Sintautuose - paminklas Poetui ir Knygai

vaicaicio paminklasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusį šeštadienį, rugsėjo 21 dieną,  Sintautuose iškilmingai atidengtas paminklas poetui Pranui Vaičaičiui. Šventės metu taip pat pristatyta nauja Sintautų istoriją ir tautosaką įamžinanti dviejų tomų monografija „Sintautai“. Paminklo atidarymo iškilmėse dalyvavo gausus būrys sintautiečių, paminklo statybos iniciatoriai, rėmėjai, rajono savivaldybės vadovai, kiti garbūs svečiai.
 
Nuotr. Paminklo statybą inicijavo ir projektą vykdė asociacija „Paminklo poetui Pranui Vaičaičiui fondas.“ Iškilmingos ceremonijos metu simbolinę paminklo atidengimo juostelę perkirpo rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir asociacijos „Paminklo Pranui Vaičaičiui fondas“ pirmininkas V. Staniulis.
 
Poeto Pr.Vaičaičio vardu pavadinta pagrindinė Sintautų miestelio gatvė, gražiai sutvarkyta Vaičaičių sodyba Santakuose, įrengtas literatūrinis muziejus miestelio mokykloje. Paminklas poetui Pr.Vaičaičiui (1876-1901) pastatytas šalia buvusios Sintautų mokyklos, kurioje poetas  mokėsi. Kaunietis skulptorius  Juozas Šlivinskas knygą simbolizuojančią paminklo formą pasirinko neatsitiktinai. Paminklas, atidengtas minint 112-ąsias poeto  mirties metines, tarsi apibendrina  ir įprasmina tiek poeto atminimą, tiek apskritai spausdinto žodžio reikšmę Lietuvos istorijai ir kultūrai.

Iškilmių dieną padėtos gėlės ant poeto kapo Sintautų kapinėse, Šv.Mišias Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje aukojo JE vyskupas Juozas Žemaitis. Bažnyčioje skambėjo Sintautų kultūros centro moterų vokalinio ansamblio „Mozaika“ atliekami sakraliniai kūriniai.

 Iškilmingos ceremonijos metu simbolinę paminklo atidengimo juostelę perkirpo rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir asociacijos „Paminklo Pranui Vaičaičiui fondas“ pirmininkas Vidmantas Staniulis. Skambėjo Prano Vaičaičio skaitymų konkurso laureatų posmai, poeto eilės liejosi dainomis, kurias atliko „Santakos“ ansamblis. Renginio svečiai buvo pakviesti apsilankyti senojoje mokykloje, kur buvo surengta retrospektyvinė leidinių paroda „Sintautų krašto šviesuoliai“, o Kultūros centre eksponuoti šių metų Sintautų plenero metu sukurti dailininkų tapybos darbai.

Kaip pastebėjo fondo pirmininkas V.Staniulis, idėjų pastatyti paminklą Pr. Vaičaičiui būta ir gerokai anksčiau. Tarpukariu, 1936 metais, pradėtos rinkti lėšos paminklo Pr.Vaičaičiui statybai, - suaukota 3 tūkstančiai litų. Lėšų paminklo statybai skyrė ir tuometinis prezidentas Antanas Smetona, o paminklo autoriumi turėjo būti skulptorius Vincas Grybas. Dėl nepalankių istorinių aplinkybių šis sumanymas nebuvo įgyvendintas. Zanavykų bendrijos pirmininko, kultūros istoriko Albino Vaičiūno iniciatyva 2000 – aisiais metais antrą kartą bandyta atgaivinti paminklo statybą, tačiau to padaryti ir vėl nepavyko.

Trečiasis bandymas buvo sėkmingas, - 2011 metais buvo įkurta asociacija „Paminklo Pranui Vaičaičiui fondas“, kuris 105 tūkst. litų vertės projektą įgyvendino per dvejus metus. Anot fondo pirmininko, kraštiečio verslininko V. Staniulio, deja, ne visi Zanavykų krašto žmonės, garsūs ir turtingi, buvo linkę prisidėti prie paminklo statybos. Fondo vadovas, dėkodamas už finansinę paramą visiems bendraminčiams, neslėpė, kad geros valios žmonių parama šiam projektui ir toliau būtų labai reikalinga, nes yra likę nemažai dar neapmokėtų sąskaitų. Visi rėmėjai taps žinomi istorijai, nes bus paminėti specialiame 240 puslapių leidinyje, kuris tūkstančio egzempliorių tiražu planuojamas išleisti šių metų pabaigoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.