Dūmų signalizatoriai - socialinės rizikos šeimų namuose

dumu detektoriaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ir Šakių seniūnijos socialinės darbuotojos su nedidelėmis, bet labai reikalingomis kalėdinėmis dovanomis gruodžio 16 -ąją aplankė penkias socialinės rizikos šeimas, - kiekvienuose namuose buvo sumontuoti autonominiai dūmų signalizatoriai.
 
Nuotr. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Edvinas Šulskis visuose aplankytuose Šakių seniūnijos gyventojų būstuose įrengė autonominius dūmų signalizatorius.
 
Kasmet vis daugiau žmonių gyvybių nusineša gaisrai, kylantys tuose namuose, kur dažnai girtaujama, naudojamasi netvarkingomis krosnimis, neatsargiai elgiamasi su ugnimi. Šakių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, įgyvendindama Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos prevencinių darbo priemonių planą, sėkmingai bendradarbiauja su Šakių rajono savivaldybe. Vykdant rajono Socialinės apsaugos programą, už rajono savivaldybės skirtas lėšas buvo nupirkta 50 autonominių dūmų signalizatorių, kurie išdalinti rajono seniūnijoms. Kaip pastebėjo Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis, autonominiai dūmų signalizatoriai praktiškai turėtų būti kiekvienuose namuose, kadangi tai yra puiki prevencinė priemonė, neretai galinti išgelbėti net žmonių gyvybes. Stiprus signalas, sklindantis iš prietaiso, pritvirtinto prie lubų, pasigirsta patalpoje  atsiradus net ir nedideliam dūmų kiekiui. „Toks garsas tikrai neleis naktį žmonėms ramiai miegoti ir padės išvengti nelaimės“,- patikino pareigūnas R. Pavalkis. Signalizatoriai pirmiausia išdalinti toms rizikos šeimoms, kuriose auga mažamečiai vaikai ar yra girtaujama. Prietaisai skirti tiems gyventojams, kurie jau yra sukėlę pavojų savo ar savo kaimynų gyvybėms.
 
Nuo nelaimės neapdraustas nė vienas

Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius R. Pavalkis bei jo kolega inspektorius Edvinas Šulskis, apsilankę Giedručių kaime gyvenančių sugyventinių Jekaterinos Batmazovos ir Sauliaus Sakalausko namuose, ne tik kambaryje įrengė dūmų signalizatorių, bet ir priminė namų šeimininkams svarbiausias priešgaisrines taisykles, - laiku išvalyti kaminą, prie pakuros nedėti degių daiktų. Dar vienas „karštas taškas“, kurį nusprendė aplankyti pareigūnai ir seniūnijos darbuotojos, buvo Plieniškių kaime.  Kaip pastebėjo Šakių seniūnijos socialinė darbuotoja Rūta Petraitienė, čia esančiame daugiabutyje, kuriame gyvena sugyventiniai Sergejus Zinovjevas ir Neringa Klimaitytė, bėdų netrūksta. Sename name gyvena trys šeimos. Kaimynai skundžiasi ir nerimauja, jog čia bet kada gali kilti gaisras. Jau ne kartą ne itin padorų gyvenimo būdą pripažįstantys buto šeimininkai buvo sukėlę realų pavojų visam namui,- kaimynams teko versti duris ir gesinti beįsiplieskiantį gaisrą. Tad namų šeimininkei dar kartą buvo priminta, kad nesilaikant elementarios tvarkos, bet kada gali atsitikti skaudi nelaimė.

Problemų netrūksta

Gruodžio 16 -ąją autonominiai dūmų signalizatoriai taip pat buvo įrengti Striūpų kaime gyvenančios ir tris vaikus auginančios Jurgitos Kairienės namuose bei dar dviejuose Šakių seniūnijos gyventojų butuose. Beje, ne visi būstų šeimininkai džiaugėsi tokiu valdžios atstovų rūpestingumu, kadangi kambaryje su dūmų signalizatoriumi, cigaretę su draugais užtraukti bus sudėtinga,- kaip mat pasigirs čaižus įspėjamasis garsas.

Šakių seniūnijos socialinės darbuotojos Asta Jakaitienė ir Rūta Petraitienė, dirbančios su socialinės rizikos šeimomis, neslėpė, kad su šiomis šeimomis nuolat kyla tam tikrų problemų. Niekur nedirbančių ir iš pašalpų gyvenančių šeimų būstai, kuriuos tądien aplankė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, yra itin apleisti, kai kurie iš jų net neaišku, kam priklauso, tad apie kokį nors remontą nėra nei kalbos. Iš kai kurių daugiavaikių motinų atimtos motinystės teisės, tad jų atžalomis dabar rūpinasi valstybė ar kitos šeimos. Akivaizdu, jog šiems žmonėms reikia gerokai pasistengti, kad nuodėgulių krūva nevirstų ne tik jų namai, bet ir visas likęs gyvenimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.