Kaimo bendruomenėms – daugiau lėšų

Nuo kovo 7 d. iki balandžio 8 d. Žemės ūkio ministerijai kaimo bendruomenės gali teikti paraiškas paramai gauti. Šiais metais ministerija savo kraštą auginančioms kaimo bendruomenėms skirs dar daugiau lėšų nei pernai – 1 mln. eurų.

Galimybė pagerinti materialinę bazę

Anot Šakių bendruomenių centro pirmininkės Grinos Šnirpūnienės, parama teks tik visuomeninę naudą nešantiems ne pelno projektams. Šie pinigai padės stiprinti kaimo bendruomenių materialinę bazę, bus remiamas kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymas, pritaikant jas kaimo gyventojų poreikiams. Atsižvelgiant į tai, kad šiemet Vietos bendruomenių metai, bus remiami projektai pagal dar dvi naujas veiklos sritis: tradicinių renginių bei kaimo vaikų ir jaunimo bendruomeniškumui ir pilietiškumui ugdyti skirtų renginių organizavimas.
 
Viena iš naujovių yra ta, kad projektus gali teikti ir rajono kaimo bendruomenes vienijančios organizacijos, tačiau tik tradiciniams renginiams organizuoti. Kita naujovė – visi pareiškėjai po projekto įgyvendinimo kartu su mokėjimo prašymu turės pateikti trumpą aprašymą apie įgyvendinto projekto rezultatus.

Parama – iki 3 tūkst. eurų

Paramos dydis projektui priklausys nuo veiklos srities, pagal kurią teikiamas projektas, ir nuo to, kas teiks paramos paraišką. Materialinei bazei stiprinti paramos galės kreiptis tik kaimo bendruomenės. Paramos dydis projektui – iki 3 tūkst. eurų. Iš valstybės biudžeto lėšų bus kompensuojama iki 90 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Taigi, bendruomenė prie projekto įgyvendinimo turės prisidėti ir savo piniginėmis lėšomis. Pretenduoti į paramą galės tik tos kaimo bendruomenės, kuriose yra bent 30 narių ir kurios per paskutinius dvejus metus (2014–2015m.) iš Žemės ūkio ministerijos negavo valstybės biudžeto lėšų materialinei bazei stiprinti arba viešosioms erdvėms sutvarkyti. Tokios pat sąlygos yra keliamos ir toms kaimo bendruomenėms, kurios norės vykdyti projektus, susijusius su viešųjų erdvių sutvarkymu – šiems projektams galės būti skirta iki 5 tūkst. eurų.

Pinigai renginiams

Projektus, susijusius su kaimo vaikų bei jaunimo bendruomeniškumo ir pilietiškumo ugdymo renginių organizavimu, taip pat galės įgyvendinti tik kaimo bendruomenės. Paramos dydis tokio pobūdžio projektams siekia iki 1500 eurų, o išlaidos finansuojamos 100 proc.

Paramos tradiciniams renginiams organizuoti gali kreiptis ne tik kaimo bendruomenės, bet ir rajono ar nacionaliniu lygmeniu kaimo bendruomenes vienijančios organizacijos. Tokių projektų išlaidos bus dengiamos visu 100 proc. Kai paramos kreipsis kaimo bendruomenė, parama galės siekti 1500 eurų, kai rajono mastu kaimo bendruomenes vienijanti organizacija, – iki 3 tūkst. eurų, o kai nacionaliniu lygmeniu kaimo bendruomenes vienijanti organizacija, – iki 5 tūkst. eurų.

Pareiškėja galės teikti paramos paraišką tik pagal vieną iš minėtųjų veiklos sričių.

Mūsų rajono kaimo bendruomenės ir jas vienijančios organizacijos Žemės ūkio ministerijai buvo numačiusios teikti per 20 projektų. Kiek tiksliai bendruomenių teiks paraiškas, anot G. Šnirpūnienės, paaiškės tik po balandžio 8 d., kai baigsis paraiškų priėmimo terminas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.