Nepaisant bėdų – Ritinių bendruomenės centras gyvuoja

kavaliauskieneLina POŠKEVIČIŪTĖ

Ritinių bendruomenės centras džiaugiasi: padedant savivaldybei ir iš savo uždirbtų lėšų pagaliau baigia išsimokėti Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) keturių tūkstančių eurų skolą. Nors šis projektas tapo apkalbų objektu, bendruomenė pasiryžusi dirbti ir toliau.

Nuotr. Ritinių bendruomenės centro pirmininkė Elena Kavaliauskienė prisiminė, kiek pastangų pareikalavo sūrių sertifikavimo procesas.

Skola

Balandžio 2 d. vykusiame Ritinių bendruomenės susirinkime pirmininkė Elena Kavaliauskienė aptarė projekto ,,Ritinių bendruomenės centro patalpų remontas ir pritaikymas bendruomenės reikmėms“ įgyvendinimą ir su juo susijusias problemas. Paraiška paramai gauti Šakių krašto vietos veiklos grupei buvo pateikta dar 2012 metais, o paramos sutartis su Nacionaline mokėjimų agentūra pasirašyta 2013 m. sausio 7 dieną.17 mėnesių trukusio Europos Sąjungos lėšomis finansuoto projekto vertė per 45 tūkst. eurų. Savivaldybė, kaip projekto partnerė, prie projekto prisidėjo bendruomenei leidusi panaudos būdu naudotis pastatu.

Konkursą laimėjusi UAB „Almor“ pakeitė laisvalaikio salės stogą, langus, duris, elektros instaliaciją. Bet 2014 metų birželį NMA atstovai patikrinę, kaip įgyvendintas projektas, nustatė darbų trūkumus: gipskartoniu neaptaisyti langų angokraščiai, trūksta 2 rozečių bei 2 elektros paskirstymo dėžučių. Darbų rangovai klaidas ištaisė. Tačiau 2015 metų kovą Ritinių bendruomenės centras gavo NMA patikrinimo išvadą, kurioje nurodyta, kad bendruomenė turės valstybei sugrąžinti apie 4000 eurų sumą, kurių NMA dėl neatliktų darbų nekompensavo.  

„Patarimo kreipiausi į Šakių vietos veiklos grupę, bet realios pagalbos nesulaukiau, NMA paskirtą skolą apskundžiau Žemės ūkio ministerijai, jos atstovai paaiškino, kad savo teises galima ginti teisme. Tuomet kreipiausi į rajono savivaldybę ir praeitų metų gruodžio mėnesį savivaldybė skyrė tris tūkstančius eurų skolai padengti,“ – aiškino pirmininkė. Kitus pinigus bendruomenė surinko gamindama sūrius ir juos parduodama edukacinių pamokų metu. Šiandien likusi skola – 361 euras.

Pasekmės ir kaltinimai

Šiandien Ritinių bendruomenė šitą klausimą vis dar aptarinėja, bet, pasak pirmininkės, ne viešai, o sklinda visokie gandai ir apkalbos.

„Nuo pat pradžių kaime pasklido apkalbos, kas kiek iš šito projekto pinigų pasiėmė. Noriu patikinti: niekas jokių lėšų nepasisavino, ir neįmanoma to padaryti, kai už kiekvieną panaudotą eurą reikia atsiskaityti. Man apmaudu, kad niekas į mane su jokiais klausimais nesikreipė, o žmonių nepuoliau iš karto informuoti, nes pirma pati norėjau išsiaiškinti situaciją“, – sakė E. Kavaliauskienė.

Šį projektą įgyvendino buvęs bendruomenės lyderis Kęstutis Kasparevičius. Jam pasitraukus iš pirmininko posto, visa atsakomybė teko naujajai pirmininkei. „Atsakomybę prisiėmiau aš, bet nežinau, ką kaltinti, to žmogaus nepaklausi, gaudyk vėją laukuose,“ – pridūrė pirmininkė.

Įvertintas bendruomeniškumas

Verslu Ritinių bendruomenė užsiima jau trejus metus Jie rengia edukacinę programą „Kaimiško sūrio gaminimas“, kurioje praeitais metais dalyvavo 17 ekskursijų. Tiesa, pirmininkė nuogąstavo, kad jų verslui kaime trūksta ne tik pieno, bet ir sūrių gamintojų. Projekto ,,Verslesnė bendruomenė – savarankiškesnė bendruomenė“ metu bendruomenė vykdė įvairias veiklas: mokėsi, keliavo, stiprino bendruomenės materialinę bazę. O dar vieno projekto metu gamino muilą.

Ritinių bendruomenės centro tradicinė „Sūrio šventė“ pripažinta geriausiu metų bendruomenės renginiu.

Ritinių kaimo žmonės aptarė ir kitus svarbius klausimus, juos neramina gyvenviete nuolat pravažiuojantys miškovežiai, kurie sukelia dulkes, gadina kelią. Šakių seniūnas Dalius Jasevičius patarė šiuo klausimu kreiptis į rajono savivaldybės eismo saugumo komisiją.

Seniūnas pažadėjo padėti pasigaminti malkų centro patalpoms apšildyti, po susirinkimo pavažinėti kaimo žvyrkeliais, kurie, pasak gyventojų, labai prastos būklės.

Bendruomenei nepavyksta išspręsti klausimo dėl nuotekų valymo įrenginių gyvenvietėje įrengimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.