Pirmasis jaunimo kūrybos pleneras – startas naujai tradicijai

draugu plenerasRugsėjo 28 dieną Šakių viešosios bibliotekos parodų erdvėje atidaryta pirmojo savarankiško  jaunų žmonių „Draugų plenero“ kūrybos darbų paroda. Jo sumanytoja ir organizatorė - Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Greta Unguvaitytė teigė, kad tai buvo nerealus renginys, davęs startą naujai tradicijai.
 
Nuotr. Pirmojo „Draugų plenero“ dalyviai džiaugėsi beprotiškai smagiu kūrybiniu procesu, savo originaliais darbais ir ... plovo improvizacija.
 
„Ne vienas esame dalyvavę įvairiuose pleneruose ir menininkų stovyklose ir žinome, kokie jie beprotiškai smagūs, todėl nusprendžiau pirmą kartą pati suorganizuoti ir pasikviesti draugus į kūrybinį „Draugų plenerą“ savo senelio sodyboje, Sintautuose“, - pasakojo Greta.  Tris rugpjūčio dienas dvylika kūrybingų jaunų žmonių įsitraukė į procesą. Ne visi jie buvo baigę meno mokyklas ar bakalauro studijas.

„Plenere dalyvavo ir keletas kūrybiškos sielos žmonių, kurie niekada nepiešė, bet jaučia juos supantį grožį ir bando jį perteikti, - kalbėjo jaunoji organizatorė. – Visiška kūrybinė laisvė leido dirbti išradingai ir produktyviai. Įrodėme, kad kūrybinį renginį galima surengti ir be projektinių lėšų. Kadangi rėmėjų neturėjome, tai susidėjome šiek tiek pinigėlių ir svarbiausių priemonių pirkome bendrai.“

Paaiškėjo, kad Greta buvo ne tik plenero iniciatorė, organizatorė ir dalyvė. Jai teko labai atsakinga užduotis – paruošti dvylikai jaunų žmonių maistą. „Teko improvizuoti ir čia, - juokėsi kūrybinga moksleivė. – Populiariausiu patiekalu tapo... ryžainis. Taip draugai pavadino vegetarišką plovą, kuriuo vaišinome visus susirinkusius į parodos atidarymą.“

Parodoje eksponuojami tik  aštuonių plenero dalyvių darbai, atlikti skirtingomis technikomis. Tai Lauryno Skaisgielos fotosesijos, Igno Strimaičio kompiuterinės grafikos, pačios Gretos, Simo Kauko, Justės Kamaitytės, Gretos Pakalkaitės, Mildos Karpavičiūtės ir Marijos Rinkevičiūtės tapybos darbai.

„Labiausiai džiaugiamės, kad mus palaikė ir į parodą atvyko mūsų mokytojai – Lolita Rūgytė, Audronė ir Algimantas Vorevičiai, Daiva Palukaitienė, - kalbėjo idėjos autorė. – Visi jie linkėjo, kad mūsų pleneras turėtų tęstinumą ir taptų tradiciniu renginiu. Prie to, manau, prisidėjo ir mūsų aukų dėžutė „Norisi daugiau darbų – padėkit nusipirkt dažų“. Po parodos joje radome 60 litų. Tai gera pradžia, ateinančių metų mūsų kūrybinio polėkio tęstinumui.“ Be to, moksleivė prasitarė, kad iki kitų metų dar yra laiko, tad bus galima pasiieškoti geraširdžių rėmėjų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.