Iš bitininkų šventės - su Gausiausio stalo diplomu

bitininkaiKaip ir kasmet, pirmąjį rugpjūčio savaitgalį bičiuliai iš visos Lietuvos rinkosi į respublikinę bitininkų šventę. Šiemet ji vyko Plungės rajone, Mordosų kaime įsikūrusiame pramogų ir poilsio komplekse „Žemsodis“.  Šventėje dalyvavo beveik 30 Šakių bitininkų draugijos narių ir pavienių bitininkų.
 
Nuotr. Respublikinėje bitininkų šventėje Zanavykų kraštui atstovavo beveik 30 Šakių bitininkų draugijos narių ir pavienių bitininkų.
 
Šventė prasidėjo Šv. Mišiomis, kurių metu tradiciškai buvo pagerbti Anapilin išėję bičiuliai ir pašventintas medus. Jas aukojo kunigas misionierius Hermanas Šulcas,  jau 35 metus gyvenantis ir dirbantis Ruandoje. Pasak Šakių bitininkų draugijos pirmininkės Dalios Vaikšnorienės, kiek neįprasta buvo girdėti svečių iš Ruandos giesmes, bet jie papirko savo nuoširdumu ir gera nuotaika.

Po Šv. Mišių vyko iškilmingas paradas, kurio metu buvo pristatytos bitininkų draugijos ir svečių iš užsienio delegacijos. D.Vaikšnorienės teigimu, su dideliu entuziazmu į šventę vyko ir Šakių krašto bičiuliai. Jie ypač aktyviai dalyvavo parodoje – degustacijoje „Medus gaspadinės virtuvėje“. Savo išradingumu ir darbštumu mūsų bičiulės nustebino ne vieną šventės dalyvį – ant stalo puikavosi meduolinė grybų šeimyna, ypatingos korio formos medaus tortas „Skanu gardu, kaip du medu“, koriukai - sausainiai, vištiena su medumi, sumuštiniai su medumi ir sūriu, dviejų skonių bitininkų „rafaelo“, pipirmėčių gira su medumi, pikio trauktine...  Gal todėl svečiai ir degustatoriai prie mūsų krašto bičiulių stalo užtruko ilgiausiai ir skyrė jiems Gausiausio stalo diplomą.

Šventės metu Lietuvos bitininkų sąjunga organizavo konferenciją „Medaus nauda žmogaus sveikatai“, kurioje kalbėjo tokie gerai žinomi lektoriai – bitininkai: doc. dr. Algirdas Amšiejus, Danutė Kuncienė, doc. dr. Algirdas Baltuškevičius ir kiti. Antrus metus iš eilės pažangiausiu bitynu Lietuvoje išrinktas Kazio Sadausko bitynas Vilniaus rajone. Anot bitininko, viskas prasidėjo, kai uošvis jam perdavė bičių ūkį - tai paskatino domėtis bitininkyste ir perduoti iš kartos į kartą puoselėtas bitininkystės tradicijas. Gintarinį avilį K.Sadauskui įteikė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Gyvulininkystės skyriaus specialistė Vilma Živatkauskienė.

„Atlikę savo pareigą, bičiuliai išskubėjo apžiūrėti tautodailininkų darbų, jaunųjų bitininkų meno kūrinių, pasiieškoti bitininkystės inventoriaus ir literatūros, - pasakojo D.Vaikšnorienė. - Ne vienas grįžo nešinas kažkokia smulkmena,  reikalinga bitėms, dūšiai ar šiaip gyvenimui. Buvo ir tokių, kurie užmezgė tiesioginius ryšius su gamintojais, dalijosi patirtimi, sėmėsi žinių ir patarimų.“ Gausiai sugužėjusius svečius bitininkai lepino šviežutėliu derliumi, vyko jaunųjų bitininkų varžytuvės, maudynės, sporto varžybos, pasirodė įvairūs ansambliai, orkestrai, Latvijos moksleiviai pristatė originalią piešinių parodą. Kai kurie bičiuliai liko pasilinksminti prie visos Lietuvos bičiulių bendro stalo šventiniame  koncerte –vakaronėje „Pasibičiuliaukime“ .

Šakių bitininkų draugijos pirmininkė džiaugėsi bičiuliais, be kurių, jos teigimu, nei šventė, nei kelionė nebūtų buvusi tokia maloni. Tai Gailina Šniokaitienė su sūnumi Žydrūnu, Violeta Mikelaitytė, Irena ir Jonas Gvildžiai, Emilija ir Vytautas Martišiai, Birutė ir Jonas Povilaičiai, Algirdas Gycevičia, Juozas Urbaitis, Juozas Martišius, Edmundas Antanaitis ir kiti. Įvairiose respublikinėse ir rajono bitininkų šventėse aktyviai dalyvauja ir bičiulių vardą garsina Elena ir Kazimieras Klimaičiai, be kurių pagalbos neapsieina nė vienas renginys. „Smagu, kad savo komandos palaikyti kasmet važiuoja gausi Veronikos Kriaučiūnienės šeima, prie kurios šiemet prisijungė Živile Rinkevičienė su vyru ir vaikais..., - atviravo D.Vaikšnorienė. - Net kyla minčių, kada nors sudalyvauti jaunųjų bitininkų rungtyse.“
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.