrai ne. „Nesitikėjau, ką čia tokia kaimo pelytė“, - atviravo O. Riaubienė. Ji sako pasvajodavusi, kad galėtų kur į didesnį miestą nuvykti, kokio Merūno pasiklausyti, dėmesio sulaukti. „Matyt, pildosi svajonės“, - susimąstė Ona.

Po didesnius miestus neišsibarsčiusiai šeimai ypač smagu susibėgti, kartu pabūti. Dar ir dabar garbų devyniasdešimtmetį mena Onos kambaryje sudžiovintos devyniasdešimt rožių, o sieną puošia artimųjų nuotraukos. Pasak dukrų, mamai tai ypač svarbu, nes ji nuolat nuotraukas pavarto, padėlioja, o anūkų gimtadienius net susirašiusi būdavo ir sąžiningai visus sveikindavo. Tad didžiausias moters turtas ir yra artimieji, be kurių ji neįsivaizduoja savo gyvenimo. „Jei neturėčiau vaikų, tai nežinau kaip čia būtų“, - paaiškino O. Riaubienė.

Dar vienas toks pat apdovanojimas Motinos dienos proga iš Prezidentės rankų šiandien Prezidentūroje bus įteiktas Ritinių kaime gyvenančiai Elenai Jomantienei. 77 metų moteris užaugino 11 vaikų (aštuonias dukras ir tris sūnus), sulaukė 30 anūkų ir 11 proanūkių. Elena ištekėjo anksti. Šeimą su vyru Jonu sukūrė būdama septyniolikmetė. Vyras Anapilin iškeliavo prieš 17 metų, o šiuo metu senolė gyvena su dukters Odetos šeima. Kaip pasakojo dukra, mamos sveikata gana prasta, o ypač pablogėjo, kai prieš ketverius metus mirė vienas jos sūnus. Tad Odeta mamą nuolat slaugo, prižiūri ir rūpinasi. Senais laikais, pasak Odetos, mama už gausią šeimą gavusi ne vieną apdovanojimą, tačiau šiais laikais tokie dalykai tiesiog pamiršti, tad Prezidentės apdovanojimas – ypač malonus įvertinimas šeimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.