Mėlynieji konteineriai – jau šakiečių kiemuose

konteineriai melyniejiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šią savaitę rajono privačių valdų savininkams atliekų surinkėjai išdalino seniai žadėtus mėlynuosius konteinerius, - iš viso daugiau nei 6 tūkstančius talpų, skirtų iš gyventojų surinkti popieriaus, metalo ir plastiko  pakuotėms.
 
Nuotr. Įvairių pakuočių rūšiavimui Šakių rajono gyventojams neribotam laikui nemokamai bus išdalinta daugiau nei 6 tūkstančiai mėlynųjų konteinerių.
 
Kaip sakė Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistė ryšiams su visuomene Liucija Burbienė, šiuo metu apskrityje bus patenkinta apie 80 proc. mėlynųjų konteinerių poreikio, todėl artimiausiu metu žadama nupirkti papildomą kiekį konteinerių ir išdalinti tiems gyventojams, kurie jų dar negavo. „Mėlynuosius konteinerius pirmiausia gavo tų namų valdų gyventojai, kurie naudojasi mišrių atliekų konteineriais ir neturi mokestinių skolų. Mėlynieji konteineriai dar galėjo nepasiekti atokesnių rajono  vienkiemių, kur sudėtinga privažiuoti transportui. Tačiau ir šių sodybų savininkai ateityje tikrai bus aprūpinti mėlynaisiais konteineriais“,- sakė L.Burbienė. Iš viso Marijampolės apskrities šešių savivaldybių gyventojams bus išdalinta 23 tūkst. 500 mėlynųjų konteinerių.
 
Pakuočių išplauti nereikės

Kiekvienas namų valdos šeimininkas, gavęs mėlynąjį konteinerį, gavo ir specialią atmintinę, kurioje nurodyta, kaip pagal paskirtį naudoti šią talpą. Konteineriai dalijami nemokamai, jų aptarnavimas taip pat yra nemokamas, tai yra, surinktos pakuočių atliekos bus išvežamos nemokamai. Gyventojai be baimės į šį konteinerį gali mesti tiek metalą, tiek ir popierių bei plastiką,- atliekų surinkėjai mėlynųjų konteinerių turinį dar kartą patys perrūšiuoja. „Anksčiau buvo prašoma pakuotes išplauti. Dabar tokio reikalavimo jau nėra,- tereikia, kad pakuotėje nebūtų likę maisto likučių. Gyventojai turi nepamiršti, kad į mėlynąjį konteinerį negalima mesti stiklo“,- konteinerio naudojimo taisykles priminė L.Burbienė.

Rūšiuoti atliekas privalo kiekvienas gyventojas

Konteineriai bus surenkami vieną kartą per mėnesį pagal nustatytą grafiką, kuris yra pateiktas konteinerių turėtojams. Kaip pastebėjo Atliekų tvarkymo centro specialistė, vieni gyventojai dėkoja už naujuosius konteinerius, kiti gi, pasitaiko, jų nepageidauja gauti ir reiškia nepasitenkinimą,- atseit, toks ryškus konteineris  nedera prie namo eksterjero. Dar kiti, tikri suvalkiečiai, svarsto, kodėl gi mes, gyventojai, turime „už dyką“ rūšiuoti pakuotes, už kurias pinigus pasiims atliekų surinkėjai? „Pagal šalyje galiojantį Atliekų tvarkymo įstatymą gyventojai privalo rūšiuoti atliekas. Taip, kaip mes visi privalome laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų, taip turime paisyti ir šios nustatytos tvarkos. Kol nebuvo sudaryta tinkamų sąlygų atliekoms rūšiuoti, gyventojai nebuvo už tai baudžiami. Galutinai įgyvendinus atliekų rūšiavimo ir surinkimo sistemą, nerūšiuojantys atliekų gyventojai gali sulaukti nemažų baudų. Mes tik stengiamės sudaryti žmonėms kuo patogesnes atliekų rūšiavimo sąlygas“,- apie galiojančią tvarką sakė L.Burbienė. Beje, jei gyventojo naudojamas  konteineris netyčia bus sugadintas ar sulaužytas, jis bus pakeistas nauju. Dėl iškilusių įvairių neaiškumų šakiečiai turėtų kreiptis į  Šakiuose, Sodų g.15 įsikūrusį Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro  padalinį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.