Nuovalų susilaikymas

nuovalosŠis susirgimas yra vienas iš dažniau  patelėms pasitaikančių ligų po jauniklių atvedimo. Karvėms nuovalos užsilaiko dažniau, nei kitoms žemės ūkio gyvulių patelėms.

Nuovalų susilaikymo priežastys yra gana įvairios:

● Šėrimo, laikymo klaidos, mociono stoka. Vienas svarbiausių faktorių yra patelės organizmo medžiagų apykaitos būklė veršingumo, veršiavimosi metu ir po jo. Trūkstant pašaruose makro ir mikroelementų, vitaminų, nuovalų susilaikymo tikimybė didėja. Labai svarbus selenas ir vitaminas E, kurie kaip antioksidantai palaiko vitamino A lygį kepenyse. Taip pat pastebėta, kad trūkstant karotino ir jodo, galimas dažnesnis nuovalų susilaikymas. Tačiau pagrindinė priežastis, dėl kurios pasitaiko šis susirgimas – kalcio apykaitos sutrikimas. Raumenų judrumui, tonusui palaikyti šis makroelementas ypač svarbus. Taip pat yra įrodyta, kad karvėms, kurios pakankamai juda, daug laiko praleidžia lauke arba ganomos lauke ištisus metus  šis susirgimas pasitaiko žymiai rečiau.
 
● Silpni sąrėmiai ir stangos veršiavimosi metu. Nuovalos gali susilaikyti dėl sutrikusios gimdos susitraukimo funkcijos, suaugusių gimdos ir vaisiaus dangalų dalių, kai vaisius išsigimęs ir jo atvedimas yra sutrikęs.

●  Pastebėta, kad esant aukštai aplinkos temperatūrai nuovalos susilaiko dažniau.

● Infekciniai susirgimai ir veršingumo trukmė. Dažnai išsimetimus sukelia infekciniai susirgimai (bruceliozė, kampilobakteriozė ir kt.), taip pat karvės, nešiojančios dvynius, veršiuojasi 1 ar 2 savaitėmis anksčiau. Kuo anksčiau įvyksta išsimetimas ar atvedimas, tuo didesnė tikimybė, kad susilaikys nuovalos. Nes placentos subrendimas yra vienas iš faktorių, dėl ko susilaiko nuovalos.

● Paveldėjimas – patelės ir vaisiaus genotipas.  Jeigu karvei po kiekvieno apsiveršiavimo susilaiko nuovalos yra didelė tikimybė, kad jos susilaikys ir karvės palikuonims.

Dažniausiai karvėms pasitaiko nevisiškas nuovalų susilaikymas, kuris pasireiškia po atsivedimo praėjus daugiau nei 8 valandoms. Iš išorinių lytinių takų nutįsta dalis vaisiaus dangalų. Gyvulys stovi šlapinimosi pozoje, stanginasi, aiškiai matyti diskomforto požymiai. Karvė dažnai mosikuoja uodega. Susilaikiusios nuovalos ima pūti, suglemba, įgauna blyškią melsvai rudą spalvą ir skleidžia nemalonų kvapą. Nuovalų irimo produktai ir mikrobai, kurie per nuovalas ir pravirą gimdos kaklelį, patenka į gimdą, sukelia organizmo apsinuodijimą. Dėl ko sumažėja apetitas, didžiojo prieskrandžio veikla, karvė gali pradėti viduriuoti, taip pat duoda mažiau pieno. Laiku nesuteikus veterinarinės pagalbos išsivysto kraujo užkrėtimas ir po kelių dienų gyvulys nugaišta. Taip pat dažnai pasireiškia įvairios komplikacijos, tokios kaip gimdos uždegimas, mastitas, nevaisingumas, kurios sukelia daug ekonominių nuostolių. Todėl labai svarbu imtis visų priemonių susirgimui išvengti arba laiku suteikti gyvuliui reikiamą pagalbą.

Susilaikius nuovaloms reikiamą pagalbą ir tinkamą gydymą suteiks tik veterinarijos gydytojas. Tačiau šiame straipsnyje pateikiu Jums keletą patarimų, kaip išvengti šio susirgimo. Pirmiausia po apsiveršiavimo duokite karvei nulaižyti veršelį. Gimdos susitraukimams ir nuovalų atsidalijimui skatinti jei turite galimybę, surinkite vaisiaus vandenis ir atskiedus tokiu pat kiekiu šilto, lengvai pasūdyto vandens arba 2-3 litrus krekenų, taip pat atskiestų vandeniu, sugirdykite karvei. Taipogi nieko blogo nenutiks, jei sveika ir tinkamai prižiūrėta karvė suės nuovalas. Veršingumo pabaigoje vertėtų suleisti seleno su vitaminu E. Karvių racioną selenu galite papildyti duodami joms kvietinių sėlenų ir geros kokybės šieno.

Milda Michailovskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.