Išpuoselėtas sodybas puošia vėliavos

veliava kiemePasidairius po Šakius negali nepastebėti gražėjančių sodybų, naujų namų, kurių kiemus puošia Lietuvos trispalvė ar istorinė valstybės vėliava. Išpuoselėtų sodybų savininkai neslepia, jog taip išreiškiama meilė savo šaliai.
 
Nuotr. Vidos ir Mindaugo Račkauskų namų kieme vėliava plevėsuoja vyro iniciatyva.
 
Ryškėja nauja tendencija
 
Atėjus rugpjūčio 23-ajai, Juodojo kaspino ir Baltijos kelio dienai, prie valstybinių įstaigų, gyvenamųjų namų vėl iškils Lietuvos trispalvės. Paminint valstybines šventes didžioji dalis šalies gyventojų kelis kartus per metus namus puošia vėliavomis. Tačiau rajone ryškėja nauja tendencija – prie išpuoselėtų sodybų plazda vėliavos kasdien.

Jau antrus metus ant specialaus stiebo trispalvė plevėsuoja Vidos ir Mindaugo Račkauskų naujų namų Griškabūdžio gatvėje kieme. „Vyras daug metų dirbo Airijoje. Kai grįžo, iškart iškėlė vėliavą. Idėją iškelti vėliavą vyras pasivežė iš tos šalies, kur ypač populiaru valstybine vėliava puošti namus“, – pasakojo V. Račkauskienė. Šakietė su šeima naujus namus pasistatė jos tėvų Dailidžių sodybvietėje. Sodybą puošianti trispalvė, pasak moters, tikrai patiktų jos tėveliams. „Mano tėveliai buvo labai dideli patriotai. Todėl ir vėliava – taip pat iš patriotizmo“, – patikino pašnekovė.

Keliaujant Striūpų gatve akį traukia kultūros darbuotojos Laimos Mockevičienės kartu su vyru Algirdu gražiai puoselėjama sodyba. Ant namo kampo jau penkerius metus plazdena Lietuvos istorinė valstybės vėliava. Pasak L. Mockevičienės, buvo įgyvendintas sūnaus pasiūlymas iškelti istorinę vėliavą. „Lietuviai keliauja po pasaulį. Taip, iš tiktųjų ši idėja paimta iš užsienio. Vakarų šalyse žmonės kelia vėliavas. Jos rodo piliečių patriotiškumą. Mes taip pat esame patriotai“, – patikino pašnekovė.

Garbingai ant paties rankomis pastatyto stiebo trispalvė plaikstosi Antaninos ir Algio Dobrovolskių namų kieme. Į klausimą, kas paskatino namų kieme iškelti vėliavą, vyriškis atsakė, kad meilė Lietuvai. „Esame lietuviai, mylime šalį. Žmonos tėvas buvo ištremtas į Sibirą dėl viešai iškeltos vėliavos.Taip pat vėliavą esame iškėlę uošvių tėviškėje. Ant truputį kuklesnio stiebo. Lietuva mums brangi ir vėliava brangi“, – tikino pašnekovas, pasidžiaugęs, jog dukra artėjančio gimtadienio proga jam įteikė vėliavą su Vyčiu.

Vertina ir skeptiškai

Smalsu pasiteirauti, kaip tokią iniciatyvą vertina žmonės. L. Mockevičienė neslepia, jog iš aplinkos teko išgirsti skeptiškų nuomonių, abejonių, kam to reikia. „Tačiau mums  patinka. Čia mano kampelis – mano Lietuva“, – sakė L. Mockevičienė. Šakietis A. Dobrovolskis  nėra girdėjęs jokių neigiamų atsiliepimų. „Daug kam labai patinka. Žinot, aš esu aš. Aš darau, kas man patinka savo kieme, o man  vėliava visuomet buvo labai gražu. Visuomet per šventes vėliavą iškeldavome, po šventės pagarbiai ją sulankstydavome ir padėdavome į vietą“, – sakė A. Dobrovolskis.

Nepigus džiaugsmas

Bet koks oficialių Lietuvos simbolių, šiuo atveju vėliavų, naudojimas turi būti pagarbus ir nežeminti Lietuvos valstybės. Šakiečiai atsakingai rūpinasi vėliavų nepriekaištinga priežiūra. „Visada prižiūriu, kad vėliavos kraštai būtų nenubrizgę, kad vėliava būtų švari“, – kalbėjo L. Mockevičienė. Atsižvelgdamas į vėliavos būklę, dažnas ją keičia kas sezoną. Anot A. Dobrovolskio, tai ne pats pigiausias malonumas. Beje, parduotuvėse Lietuvoje pagamintą trispalvę galima įsigyti kiek daugiau nei už 20 eurų, o šešių metrų vėliavos stiebą su Lietuvos trispalve ir istorine vėliava internete galima įsigyti už 212 eurų.

Kontrolės nėra

Pagal įstatymą valstybės vėliava ant valstybės ir savivaldybės institucijų, įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, gyvenamųjų namų iškeliama 18 kartų per metus nuo 7 iki 22 val. Privalomai ant gyvenamųjų namų iškeliama valstybinių švenčių metu: vasario 16 d., kovo 11 d. ir liepos 6 d.  Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis patikino, jog rajone policija griežtai nekontroliuoja, ar gyventojai ant namų iškelia vėliavas.

Giedrė Merčaitienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.