Vargas šalia mūsų: jauna mama prašo rūbelių savo vaikams

kristina22 metų Kristina savo socialinio tinklo profilyje paklausė, gal kas galėtų atiduoti vaikiškų rūbelių ir kitų daiktų, kurių labai reikia jos sūneliams. Vienas neturi nei vienerių, o kitam suėjo dveji metai.  Deja, iš tinkle esančių „draugų“ rato, norinčių suteikti pagalbą neatsirado.
 
Nuotr. Kristina stengiasi ir pati augina savo vaikus, nors jai teko paragauti ir vaikų namų duonos. Dabar gyvendama pas mamą ji nesiskundžia, tačiau aplinkiniai teigia, kad Kristinai čia nėra lengva.
 
Pamačiusi pagalbos ieškančią Kristiną, jai padėti suskubo Šakių šeimų asociacija. Vis tik jos pirmininkė Ieva Bernotaitė teigia, jog aukotojų labai trūksta, nors prašomi dalykai iš tiesų yra kuklūs. Nuvykome pažiūrėti, kaip gyvena Kristina.

Padeda išlaikyti šeimą

Kristinos šeima, į Gelgaudiškį atsikrausčiusi prieš dvejus metus, glaudžiasi sename mūriniame name, kur turi išsipirkę vieną butą. Dviejuose kambariuose ir nedidelėje virtuvėlėje telpa septyni šeimos nariai – be Kristinos su vaikais čia gyvena jos septyniolikmetė sesuo, penkiametis brolis ir patėvis su mama, kuriems ir priklauso būstas. Tualeto ir vonios namuose nėra, nors vandentiekis atvestas.

Visą šeimą išlaiko nedirbanti Kristina, kuri už vaikus gauna po 200 eurų per mėnesį ir jos mamos draugas Antanas, kuris turi darbą. Kristinos mama Vilma per mėnesį tenkinasi tik 15 eurų pajamomis už sūnų.

Kristina stengiasi ir augina savo vaikus, nors pačiai teko gyventi vaikų namuose. Dabar gyvendama pas mamą ji nesiskundžia, tačiau aplinkiniai  teigia, kad Kristinai čia nėra lengva.

Kristina baigė 10 klasių ir mokėsi siuvėjos profesijos. „Aš ir praktiką atlikau, bet nemėgstu tos specialybės“,- prisipažįsta mergina. Ji teigia darbo ieškotis nebandžiusi, nes dar maži vaikai.

Mergina daug pageidavimų neturi, jai reikėtų patalynės ir rūbų vaikučiams. „Būtų gerai ir lovytę turėti“,- sako ji, supdama ant rankų mažąjį Augustą.

Tėvas be atsakomybės

Vaikų tėtis Marius šiuo metu gyvena užsienyje, jis prie vaikų išlaikymo neprisideda. „Rytoj važiuosiu į teismą – reikia nustatyti jauniausio sūnaus tėvystę, tada priteistų alimentus. Labai negerai, bet teisme jis nesirodo“,- ant rankų sūpuodama mažylius dėsto savo rūpesčius Kristina. Ji pasakoja, jog Marius ne tik mėgo alkoholį, bet nevengdavo ir rankos prieš ją pakelti. „Kai laukiausi, jis stipriai išgėrė ir atvykusios socialinės darbuotojos mane išvežė į Moterų krizių centrą, kad neatimtų vaikų“,- prisimena Kristina, kuri bijo, kad jos vaikams taip, kaip jai netektų paragauti vaikų namų duonos.

„Tokiam vyrui reikėtų vyriškumą išimti“,- komentuoja Antanas. Mama Kristinai buvo iškvietusi ir „TV pagalbą“. Dabar mergina draugo neturi. „Per anksti dar. Va, du draugai yra ir pirmyn, tegu tik sukasi apie juos“,- rodo į vaikus Antanas.

Maisto užtenka

Kristina nesiskundžia, kad trūktų maisto, šeima maitinasi neblogai – patys perkasi daržoves, šiemet paprašė seniūno žemės, pasisodino  kopūstų, pupų, žirnių, česnakų, svogūnų ir kitų daržovių. Tamsiame kambarėlyje ant palangės auga ir išstypę pomidorų daigai, paprikos. Mėsos šeima nusiperka iš ūkininkų.  „Vakar pusę kiaulės nusipirkome, šaldiklį prikrovėm pilnutėlį. Prisimalėm ir žinom, koks bus faršas, nes parduotuvėje gali prisipirkt bet ko. Per mėnesį suvalgome beveik po kiaulę – juk septynios burnos namie. Tuščiais pilvais sėdėt neįmanoma“, - pasakoja šeimos galva. Kiek žinoma, Kristina prisideda prie visų šeimos išlaidų.

Remia darbdavys

Antanas teigia, jog įsigyti gyvenamą plotą padėjo jo darbdavys – Remigijus Damkus, įmonės UAB „MSEV“ vadovas. Jis  padeda ir Vilmai teisiantis su vyru, moka už jos advokatą. „Kiek gyvenime šefų turėjau – tai reto gerumo žmogus“,- neatsistebi Antanas.
 
Susipažino parduotuvėje

Vilma su Antanu susipažino parduotuvėje. „Aš buvau tolimųjų reisų vairuotojas. Ruošiausi išvažiuoti, pirkausi maistą ir pasišnekinau damą“, - prisimena netikėtą pažintį Antanas, kuris jau turėjo dvi žmonas. „Viena prasigėrė, nusivalkiojo, antra neišlaukė manęs  grįžtančio iš reisų. Žiūriu, kad per aštuonias paras, kol grįžtu, lova nespėja atšalti. Vaikus užauginau, pilnamečiai. Sakau jai, tegu tau duoda pinigus tas, kuris naktim pašefuoja, kai manęs nėra“,- trumpai drūtai nukirto Antanas.

Vilma teigia, jog dirbti neleidžia sveikata. Sau rūbų randa nuėjusi į „Caritą“, padeda ir pensininkė mama, Antanas ir duktė Kristina.

Moteris nesiskundžia, kad sulaukusi 41 metų turėjo gimdyti penktą vaiką. „Daktarai sakė darys Cezario pjūvį, tačiau aš paprieštaravau – sakiau, kad jei pagimdžiau keturis, pagimdysiu ir penktą. Taip ir įvyko – per dešimt minučių gimė, nespėjau ir pajusti. Visi mano vaikai taip atėjo – be jokių skausmų ir greitai“,- pasakoja Vilma.

Agota Domeikaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.