Lūkesčiai dideli, bet galimybės ribotos

lopymasRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 5 d. rajono taryba patvirtino, kaip bus skirstomos Kelių direkcijos skiriamos lėšos savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, taisyti ir prižiūrėti per ateinančius trejus metus.  

Nuotr. Rajono seniūnai patys sprendžia kaip skirstyti lėšas savo teritorijose - kurias gatves asfaltuoti, kurias pažvyruoti, kurioms pakaks tik duobes užlyginti.

Anot Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio, prašymų iš seniūnijų tvarkyti ir asfaltuoti kelius buvo gauta labai daug. Jeigu savivaldybė norėtų visus šiuos pageidavimus patenkinti, reikėtų vietinės reikšmės rajono keliams skirti ne maždaug 1 mln. eurų, o 10 mln. Todėl nieko nuostabaus, kad seniūnams teko gerai pasukti galvas ir susidėlioti prioritetus, kaip ir kur savo valdomose teritorijose pirmiausia reikia gerinti infrastruktūrą. Ūkio skyriaus vedėjas priminė, kad mažesnėms seniūnijoms ir taip pavyksta kasmet labiau pagerinti vietinės reikšmės kelius, nes jų teritorijose yra mažesnis kelių skaičius. Daugiausia problemų – Šakių seniūnijoje. Jos teritorija viena didžiausių, nes į ją įeina ne tik miesto, bet ir visų aplinkinių kaimelių plotai. Džiugu, kad į trimetę kelių tvarkymo programą buvo įtraukta vieno atokiausių kaimų – Gotlybiškių kaimo Tilto gatvė. Asfalto danga bus 650 m ilgio ir 5 m pločio (tam skiriama 120 tūkst. eurų).

Auksinė gatvė?

Šakių seniūnija ateinančiais metais yra numačiusi prioritetine tvarka asfaltuoti Giedručių kaime esančios Ūkininkų gatvės net dvi atkarpas, kurių bendras ilgis siektų 1 km 530 m ir kainuotų 459 tūkst. eurų. Tarybos nariams nekilo klausimų, kodėl būtent šios gatvės dviem atkarpoms teikiamas prioritetas, tačiau už akių užkliuvo Šakių mieste numatytos asfaltuoti Šiaurės gatvės dangos kaštai. Čia įtarimų sukėlė tai, kad asfalto dangos įrengimas Šiaurės gatvėje atsieina kone triskart brangiau negu visų kitų gatvių: tarybos narės Irenos Haase skaičiavimais, 375 m Šiaurės gatvės atkarpai skirta 393 tūkst. eurų. Vienas šios gatvės metras kainuotų 1048 eurus. Tarybos nariams kilo klausimas, kodėl tiek daug kainuoja šios gatvės asfalto danga?

Pasak K. Kuncaičio, Šiaurės gatvėje bus ne vien tik asfalto danga nutiesta, pirmiausia ten reikia įrengti drenažo sistemą, pėsčiųjų takus, gatvės apšvietimą. Lietaus nutekėjimą  nuo šios gatvės reikia nuvesti net iki Basanavičiaus gatvės, todėl šie ir kiti minėti paruošimo asfaltavimui darbai padidina savikainą.

Totorviečių gyvenvietei – lygesnis kelias?

Taip pat tarybos posėdyje sulaukė diskusijų ir Sintautų seniūnijos Tarpučių gyvenvietės žvyro dangos 2 km 700 m atnaujinimas. Kilo klausimas, kodėl staiga prieš tarybos posėdį pasigirdo siūlymų kelią Sintautai –Tarpučiai išbraukti iš trimetės programos? Kaip sakė Ūkio skyriaus vedėjas, šį sprendimą pasiūlė Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas bei kiti bendruomenės nariai, nes vietinių kelių tvarkymas seniūnijose priklauso dar ir nuo gyventojų (50 proc.) skaičiaus. Kadangi Tarpučiuose gyventojų skaičius yra labai mažas, todėl buvo pasiūlyta vietoj minėto kelio žvyro dangos atstatymo sutvarkyti Veršių kaime esančios Baltrynės gatvę. Su tokiu pasiūlymu nesutiko tarybos narys Bernardinas Petras Vainius, kuris siūlė tarybos nariams atidėti šio klausimo svarstymą. Anot B. P. Vainiaus, tas beveik trijų kilometrų žvyrkelis Totorviečių gyvenvietei „vienintelis artimiausias kelias į Europą“. Nuo Tarpučių gyvenvietės Sintautų link einanti kelio atkarpa priklauso Sintautų seniūnijai, toliau – nuo Tarpučių einanti šio kelio atkarpa link Totorviečių jau yra Kudirkos Naumiesčio seniūnijos. Anot tarybos nario B. P.Vainiaus, į Totorviečių gyvenvietės žmonių susisiekimo su pasauliu galimybes daug metų nebuvo kreipiamas dėmesys. Po trumpų diskusijų tarybos nariai nusprendė pritarti siūlymui atnaujinti žvyro dangą Tarpučių gyvenvietės link, o kitais metais ieškoti išeičių, kaip pagerinti susisiekimą nuo Tarpučių iki Totorviečių gyvenvietės.

Iš Kelių direkcijos skiriamų lėšų per ateinančius trejus metus rajone numatyta atnaujinti ar naujai nutiesti ne tik asfalto ir žvyro kelių dangas. Iš šios trimetės programos yra numatomos lėšos ir kelių inventorizacijai (120 tūkst. eurų), techninei kelių priežiūrai bei kontrolei (60 tūkst. eurų), eismo saugumo priemonėms įdiegti (180 tūkst. eurų) bei žiemos tarnybos darbams (75 tūkst. eurų).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.