Kas ir kada pagrįs, kiek didinti globos kainą?

poceviciuteGintarė MARTINAITIENĖ

Kol kas neaišku, ar rajono taryba didins asmens socialinės globos namuose kainą. Praėjusį mėnesį šis sprendimas buvo atidėtas. Kovo pradžioje šiuo klausimu diskutavo Sveikatos ir socialinės politikos komitetas. Jis laikosi nuostatos: kad  sprendimas būtų priimtas, prašymas turi būti pagrįstas. Tačiau kas tai galėtų padaryti?

Nuotr. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė teigė, jog pavestas funkcijas galėtų atlikti, jei skyriuje būtų įdarbintas naujas specialistas.

Prašo pagrindimo

Dar sausio mėnesį buvo gautas Socialinių paslaugų centro direktorės Vilmos Bielskienės prašymas už teikiamos į namus paslaugos valandos kainą didinti iki 3,90 eurų (dabar 3,70 eurai). Mėnesinė globos kaina būtų ne 618,63 eurai, kaip dabar, o 655,20 eurai. Akcentuojama, kad kaina turi būti keliama dėl to, jog nuo sausio 1 d. didėjo socialinio darbuotojo ir socialinio darbuotojo padėjėjų atlyginimų koeficientai. Socialinių paslaugų centro direktorė V. Bielskienė akcentavo, kad paslaugos gavėjams kaina nesikeis ir jie to nepajus.

Sveikatos ir socialinės politikos komitetas sako suprantantis, kad išlaidos didėja, bet trūksta prašymo pagrįstumo. Šis klausimas būtent dėl to buvo išimtas iš tarybos darbotvarkės praėjusį mėnesį ir, atrodo, taip gali nutikti dar kartą.

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, kituose rajonuos kaina įvairuoja. Pavyzdžiui, Raseiniuose ji yra 3,62 eurai, Telšiuose – 3,46 eurai, Tauragėje – 4,50 eurai, o Vilkaviškyje 4 eurai už valandą. Dalios Zaleckienė ambulatorijoje minėta paslauga kainuoja 3,58 eurus.

Kainą kelia struktūra?

„Tokio paaiškinimo, koks yra dabar, neužtenka. Jeigu iki tarybos posėdžio nebus aiškaus ir išsamaus paaiškinimo, gali tekti vėl atidėti. Pagal tokį prašymą sprendimo priimti negalime“, – teigė komiteto pirmininkas Arvydas Šlėderis.

Pasak jo, priėmus sprendimą be aiškaus pagrįstumo, neaišku, ar lėšos ir bus skirtos prašomam tikslui. Tuo labiau, kaip svarstė pirmininkas, kad be jokio pagrįstumo Socialinių paslaugų centre steigiami nauji administracijos darbuotojų etatai. Dabar skelbiamas konkursas direktoriaus pavaduotojo pareigoms užimti, nors pareigybės aprašymas esą beveik toks pats kaip pačios vadovės. Tad komitetas nesupranta, kam didinti administracinį aparatą.

„Jei plečiasi struktūra, steigiami etatai, man nesiderina su tuo, jog prašoma didinti paslaugos kainą. Netinkama struktūra ir kelia tą kainą“, – kalbėjo A. Šlėderis.

Tiek jis, tiek vicemeras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad administracijos darbuotojų darbo krūviai centre nėra tokie dideli, kaip stengiamasi parodyti. Tuo jie esą įsitikino surengę išvažiuojamąjį posėdį į Socialinių paslaugų centrą.

Be to, net vicemeras sulaukė socialinių darbuotojo padėjėjų skundų dėl nepadidintų ar ne tiek padidintų algų, nors net ministrė tai buvo žadėjusi. Tad komiteto nariai kėlė klausimus, ar Socialinių paslaugų centras tinkamai dėliojasi prioritetus ir finansavimą.

Šiuo metu Šakių socialinių paslaugų centre yra 48,65 etato. Administracijos direktoriaus pavaduotojo Inga Cibulskienė posėdžio metu aiškino, kad administracijos direktorius yra patvirtinęs rekomendacinį pareigybių bei tarnybinių atlyginimų skaičių ir centras pats gali spręsti ir dėliotis, ko labiausiai reikia.

Kas turi pagrįsti?

Tačiau kas gali pagrįsti, ar dienos socialinės globos kaina ir turi būti didinama tiek, kiek prašoma (nuo 3,70 eurų iki 3,90 eurų už valandą). Administracijos direktoriaus pavaduotoja I. Cibulskienė buvo kategoriška – už tai atsakingas Socialinės paramos skyrius. Jei reikia, ji rekomendavo konsultuotis su buhalteriais, tačiau tarybai pateikti išdiskutuotą, pagrįstą ir optimalų sprendimą. Vedėja tikino, kad su turimu darbuotojų skaičiumi ji to padaryti niekaip negali.

„Esu pateikusi prašymą prieš mėnesį ar du dėl naujos pareigybės skyriuje poreikio. Jį esu pagrindusi. Jei ji bus, manau, nereikės ieškoti pagalbos ir mes susitvarkysime, bet šiandien to padaryti negaliu“, – sakė L. Pocevičiūtė.

I. Cibulskienė mano, jog prašymas visiškai nepagrįstas, nes, jos duomenimis, socialinių paslaugų gavėjų sumažėjo 23 proc.

A. Šlėderis svarstė, kad kainos pagrindimo paprastas buhalteris neatliks, ar tai gali padaryti Socialinės paramos skyrius, taip pat abejojo, o kas gali padaryti, neišsiaiškino. Tad tikėta, kad ir artimiausiai tarybai sprendimo projektas bus pateiktas toks, koks buvo. Klausimas, kaip pasielgs tarybos nariai.

Socialinės paramos skyriaus vedėja komiteto narius ragino rasti laiko ir atvykti į skyrių susipažinti su veikla bei darbo krūviais.

„Jei radote laiko Socialinių paslaugų centrui, gal rasite ir mums. Tada matysite, kokie darbo krūviai ir turimi resursai“, – teigė L. Pocevičiūtė.

Pavaduotojos reikia

Socialinių paslaugų centro direktorė V. Bielskienė, paklausta, kaip vertina susiklosčiusią situaciją, komentavo, jog nesupranta, kodėl tarybos nariams neužtenka Socialinės paramos skyriaus paaiškinimo, nes iki šiol to pakakdavo.

„Niekada nesikviečia, kad kažką paaiškinčiau. Remiamės įsakymais ir kaina apskaičiuota pagal metodiką. Nesuprantu, ar jie nori sužlugdyti biudžetinę įstaigą, ar Socialinės paramos skyriaus vedėja nenori ar negali paaiškinti, kodėl ta kaina turi tokia būti“, – teigė centro direktorė.

Dėl paskelbto konkurso direktorės pavaduotojos pareigoms užimti V. Bielskienė nedaugžodžiavo: „Man jo (etato – red.) labai reikia“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.