Stebėsime ne tik savivaldybės tarybos posėdžių, bet ir komitetų transliacijas?

filmavimas komitetuAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Rajono savivaldybės tarybos posėdžius galima stebėti ne tik savivaldybės posėdžių salėje, bet ir jų transliacijas žiūrėti internetu. Praėjusį pirmadienį kontrolės komitete buvo diskutuojama apie tai, jog reikia ir komitetų posėdžių tiesioginių transliacijų.
 
Nuotr. Galimybę transliuoti komitetų posėdžius bus stengiamasi įgyvendinti rugsėjo mėnesį, kai bus tvirtinamas veiklos reglamentas.
 
Anoniminiai pranešimai?

Kontrolės komitete tarybos nariai kalbėjo apie tai, kad reikia savivaldybės interneto svetainėje rajono gyventojams sukurti galimybę pateikti konfidencialų arba anonimišką pranešimą apie galimą korupcijos atvejį ir detaliai aprašyti, kaip bus elgiamasi su gautais pranešimais. Tarybos narys Mantas Puskunigis pastebėjo, jog įvedant tokią tvarką pirmiausiai reikėtų nuspręsti, kas bus atsakingas už šių pranešimų administravimą, tvarkymą, kad savivaldybės interneto svetainė netaptų „šiukšline“.

„Žinoma, tokia galimybė turi būti, tačiau reikia gerai pasvarstyti, kokia forma ją realizuoti. Juk rajono savivaldybės interneto svetainėje apsilanko labai daug žmonių ir iš kitų rajonų, tad nemanau, kad būtų labai gražu jų atžvilgiu, jei įėjusiam į svetainę pirmiausia į akis kristų kokie nors anoniminiai pranešimai“,– pastebėjo tarybos narys M. Puskunigis.
 
Pritarė komitetų transliacijoms

„Savivaldybės tarybos komitetų veikla turėtų būti vieša, o posėdžiai turėtų vykti posėdžių salėje, iš kur jie būtų transliuojami tiesiogiai“, – kalbą apie komitetų transliacijas pradėjo Kontrolės komiteto pirmininkas M. Tarnauskas. Dauguma kontrolės komiteto narių tokiam pirmininko pasiūlymui pritarė.

Tarybos narė Irena Haase teigė, kad patys komiteto nariai gali nuspręsti, ar jų posėdis uždaras, ar atviras. „Jeigu posėdis susijęs su konfidencialia informacija, savaime suprantama, jis bus uždaras“, – sakė tarybos narė. Tęsdama kalbą I. Haase teigė, kad pasiūlymui dėl transliacijų pritaria, ir pastebėjo, kad kartais posėdžiuose būna tam tikrų nesusipratimų.

„Kartais apribojimai, kai posėdžiuose neleidžiama diskutuoti klausimais, nes jie buvo aptarti komitetuose, nelabai teisingi. Juk mes neiname į visus komitetus, negirdime ir nežinome, ką kiti tarybos nariai nusprendė, ir, pavyzdžiui, galbūt nepritarė tam tikram sprendimui, o apie tai sužinome tik posėdyje“, – kalbėjo tarybos narė.

Tarybos narys Martinas Eimutis pasiūlymui dėl transliacijų taip pat pritarė ir teigė, jog kartais vien iš tarybos posėdžių transliacijų gyventojai negali susidaryti bendro vaizdo ar plačiau įsigilinti į pateiktą klausimą.

„Iš praktikos visi žinome, kas yra tarybos posėdis. Tai kulminacija, sprendimo priėmimas. Bet turiu pastebėti, jog klausimų improvizacija ir eskalavimas vyksta komitetuose. Tarybos posėdžiuose dažnai kyla minčių, kodėl juose mes vis dar diskutuojame tam tikrais klausimais, jei apie tai jau kalbėjome komitetuose. Žmonėms bendrą vaizdą susidaryti vien iš posėdžių kartais yra sunku“, – mintimis dalijosi M. Eimutis.

M. Tarnauskas pasakojo, jog transliuoti tarybos komitetų posėdžius galimybė yra. Pasak jo, rajono savivaldybės posėdžių salės vaizdo ir garso įrangos priežiūros paslaugas atlieka UAB „Audiotonas“, kuriems už praėjusių metų minėtos įrangos priežiūrą buvo sumokėta apie 3792 eurų.

„Jeigu per metus būna 11 rajono savivaldybės tarybos posėdžių, tai vieno posėdžio transliavimo kaina – 347 eurai. Manau, kad geriau turimas galimybės išnaudoti plačiau ir taip pat transliuoti komitetų posėdžius, nes mokama už priežiūros laiką, o ne už tai, kiek įrangą naudoji“, – mintis dėstė M. Tarnauskas.

Pasiūlymą teiks tarybai

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis kaip pavyzdį pateikė tai, kad antradienį ir trečiadienį vyko dviejų komitetų posėdžiai, bei retoriškai klausė, kaip sužinoti, ką komitetų nariai nusprendė tuose posėdžiuose. I. Haase pritardama E. Pilypaičiui pastebėjo, kad dažnai nutinka ir taip, jog komitete būna priimtas vienas sprendimas, o tarybos posėdyje tenka nustebti, nes tarybos nariai persigalvoja ir siūlo kitokius sprendimus.

Kadangi Kontrolės komiteto nariai pritarė šiam pasiūlymui, galimybę transliuoti komitetų posėdžius bus stengiamasi įgyvendinti rugsėjo mėnesį, kai bus tvirtinamas veiklos reglamentas.
 
Aktyviai viešino problemą

Praėjusią kadenciją dėl posėdžių transliacijų bei kai kurių dokumentų (teisės aktų) nebuvimo savivaldybės interneto svetainėje itin daug klausimų iškeldavo buvęs tarybos narys Edmundas Rinkevičius. O viename posėdyje, pradėjus diskutuoti dėl tų pačių problemų, E. Rinkevičius reikalus, susijusius su informacijos viešinimu, pasiūlė tvarkyti rajono savivaldybės merui Juozui Bertašiui.

Praėjusių metų birželio mėnesį Europos Tarpdisciplininių Tyrimų Institutas atliko valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainių būklės analizę-tyrimą. Tai jau penktas tyrimas, kuris vykdomas kasmet. Iš 58 vertinimo kriterijų, Šakių savivaldybės internetinis puslapis atitiko tik 43 arba 75,4 proc. Tai buvo antras blogiausias rezultatas tarp 60 Lietuvos savivaldybių. Panašus rezultatas buvo užpernai (71,9 proc.) ir prieš dvejus metus (72,4 proc.).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.