Šakiečiai rankų nenuleidžia

sakieciai bendruomeneLina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį Šakiečių bendruomenės centro nariai pradėjo nuo ankstyvo ryto kartu su aktyviu Šakių jaunimu prisidėdami prie akcijos „Darom“, o pavakare rinkosi į bendruomenės ataskaitinį susirinkimą.

Nuotr. Šakiečių bendruomenės centro nariai norėtų prisidėti prie miesto vizijos kūrimo.

Veiklos netrūksta

Prieš dvejus metus pradėjęs savo veiklą Šakiečių bendruomenės centras šiandien vienija 30 narių ir  skelbia, kad tai atvira bendruomenė visiems, kuriems rūpi Šakių miesto ir gyventojų gerovė. Kviečia prisijungti žmones, turinčius idėjų, vizijų Šakiams pažadinti.

Penktadienio rytą grupelė Šakiečių prisidėjo prie akcijos „Darom“ – tvarkė Siesarties pakrantę. O vėliau rinkosi į savivaldybės viešąją biblioteką pasidžiaugti nuveiktais darbais ir aptarti ateities planų. Kadangi nesusirinko kvorumas, buvo nutarta tiesiog dalykiškai pasikalbėti, padiskutuoti.

Vienas lauke ne karys

Ką daryti pačiai bendruomenei, kad ji būtų aktyvesnė, kad daugiau žmonių įsijungtų į veiklą, ateitų į renginius? Pasak bendruomenės valdybos nario Gintauto Lenko, jie neturi net elementarių patalpų, kur galėtų susirinkti, kur galėtų ateiti žmonės su reikalais, pasiūlymais, pasitarti.

„Turėdami patalpas, galėtume ten susitikti su gyventojais. Reikėtų kreiptis dėl patalpų į seniūniją ar savivaldybę. Mūsų veikla neapsiriboja vien tik renginiais. Ta veikla turėtų būti bendradarbiavimas su seniūnija, rajono valdžia. Kalbėtis su jais apie miesto tvarkymą, plėtrą. Ne vien valdžia sprendžia, ir patys žmonės turi dalyvauti tuose svarstymuose. Kad viena valdžia kažką pakeis, nėra ko tikėtis, kada įsijungia visuomenė, – visai kitas rezultatas“, – įsitikinęs G. Lenkas.

Susirinkime dalyvavęs savivaldybės tarybos narys Vaidas Balčiūnas priminė, kad bendruomenė yra įstojusi į Šakių vietos veiklos grupę, kurioje, pasak V.Balčiūno, Šakiečių bendruomenė galėtų vykdyti tam tikras veiklas, realizuoti savo planus, rengti projektus. Jo nuomone, jie turėtų prisidėti prie miesto vizijos kūrimo, bendruomenės pareiga dalyvauti projektų kūrime.

Šakiečių vizijos

Šakiečiai kasmet lankydami ūkininko Antano Matijošaičio iniciatyva signatarui S. Banaičiui pastatytą atminimo paminklą svarstė galimybę kurti Signatarų alėją, bet nusprendė, kad pirmiausia reikia rūpintis jau esamais  paminklais, sutvarkyti prie jų privažiavimus, kad jų ūkininkai tiesiog neužartų.

V. Balčiūnas priminė, kad artėja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis. Todėl susirinkusieji svarstė, kaip inicijuoti kokio akcento, ženklo, skirto tai progai, pastatymą Šakiuose. Mąstyta, kad tai galėtų būti akcentas, suformuotas iš žalumynų ar gėlių. Buvo pasiūlymų kurti garbės lentą nusipelniusiems šakiečiams. Susirinkimo dalyviai siūlė apgalvoti, kaip išnaudoti Girėnuose augantį ąžuolyną, kuris, jų manymu, galėtų tapti miesto gyventojų poilsio vieta. Ten turėtų atsirasti vaikščiojimo takai, apšvietimas, suoleliai. Galbūt prie šio sumanymo prisidėtų ir Girėnų bendruomenė.

Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius kvietė nelikti abejingiems ir prisidėti prie liepos mėnesį numatomos surengti miesto šventės. Direktoriaus nuomone, gražią pramogą gali padaryti ne tik organizatoriai, bet ir patys šakiečiai.

Susirinkę kalbėjo ir apie kitas problemas. Jų nuomone, miesto teritorijose trūksta šiukšlinių, juos neramina vykdomi darbai paežerėje, ten išpjaunami medžiai.

 „Šiandien jau nesame garantuoti, kad ežero zona priklausys visuomenei, vykdomos privačios statybos, rajono taryba tai turėtų stebėti“, – sakė G.Lenkas.

Šakiečiai skirstėsi gavę namų darbus – apgalvoti, ieškoti sprendimų būdų ir galutinius pasiūlymus apie numatytus ir suplanuotus darbus pateikti kitame bendruomenės centro susirinkime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.