Naktinėtojai klausėsi gimtosios zanavykų šnektos

muzieju naktysPraėjusį šeštadienį Zanavykų krašto muziejaus darbuotojai kūrybinę duoklę atidavė šiemet minimiems Tarmių metams, kuriančiam ir meniškam jaunimui, bendruomeniškumo dvasiai. Renginys „Muziejų naktį – Gimtosios šnektos spalvos“  buvo skirtas zanavykiškai tarmei populiarinti, skleisti ir saugoti.
 
Nuotr. Susirinkusieji mėgavosi po atviru dangumi liepsnojančiu laužu.
 
Pasak Zanavykų krašto muziejaus etnografės Rimos Vasaitienės, muziejaus kiemelyje šeštadienio naktį skambėjo šio krašto šnekta – renginio dalyviai grojo, dainavo, sekė pasakas ir porino sakmes. „Kalba - tautos veidrodis, kuriame atsispindi jos dvasia, besiformavusi ilgus šimtmečius, - teigė muziejininkė. – Vargu, ar kas drįstų prieštarauti J. Jablonskio minčiai, kad „kalboje tauta pasisako, kas esanti ir ko verta, todėl ją privalome saugoti.“

Pagrindinė šio renginio idėja -  į muziejų pritraukti kuo daugiau jaunimo, kad su muziejaus darbuotojų pagalba jie naktinėtojams parodytų įdomią, turiningą  ir jaunatviško polėkio kupiną programą. Čia Šakių rajono meno mokyklos Dailės skyriaus mokytojas, visada jaunatviška energija ir optimizmu trykštantis menininkas Kęstutis Dovydaitis su savo mokiniais pristatė originalių grafikos darbų parodą, seną, muziejaus kieme stovintį pastatą dekoravo įvairiais raštais ir daugiaspalviais ornamentais.

Patašinės kanklininkų ansamblio  „Užnoviečiai“ ir jų vadovės Nijolės Černevičienės neišgąsdino trumpai pradėjęs lynoti vasariškas lietutis -  jie gražiai atliko lietuvių liaudies dainas, grakščiai šoko, grojo liaudiškais muzikos instrumentais. Scenoje smagiai ir energingai sukosi Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvo „Pynė“ (vadovė Vitalija Venienė) ir Gelgaudiškio vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvo „Liocukas“ (vadovė Edita Balčiūnienė) šokėjų poros. Šokėjai taip trypė, kad net grindys įlūžo. Gražia zanavykiška šnekta pasakas ir sakmes sekė, įvairiausius pasakojimus porino Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos etnokultūros būrelio mergaitės - Evelina Kudirkaitė, Sandra Tarutytė, Jonė Kymantaitė, Gintarė Rėčkutė ir Dovilė Kudirkaitė (vadovė R. Vasaitienė). Tarmių metams skirtą liaudies muzikantų, šokėjų ir dainininkų programą įspūdingai užbaigė pasakorė Jūratė Zybertaitė  (vadovė Virginija Snudaitienė). Vėliau renginio dalyviai galėjo pamatyti Griškabūdžio kultūros centro jaunimo teatro spektaklį vaikams „Žirafa su kojinėmis“ (režisierė Rasa Uzialienė). Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dainininkai (mokytoja Skirmutė Janulaitienė) sužavėjo žiūrovus nuostabiai skambančiomis dainomis. „Bitučių“ klubo narės mažuosius šventės dalyvius mokė sukinių iš popieriaus technikos.

Sutemus naktinėtojams liūdėti neleido „Audiovizualinis performansas“, kurį atliko  Leonas Rėčkus, Lukas Keraitis, Laurynas Skeisgėla ir Ignas Strimaitis. Ūkininkas Ramūnas Kaunas su žmona Ineta, Genutė Sperauskienė bei Rima Mockevičienė neleido niekam išalkti – jie visus renginio dalyvius vaišino čia pat virta gardžia žirniene. Tad, pasak R.Vasaitienės, nė vienas neliūdėjo – Muziejų naktis prabėgo kaip viena akimirka. Susirinkusieji po atviru dangumi prie liepsnojančio laužo galėjo pasimėgauti nuostabia naktimi.

 „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.