Pašto ateitis – klientų rankose

sliesoraitieneRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Lietuvos paštas – viena seniausių įmonių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, be kurios mes neįsivaizduojame savo kasdienybės. Be pašto paslaugų šiandien neišsiverstų nė viena įstaiga nepaisant to, kad dauguma žmonių naudojasi moderniomis technologijomis. Tarptautinės pašto dienos proga domimės, kaip gyvena šiandien tie žmonės, kurie mums atneša korespondenciją, spaudą, pristato siuntinius.
 
Nuotr. Šakių pašto viršininkė Ona Sliesoraitienė džiaugiasi turėdama darnų kolektyvą, kurio pasiekimai yra vieni didžiausių tarp panašių regionų.
 
Beveik 40 metų  atidavusi Lietuvos paštui Šakių skyriaus vadovė Ona Sliesoraitienė sako, kad paštas nuo tada, kai ji pradėjo dirbti, iki šių dienų yra labai pasikeitęs. Savo profesinę karjerą pradėjusi  pašto skyriuje Lukšiuose O. Sliesoraitienė sako, kad tada paštininko darbą įsivaizdavo visai kitaip, negu  yra iš tikrųjų.

„Aš tada maniau, kad tik laiškus skaitysiu ir vartysiu, tačiau netrukus supratau, kad paštininko duona nėra lengvai uždirbama“, – pasakojo O. Sliesoraitienė.

Anot direktorės, pašto darbuotojų darbas niekada nebuvo lengvas – kadaise jiems tekdavo išnešioti kalnus korespondencijos, spaudos. Dabar, kai laikai pasikeitė ir žmonės daugiau naudojasi įvairiomis technologijomis, sumažėjo korespondencija, siuntų srautas, spaudos prenumeratos, tačiau paštininkų darbas liko toks pats sudėtingas ir atsakingas kaip ir anksčiau. Pašto darbuotojas turi bendrauti tiesiogiai su savo klientais, todėl nuo darbuotojo asmeninių gebėjimų priklauso ir būsimi pardavimai bei prenumeratos. Per 40 m. pasikeitė įmonės teikiamų paslaugų spektras – anksčiau paštas nepriėmė jokių įmokų, o dabar tai viena iš daugelio jo teikiamų paslaugų. Teikiamų paslaugų gausa bei malonus bendravimas su klientais – tai viena iš pagrindinių priežasčių, kurias įvardija O. Sliesoraitienė, kodėl pašto veikla yra sėkminga dar ir šiandien. Juk nesenai nuvilnijusi ekonominė krizė parklupdė ne vieną naujai susikūrusią kurjerių tarnybą ar kokią kitą įmonę. Tačiau šiandien Šakių pašto skyriaus vadovė džiaugiasi, kad ištikimų ir lojalių klientų turi apie 1500 ir kad šis skaičius yra pastovus, nekintantis. Vadovė akcentuoja, kad pagrindinis jų darbdavys šiandien yra ne Lietuvos paštas, o lojalūs klientai.

Šakių rajone yra dar 15 pašto skyrių, tačiau apie tai, kas vyksta rajone, direktorė nežino, mat jie visi nėra tiesiogiai pavaldūs Šakių pašto skyriui.

Kad paštininko darbas nėra lengvas, direktorė neneigia, tačiau sako, kad pinigų už dyką niekur nemoka. Didžiausi iššūkiai paštininkų laukia tada, kai jie susiduria su nemaloniomis situacijomis, bendraudami su klientais.

„Atrodo gyvename XXI amžiuje, tačiau ne visi žmonės supranta nelengvą paštininko dalią“, – sako O. Sliesoraitienė.

Pasitaiko nemalonių incidentų, kai kyla nesusikalbėjimai su klientais dėl netinkamoje vietoje įrengtų pašto dėžučių arba „nekandančių“ palaidų kieme lakstančių šunų. Tokiais atvejais kiekvienam pašto darbuotojui tenka patirti vienokių ar kitokių moralinių pažeminimų. Su klientais pyktis nenorintys ir nuolankiai dirbantys savo darbą paštininkai iškenčia daug, tačiau, kaip sako O. Sliesoraitienė, džiugu, kad yra žmonių, ypač kaimuose, kurie pašto darbuotojo laukia kaip išsigelbėjimo iš niūrios kasdienybės. Į atokius provincijos kaimelius ateinantis ir  spaudą ar  korespondenciją atnešantis paštininkas kartais būna vienintelis žmogus, su kuriuo senoliai turi galimybę pabendrauti, jiems pasiguosti.

Kaip teigia Šakių pašto skyriaus vadovė,  dabar darbuotojai turėtų džiaugtis dėl jiems suteiktos galimybės užsidirbti papildomai. Už kiekvieną parduotą prekę, tokią kaip loterijos bilietas, atvirukas, degtukai ar laikraščio prenumerata, paštininkams mokama papildomai. Tad, pasak vadovės, reikia tik netingėti dirbti bei turėti minimalius bendravimo įgūdžius ir žmogus gali prisidurti prie atlygio. Darbo sąlygas apsunkina tik tai, kad šie žmonės yra priklausomi nuo gamtos: lyja, ar sninga, slidu ar šlapia – pašto darbuotojai turi eiti pas savo klientus, o tai kartais jiems ir yra didžiausias iššūkis.

„Vadovauti įmonei, nuo kurios priklauso, kad klientams kasdien laiku būtų pristatyta spauda ir korespondencija, nėra lengva“, – teigia direktorė. Ji nuolat  rūpinasi, kad darbuotojui išėjus į užtarnautą poilsį ar susirgus būtų jį kuo pakeisti. Vienintelė sąlyga, kurios turėtų laikytis naujai pradėję dirbti pašte, tai mokėjimas bendrauti su žmonėmis, kultūringumas.

Kaip sako O. Sliesoraitienė,  šiandien Lietuvos paštas yra  bene didžiausia pašto paslaugas teikianti bendrovė Lietuvoje. Džiugu, kad ši bendrovė klientams gali pasiūlyti profesionalias paslaugas ir per ilgus metus yra užsitarnavusi savo lojalių klientų pasitikėjimą. O. Sliesoraitienė džiaugiasi, kad mūsų rajono centrinis paštas vis dar turi nuolatinių, ištikimų klientų. „Taikydamiesi prie savo klientų poreikių ir atsižvelgdami į jų pageidavimus, siekiame ir toliau išlikti stiprūs ir konkurencingi dabartinėje rinkoje“, – sako O. Sliesoraitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.