Su Dievo ir žmonių pagalba galima nuversti kalnus

rolskisRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nepilnus metus Slavikų šv. Onos parapijoje klebonaujantis klebonas Donatas Rolskis jau turi didelių planų, kaip naujam gyvenimui prikelti seną, trūnijantį bažnyčios pastatą. Tam, anot klebono, tereikia šiek tiek Dievo ir žmonių pagalbos.

Nuotr. Nepilnus metus Slavikų parapijoje klebonaujantis Donatas Rolskis turi gražių planų sutvarkyti ir išgelbėti ateities kartoms nykstančią Slavikų bažnyčią.

Aptarnauja dvi parapijas

Kai kurie rajono gyventojai gali nustebti, kodėl reikia investuoti į Slavikų parapijos šv. Onos bažnytėlę, kuri pastatyta dar 1835 m. Šiandien bažnyčioje didelių apeigų jau nevyksta – čia retai išvysite besituokiančius ar vaikus krikštijančius parapijiečius. Pagrindines sekmadienio pamaldas ir kitas liturgines šventes bažnyčioje aukoja nuo pernai metų liepos mėnesio priskirtas šiai parapijai klebonas D. Rolskis, pakeitęs iš kunigystės pasitraukusį kleboną Vitalijų Goliną. Dabar klebonas D. Rolskis aptarnauja dvi parapijas – minėtąją Slavikų ir Sintautų, prie kurios, perskirsčius parapijų ribas, prijungta ir Valakbūdžio Švč. Mergelės Marijos Angelų karalienės bažnyčia.

Užsimojo sutvarkyti seną bažnyčią

Dvi parapijas aptarnaujantis klebonas turi ne tik gražių, bet ir praktiškų idėjų, kaip išsaugoti seną, medinę Slavikų parapijos bažnyčią. Kaip sako Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis, klebonui rūpi bažnyčios pastato likimas ir jis ne tik kalba, bet ir ėmėsi veiksmų. Bažnyčios šventoriuje iš žemės ištrauktas ir restauruotas pirmajam klebonui skirtas paminklinis akmuo, prieš Kalėdas bažnyčioje naujai išvedžiota elektros instaliacija, sutvarkyti bažnyčioje esantys laiptai į antrą aukštą, kur stovi vargonai.

„Tokio praktiško ir ūkiško kunigo mūsų parapija jau seniai nematė, žmonės labai patenkinti. Klebonas nuolat informuoja gyventojus, kam renka aukas ir kas už tuos pinigus padaryta, nupirkta“, – aiškina seniūnas.

Kaip sako seniūnas, dabar klebonas išsikėlė labai svarbų tikslą – išgelbėti medinės bažnyčios sienmedžius, kurie jau daug metų kenčia nuo per stogą tekančio vandens. Pagrindinis visų Slavikų parapijos gyventojų uždavinys – sutvarkyti bažnyčios stogą ir taip išgelbėti fasadinę jos sieną.

Stogo ir supuvusių sienmedžių pakeitimui, pasak klebono D. Rolskio, specialistų apskaičiavimu reikia ne mažiau kaip 44 tūkst. eurų.

„Jeigu pavyktų surinkti tokią didelę sumą pinigų, rekonstruotume bažnyčios stogą, pagrindines sienos medines konstrukcijas ir gal pavyktų pastatą perdažyti“, – planais dalijasi klebonas D. Rolskis.

Remonto prašosi visas pastatas

Kartu su klebonu apžiūrinėdami Slavikų bažnyčią matome, kad remonto reikia ne tik bažnyčios išorei – stogui, sienoms, bet ir vidui – apgailėtinai atrodo mediniai pastato langai, vidinės sienos, lubos, durys. Tačiau klebonas sako, kad tai jau ateities vizija – dabar svarbiausia nuo sugriuvimo išgelbėti visą pastatą. Paklaustas, kaip atsitiko, kad bažnyčios išorinės priekinio fasado sienos yra supuvusios, o kitos ne, klebonas sako, kad parapijiečiai pasakojo jam istoriją, jog iki Nepriklausomybės atkūrimo nuo karo laikų nebuvo bažnyčios bokštų. Kai bažnyčia stovėjobe bokštų, pro stogą jos priekyje skverbėsi vanduo, o vėliau ir uždėjus bokštus, paaiškėjo pasekmės – prie stogo esantys sienmedžiai tiesiog laikui bėgant ėmė gesti nuo drėgmės.

Šiandien klebonas džiaugiasi, kad jo norams tvarkyti bažnytėlę pritaria ne tik parapijos gyventojai, bet ir rajono valdžia. Praėjusią savaitę apsilankęs Šakių savivaldybėje klebonas išgirdo mero ir savivaldybės administracijos pažadą, jog bažnyčios rekonstrukcijai savivaldybė žada skirti apie 10 tūkst. eurų. Dar beveik tokią pačią sumą klebonas tikisi sutaupyti iš to, ką aukoja parapijai gyventojai. Kaip sakė Slavikų seniūnas, jau šiuo metu  bažnyčioje patarnaujančios moterys iš parapijiečių renka aukas tiksliniam bažnyčios remontui. Anot seniūno, gyventojai tokiam kilniam tikslui aukoja labai dosniai ir noriai. Pats klebonas tikisi dar ir kitų tikinčiųjų finansinės paramos – verslininkų, ūkininkų. Seniūnas žada ir darbais prisidėti prie bažnyčios remonto, o kai darbai bus baigti, su seniūnijos darbuotojais sutvarkys jos aplinką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.