Kad kalbos virstų darbais...

komisijaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Trečiadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko Viešosios aplinkos pritaikymo neįgaliųjų poreikiams spręsti komisijos susirinkimas, kuriame eilinį kartą buvo kalbama apie rajone metų metus neišsprendžiamas problemas.
 
Nuotr. Kaip kalbėjo komisijos nariai, daugelis mūsų eidami gatve, lipdami laiptais ar vaikščiodami parduotuvėse net neįsivaizduojame, su kokiais sunkumais, mūsų akimis, elementariose situacijose susiduria asmenys, turintys tam tikrą negalią...
 
Kas turi pasikeisti, kad problemos būtų išspręstos?
 
Septynioms organizacijoms komisija buvo išsiuntusi raštus prašydama atsakyti į tam tikrus klausimus. Kaip minėjo komisijos sekretorė Edita Zabramskienė, atsakymus pateikė penkios įstaigos – Gelgaudiškio ir Griškabūdžio ambulatorijų vadovai, „Šakių vaikų ir jaunimo centro“ vadovė, Šakių ligoninės vadovas bei Šakių optikos „Žvilgsnis“ direktorė. Visoms įstaigoms buvo užduoti klausimai apie įstaigos pritaikymo neįgaliesiems trūkumus – pandusų nebuvimas,  stovėjimo aikštelių ženklinimas neįgaliųjų ženklais ir t. t. Gavus atsakymus paaiškėjo, jog vienos įstaigos įvairius trūkumus pašalins artimoje ateityje, o kitos kaupia tam lėšas.

Ir išties, metai iš metų kalbama, jog Šakiuose ir visame rajone viešosios aplinkos pritaikymas neįgaliesiems – tikras skaudulys tiek neįgaliesiems, tiek rajono valdžiai. Šakių r. neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas kiekviename susirinkime, posėdyje ar kitokio pobūdžio renginyje, kuriame kalbama šiuo klausimu, garsiai sako: „Situacija nesikeičia ir negerėja daugelį metų.“

Pandusas – misija neįmanoma?

O labiausiai skauda, kai kalbama apie gydymo įstaigas, į kurias neįgalieji, jei ir įvažiuoja, nes yra pandusas prie įėjimo, tai į antrąjį aukštą patenka sunkiai. Dažnai ir tie patys pandusai būna netinkamai įrengti – per statūs ar tiesiog žiemą tampa slidinėjimo trasa vaikams, o ne prietaisas neįgaliųjų poreikiams tenkinti. Viena iš vietų, prie kurios iki šiol nėra panduso – Šakių parapijos namų kavinė „Svetainė“. Atsakydama į komisijos paklausimą, direktorė Vida Pulokienė rašte nurodė, jog pandusą įrengti planuojama, kai tam bus sukaupta lėšų. Tačiau komisijos nariai nusprendė, jog lėšų kaupimas gali trukti labai ilgai.

S. Rakauskas nesuprantąs, kodėl pandusus taip sunku įrengti, jis mano, jog labai norint tai galima padaryti už 200 eurų.

„Kažkada sakiau – duokit man 200 eurų, porą darbuotojų ir tuos darbus atliksim. Toks pasakymas – kaupsim lėšas... Jas galima ir 20 m. kaupti“, – kalbėjo komisijos narys.
Susirinkime dalyvavęs Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis prisiminė, jog  ligoninės konsultacinio skyriaus panduso problemą mėginama išspręsti jau nuo 2011 m.

„Tada, atsimenu, buvo gan „aštrus“ koordinacinės tarybos posėdis dėl pandusų sutvarkymo prie ligoninės konsultacijų skyriaus. Iškart po posėdžio buvo ten nuvažiuota, Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Vytautas Mauza apskaičiavo sąmatą, bet praėjo rinkimai ir viskas pasibaigė. Dabar vėl artėja rinkimai ir vėl praeitą savaitę su Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatoriais Martynu Šlėderiu ir V. Mauza dar kartą viską skaičiavom“, – pasakojo A. Klimaitis.

Dažnai neįgaliųjų problemų tiesiog nepastebime...

Rajono savivaldybės tarybos narys Arvydas Šlėderis susirinkime teigė, jog pagaliau reikia imtis veiksmų, nes pakaks tuščių šnekų bei posėdžių, kuriuose išsakytos mintys tik ten ir pasilieka.

„Mieste šaligatviai tvarkomi, bet įvažiavimai į kiemus visur yra su aukštais bordiūrais. Galvokime ne vien apie neįgaliuosius, bet ir apie mamas, kurios vaikus vežioja vežimėliuose. Galbūt mūsų komisija galėtų inicijuoti užklausimą Regioninės plėtros skyriui būtent šių didelių darbų atlikimui, kurie apimtų visą miestą, kalbant apie konkrečius taškus – šaligatvius, viešąsias erdves, jų pritaikymą neįgaliesiems. Reikia ieškoti europinių lėšų minėtiems darbams atlikti. Juo labiau, kad šie darbai yra numatyti savivaldybės strateginiame plane“, – sakė komisijos narys.

A. Šlėderis taip pat pastebėjo, kad yra ir mažieji darbai – „šašai“, juos atlikti privalu. „Manau, jog šiuos mažuosius darbus, tokius kaip pandusų sutvarkymas, reikia atlikti per ateinančius metus iš savivaldybės lėšų jas numatant iš kitų metų finansavimo. Kad mūsų posėdžiavimas ir neliktų tiesiog posėdžiavimu, kad atsirastų konkretūs darbai“, – pastebėjo A. Šlėderis.

Galų gale, kaip kalbėjo komisijos nariai, daugelis mūsų eidami gatve, lipdami laiptais ar vaikščiodami parduotuvėse net neįsivaizduojame, su kokiais sunkumais, mūsų akimis, elementariose situacijose susiduria asmenys, turintys tam tikrą negalią...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.