Socialinių paslaugų plane vietos atsiras ne visiems

maitinimas giedreSima KAZARIAN
 
Šio mėnesio rajono tarybos posėdyje bus tvirtinamas socialinių paslaugų planas. Jo svarstymo metu buvo aptarta, kurios idėjos šiais metais gali tikėtis finansavimo, o kurios ne.
 
Nuotr. G. ir J. Šedbarai maitina vargšus negaudami jokio atlygio, vedami savo įsitikinimų. Giedrė teigia, kad kasdien galėtų paruošti maistą 90 žmonių.
 

Socialinių paslaugų pasiūlymų šiemet buvo nemažai. Abejojama, ar sulauks finansavimo Šakių bendruomenės centrų asociacijos pirmininkės Grinos Šnirpūnienės idėja įkurti naują dienos centrą įvairaus amžiaus žmonėms Panoviuose. Neoficialus „ne“ yra pasakytas ir kitiems. „Kalbant apie socialinių paslaugų planą, tai šiemet mes darome tik tiek, kad išlaikytume tai, ką jau turime“,- teigė vicemerė Rima Rauktienė. Nors, tiesą sakant, kai kas naujo bus.


Dekanui sako „ne“


Socialinės paramos skyrius teigė, jog Kudirkos Naumiesčio parapijos senelių globos namų vadovas Donatas Jasulaitis, siūlo savivaldybei į socialinių paslaugų planą įtraukti naują socialinę paslaugą – pagalbą į namus, kurią nuo liepos mėnesio planuoja teikti jo vadovaujama įstaiga.


Numatyti aštuoni žmonės, kuriems būtų skiriama po keturias valandas, paslaugos kaina būtų 12 lt už valandą. 20 proc. mokėtų gyventojas, o 80 proc. – savivaldybė. Tačiau, jei asmens pajamos mažos, visą sumą turėtų dengti savivaldybė.


Vicemerė Rima Rauktienė domėjosi, iš kur atsirado toks noras teikti šią paslaugą. „Ar iš kilnumo, noro žmonėms padėti, ar yra suinteresuotumas darbiniu, finansiniu požiūriu? Nes iš savivaldybės pusės, mes jau dabar negalime padėti tiek, kiek yra noro iš D. Jasulaičio pusės, nekalbant apie naujas paslaugas“,- teigė vicemerė. „Nors nėra ištirtas poreikis, kiek tiksliai atsirastų žmonių, norinčių naudotis šiomis paslaugomis, tačiau neabejoju, kad poreikis būtų didelis. Kas nesutiktų, kad pas jį už dyką atvažiuotų, nupraustų, namus sutvarkytų, dar masažą padarytų ir visa kita už dyką. Viešpatie, ir aš norėčiau“,- aiškino meras Juozas Bertašius. „Šiemet mes tam finansinių resursų tikrai neturėsime“,- teigė jis.


Savivaldybės vadovų nuomone, prieš pradėdamas galvoti apie naujų funkcijų įtraukimą į socialinių paslaugų planą, D. Jasulaitis turėtų rūpintis, kaip išspręs licencijavimo problemą, kuri reikalauja nemažų kaštų.

 

Neįgalių vaikų tėvams teks palaukti


Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija norėjo, kad į planą būtų įtrauktas dienos užimtumo centras Griškabūdyje žmonėms su sutrikusiu intelektu. Kaip teigė bendrijos vadovė Roma Dėdynienė, tokių namų nebuvimas yra didžiulė problema, mat Griškabūdžio apylinkėse šie sunkią negalią turintys vaikai neturi jokio centro, kur galėtų būti priglausti, tuo tarpu jų tėvai, auginantys ir besirūpinantys savo kartais jau ir nemažo amžiaus sulaukusiomis atžalomis, išgyvena kasdienį stresą.


Kur kas palankiau žiūrima į Dalios Zaleskienės ambulatorijos įtraukimą į socialinių paslaugų planą. Ji nuo šiemet teikia papildomas socialines atokvėpio paslaugas, už kurias turi mokėti patys jų vartotojai, tačiau jie jų kol kas neužsisakė. „Tikriausiai trūksta reklamos“,- svarstė D. Zaleskienė. Bent kol kas ši įmonė iš savivaldybės finansavimo neprašo. Savivaldybė ketina prisidėti finansuodama ir VšĮ „Vilties žiedas“ steigiamų savarankiškų gyvenimo namų gyventojų išlaikymą, tiesa, kol kas neišaiškintas poreikis, o valdininkai pripažįsta, kad būsimų gyventojų reikės ieškote ieškoti.  


Didins labdaringo maitinimo apimtis


Giedrė ir Julius Šedbarai, ne tik įgyvendino labdaringo vargšų maitinimo idėją, bet ir sėkmingai ją vysto. Jie norėtų karštu maistu vargšus aprūpinti ne tik Šakiuose, bet ir kitose rajono seniūnijose.


„Jų kantrybės, gerumo ir ryžto reikia pavydėti visiems jauniems žmonėms ir ne tik“,- teigė meras Juozas Bertašius, kai jie paprašė padėti savivaldybės suorganizuoti transportą, kuriuo maistas vargšus galėtų pasiekti ir atokesniuose rajono taškuose.


„Šiuo metu mes pamaitinam 30-40 asmenų, dauguma tai senyvo amžiaus žmonės, gaunantys mažas pensijas, gyvenantys butuose. Jiems lieka nedaug pinigų susimokėjus komunalinius mokesčius ir už vaistus. Daug mūsų labdaringos valgyklos lankytojų yra ir neįgalūs žmonės, kurie negali savimi pasirūpinti ir išsivirti karšto maisto, nes, kaip žinoma, mūsų pagrindinis tikslas yra karštas maistas. Mes norime išnaudoti savo galimybes ir siūlome aptarnauti Gelgaudiškį, Kidulius ir kitus aplinkinius miestelius, bent kartą per savaitę, nuvežant ten gyvenantiems žmonėms karšto maisto, taip pat tokio kasdieninio maisto, kaip vaisių, daržovių, kurių „Maisto banko“ dėka gauname tikrai nemažai“,- kalbėjo G. Šedbarienė. Pasak jos, šiandien karšto maisto valgykla galėtų pagaminti dar 50 žmonių. Dviese su vyru pietus vargšams ruošianti Giedrė sakė, kad ji nemato problemos pagaminti pietus beveik šimtui asmenų. Yra tik viena kliūtis – transportas, nes į paprastą automobilį susikrauti maisto ir jį nugabenti negalima, nes jis turi atitikti higienos reikalavimus.


„Į mus kreipėsi keletas asmenų, kurie turi artimuosius, tačiau per savo darbus ne visada turi laiko nuvežti jiems pietų. Šie žmonės sutiktų mokėti mums, kad mes nuvežtume jų seneliams pavalgyti. Pamąstėme, kad vežant žmonėms, už kuriuos bus mokama, tuo pačiu galima būtų nuvežti maisto ir kitiems, kurie to nepajėgūs padaryti, kuriais niekas nepasirūpina“,- kalbėjo G.  Šedbarienė. Ji mano, kad paviešinus šitą paslaugą atsirastų daugiau žmonių galinčių sumokėti už aprūpinimą maistu ir tuomet padidėtų galimybės pasiekti ir tuos gyventojus, kurie yra nepasiturintys. Savivaldybė, savo ruožtu, pažadėjo paieškoti pagalbos galimybių dėl transporto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.