Po daugiabučių namų renovacijos džiaugiasi toli gražu ne visi

mikelionis2Agnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Ne pirmi metai, kai visoje Lietuvoje vyksta daugiabučių namų modernizavimo darbai, žinoma, ne išimtis ir Šakiai. Nauda, kurią turėtų gauti daugiabučių gyventojai po renovacijos darbų – šiluma, mažesni mokesčiai. Ar visi tuo gali džiaugtis?
 
Nuotr. „Šakių komunalinio ūkio“ direktorius Darius Mikelionis teigė, jog nėra pagrindo teiginiams, kurie yra išdėstyti moters skunde.
 
Norėjo geriau – o išėjo...

Vieno Šakiuose renovuoto daugiabučio gyventoja neapsikentė – renovacijos naudos ji nė kiek nepajuto, atvirkščiai, komunaliniai mokesčiai už šildymą dar didesni nei prieš renovacijos darbus, o bute šalta.

Kadangi moteris šiuo metu situacijos papasakoti negalėjo, tai padaryti sutiko jos sūnus, kuris yra pasipiktinęs dėl to, ką reikia kęsti. Vaikinas pasakojo, jog pasibaigus renovacijos darbams mamos bute, kuris yra pirmajame daugiabučio namo aukšte, šilumos daugiau nė su žiburiu nerasi. Vaikinas minėjo, kad dėl susiklosčiusios situacijos buvo kalbėta ir su UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktoriumi Dariumi Mikelioniu, kuris į nusiskundimą, jog moters bute šalta, atsakė labai atsainiai.

„Kiek kartų buvo eita pas Darių Mikelionį, kiek buvo kalbėta... Galima sakyti, kad jis išsityčiojo iš mano mamos: jai pasakius, kad mūsų bute šalta, atkirto, jog reikia poruotis ir šalta nebebus“, – kalbėjo moters sūnus.

Vaikinas teigė, jog, radiatorių šilumos reguliatorių atsukus iki 3, bute vis tiek vėsu, nors pas kitus kaimynus, reguliatorių atsukus iki tokios pat normos, yra šilta.

„Kiti reguliatorių atsisuka iki 2–2,5 ir vaikšto apsirengę rūbus trumpomis rankovėmis, o pas mus to nėra: praėjusią žiemą net iki 3 atsukus radiatorius buvo apie 18 laipsnių šilumos. Dabar, kai dar nėra šalta, temperatūrą pavyksta pakelti iki 20 laipsnių šilumos, kaip bus žiemą – nežinau, vėl gausime milžiniškas sąskaitas. Turiu pripažinti, kad prieš renovacijos darbus buvo daug geriau... Už šildymą mokėdavome mažiau“, – sakė vaikinas.

Komisija svarstė skundą

Moteris neapsikentusi rugsėjo mėnesį kreipėsi į rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių ir pateikė raštišką skundą. Penktadienį skundą nagrinėjusi Energetinio efektyvumo komisija dėl šios situacijos diskutavo daugiau nei dvi valandas. Posėdyje taip pat dalyvavo „Šakių komunalinio ūkio“ direktorius D. Mikelionis, inžinierius Giedrius Pulokas bei UAB „Šakių šilumos tinklai“ Abonentinės tarnybos vadovas Henrikas Zaremba.

Daugiabučio gyventojos skunde teigiama, jog palyginus mokėjimus gan akivaizdu, kad po renovacijos už šildymą mokama daug daugiau.

„Aš palyginau mokėjimus už savo keturių kambarių buto (...), esančio pirmame daugiabučio namo aukšte, šildymą ir karštą vandenį esant panašiai lauko temperatūrai prieš renovaciją (2013 m.) su mokėjimais 2014–2015 m., kai namo šildymo sistema buvo modernizuota (...), ir paaiškėjo, kad 2013 m. lapkritį (prieš renovaciją) už savo buto šildymą ir karštą vandenį aš sumokėjau 320,81 Lt, o 2014 m. lapkritį (po renovacijos) jau sumokėjau 330,58 Lt – išlaidos padidėjo 3 proc. 2013 m. sausį (prieš renovaciją) sumokėjau 655,15 Lt, o 2014 sausį (po renovacijos) sumokėjau 549,88 Lt – ekonomija – 19 proc., bet 2014 m. sausis buvo daug šiltesnis, tai tokia čia ir ekonomija. 2013 m. vasarį (prieš renovaciją) sumokėjau 447, 32 Lt., o 2014 m. vasarį (po renovacijos) jau sumokėjau 492,23 Lt“, – rašoma skunde.

Posėdžio metu D. Mikelionis teigė, kad visi „Šakių komunalinio ūkio“ bei „Šakių šilumos tinklų“ pateikti duomenys rodo, jog „nėra pagrindo teiginiams, kurie yra išdėstyti gyventojos skunde“. Kaip minėta, skunde moteris teigė, jog yra padidėjusios apmokėjimo už šilumą išlaidos. D. Mikelionis posėdžio metu teigė, jog skunde yra supainiotas laikotarpis – pateikiami ne tie šildymo mėnesiai.

Vienas iš variantų, kodėl moters bute galimai vėsu, – renovacijos metu daugumos daugiabučio namo gyventojų sprendimu buvo nuspręsta atsisakyti rūsio perdangų šiltinimo. Nors, kaip sakė D. Mikelionis, tiek jis, tiek G. Pulokas primygtinai siūlė perdangas šiltinti, tačiau gyventojai, taupydami lėšas (perdangų šiltinimas būtų kainavęs apie 20 tūkst. Lt), to atsisakė.

Skunde rašoma: „Tuomet aš paklausiau p. G. Puloko, kodėl jis, kaip daugiabučio namo renovacijos atstovas ir inžinierius, neišaiškino namo butų savininkams visuotiniame susirinkime, kad projekte numatyto rūsio perdangos apšiltinimo negalima atsisakyti, kad, atsisakius rūsio perdangos apšiltinimo darbų, pirmojo aukšto butai sunaudos daugiau šilumos, bet vis vien juose bus šalta? Į tokį mano klausimą p. G. Pulokas turėjo mane šokiravusį atsakymą – pasirodo, tik pirmosios ir antrosios namo laiptinių rūsiai yra visiškai nešildomi, o per trečiosios ir ketvirtosios namo laiptinių rūsius praeina šiluminė trasa, kuri prastai izoliuota ir dėl to rūsiai pašildomi. Tai žinodami, trečiosios ir ketvirtosios laiptinių butų savininkai dėl šios aplinkybės buvo suinteresuoti, aktyviau sudalyvavo susirinkime ir nulėmė, kad namo renovacijos projekte numatyto rūsio perdangos apšiltinimo buvo atsisakyta.“

Komisijos narė Eglė Dragūnaitytė teiravosi, ar daugiabučio namo gyventojams buvo pakankamai aiškiai išdėstytos mintys, kodėl rūsio perdangų šiltinimas yra reikalingas ir kokios gali būti gyventojų priimto sprendimo pasekmės.

„Žmonės atsisakė dėl lėšų taupymo. Mes su G. Puloku buvome prieš tokį jų sprendimą, stengėmės juos perkalbėti“, – sakė D. Mikelionis.

„Šakių komunalinio ūkio“ direktorius taip pat minėjo, jog buvo kreiptasi į visas reikiamas institucijas, norint įsitikinti, ar neapšiltinus rūsio perdangų daugiabutis nenukentės energetiškai. Atsakymas buvo vienareikšmis – atsisakius šios priemonės namo energetinė klasė nenukentės.

E. Dragūnaitytė pastebėjo, jog buvo svarstoma, ar nenukentės namo energetinė būklė, tačiau nebuvo kalbama apie tai, jog dėl atsisakymo šiltinti rūsio perdangas gali nukentėti atskiri butai ir jų gyventojai.

Komisijos narei Astai Cikanienei pasiteiravus, ką būtų galima padaryti, jog šiame strategiškai nedėkingoje vietoje esančiame bute situacija pagerėtų, D. Mikelionis teiravosi, kokiais faktiniais duomenimis ir skaičiavimais remiantis šiuo metu galima įrodyti, jog tame bute šalta.

„Kas įrodo, kad ten yra blogai?“ – klausė D. Mikelionis.

Komisijos siūlymai

Buvo ilgai diskutuota, kai kurie komisijos nariai teigė, jog galbūt kartais gyventojams, vykdant daugiabučių namų renovaciją, suteikiama per mažai vienokios ar kitokios su tuo susijusios informacijos. Po ilgų diskusijų komisija priėjo išvadą, jog skundą pateikusiai daugiabučio namo gyventojai galima siūlyti savo lėšomis nusisamdyti kvalifikuotą statybų ekspertą, kuris atliktų tyrimą dėl daugiabučio sienų apšiltinimo, šiltinimo sistemos, šildymo prietaisų parinkimo, kad būtų pagrįsti skunde išdėstyti teiginiai, jog bute šalta. Kitas siūlymas – atlikti energetinį auditą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.