Kas pasikeitė jaunimo politikoje per pastaruosius trejus metus?

ablacinskasPraėjusią savaitę rajono savivaldybės posėdžių salėje VšĮ „Efektyvaus valdymo sprendimų centro“ konsultantas Marius Ablačinskas rajono visuomenei pristatė Jaunimo politikos įgyvendinimo Šakių rajono savivaldybėje kokybės vertinimo ataskaitą už 2012–2015 m.

Nuotr. Marius Ablačinskas teigė, jog rajone daugiau dėmesio derėtų skirti jaunimo užimtumo, aktyvumo ir verslumo skatinimui, jaunai šeimai ir kt.

Vertinant buvo surinkti duomenys apie jaunimo politikos padėtį rajone, įgyvendinamas programas, jaunimui skirtas priemones. Taip pat buvo išsiaiškinti jaunimo politikos privalumai ir trūkumai bei aptarti gerosios praktikos pavyzdžiai. Surinkus duomenis, jie buvo išanalizuoti pagal išskirtus vertinimo klausimus ir įvertinimo lenteles. Galiausiai buvo pateiktos išvados ir rekomendacijos jaunimo politikos įgyvendinimo prielaidoms, procesui tobulinti.
 
Ataskaitoje buvo pateikiami vertintojų skirti balai bei jų rekomendacijos pagal aštuonias sritis: jaunimo politikos (JP) formavimas ir įgyvendinimas; galimybės jaunimui aktyviai dalyvauti politiniame, pilietiniame ir visuomeniniame gyvenime; informavimo, konsultavimo, orientavimo, paramos ir pagalbos teikimo, instruktavimo, mokymo ir nukreipimo į kitas institucijas paslaugų, skirtų jauniems žmonėms, visuma; jaunų žmonių veiklos finansavimas; tarpžinybiškumas, tarpsektoriškumas; jaunimo mokymai ir konsultavimas; atlikti jaunimo tyrimai ir apklausos; įgyvendinant JP savivaldybėje taikomi nauji metodai, mokslinių tyrimų rezultatai, informacinės technologijos, užsienio šalių ar kitų Lietuvos savivaldybių geroji patirtis.

Vertinimai pateikti atsižvelgus į apklausos rezultatus, kurioje dalyvavo 29 rajono savivaldybėje veikiančios organizacijos ir devyni savivaldybės administracijos bei kiti vadovai. Taip pat buvo atliekami interviu su rajono savivaldybės JRK atstovais, buvo naudojami antriniai šaltiniai ir statistiniai duomenys. Įvertinus visas aštuonias sritis, paaiškėjo, kad bendras visų 8 sričių balas – 4,4225 iš 5.

Kas pasikeitė rajone per kelerius paskutiniuosius metus įgyvendinant jaunimo politiką? Inovacijų iš tikrųjų yra. 2013 m. lapkričio mėn. įsteigtas Atviras jaunimo centras prie Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro. Beje, Atvirus jaunimo centrus turi tik 27 savivaldybės (Šakių atviras jaunimo centras yra vienintelis Marijampolės apskrityje). Savivaldybės biudžeto lėšomis įsteigtas jaunimo darbuotojo etatas. Trys asmenys rajone yra praėję Jaunimo reikalų departamento įgyvendintą jaunimo darbuotojų kompetencijų sertifikavimo sistemą. Trys asmenys yra sertifikuoti jaunimo darbuotojai (šalyje yra 82 sertifikuoti jaunimo darbuotojai). Nuo 2014m. rajone veikia keturios Atviros jaunimo erdvės (AJE) ir viena AJE vasaros metu Juozo Lingio parke. Savivaldybėje įgyvendinamas Atviro darbo su jaunimu metodo (principo) praktinis taikymas.

Kita vertus, turime ne tik kuo pasidžiaugti, bet ir dėl ko sunerimti. Pristatydamas ataskaitą M. Ablačinskas teigė, jog rajone daugiau dėmesio derėtų skirti jaunimo užimtumo ir aktyvumo skatinimui, jaunai šeimai ir būstui, jaunimo verslumui skatinti, švietimui, jaunimo savanorystei bei pagalbai socialiai pažeidžiamam jaunimui. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jaunimas retai dalyvauja rajono tarybos posėdžiuose, savivaldos komitetų ir darbo grupių veikloje. Trūksta paties jaunimo motyvacijos. Taip pat per mažai lėšų skiriama jaunimo įgyvendinamiems projektams (30 projektų, kuriems įgyvendinti buvo skirti 8544 eurai).

Beje, tokia jaunimo politikos vertinimo ataskaita buvo pateikta ir 2011 m. Nuo to laiko, išanalizavus minėtąsias aštuonias sritis, jaunų žmonių veiklos finansavime balai sumažėjo, o kitose srityse – išaugo arba nepakito.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.