Šimtametis stebina guvumu

simtametisGintarė MARTINAITIENĖ

Šimto metų jubiliejų švenčiantis kidulietis Jonas Dėdinas pirmadienį sulaukė valdžios dėmesio. Negana to, kad guvus senolis iki šiol gyvena vienas, laukdamas svečių pats ėmė grėblį į rankas ir grėbė seniūnijos nupjautą žolę. Negi sėdėsi be veiklos?!

Nuotr. Jonas Dėdinas nesiskundžia sveikata ir iki šiol gyvena vienas, tik savaitgaliais sulaukia dukros ir anūkės.

J. Dėdinas su žmona susilaukė keturių vaikų, tačiau tik viena iš jų – Birutė likusi gyva. Jubiliatas gali didžiuotis ir penkiais anūkais, 9 proanūkiais ir vienu proproanūkiu. Žmona mirusi prieš 40 m., tačiau senolis po sutuoktinės mirties turėjo ir keletą draugių. Visgi apie jas kalbėti plačiau nelinkęs.

„Buvo buvo čia jų“, – patikina šimtametis.

Dabar juo rūpinasi dukra Birutė ir anūkė Rūta, kurios savaitgaliais atvyksta iš Kauno, aptvarko, parūpina maisto. Tačiau pas jas keltis Jonas nenori. Savi namai, sava aplinka – brangiausia. Sako ir valgyti minimaliai pasiruošia, ir savimi pasirūpina. Seniūnija nupjovė žolę, tad pats Jonas griebė grėblį, kad žolę pagrėbliuotų. Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis juokauja, kas teko šimtametį raminti. Kiekvieną dieną susieina ir su kaimynu Jonu, anksčiau ir šimtą gramų padarydavę, o dabar, kaip tikina kaimynas, jubiliatas jau atsisako. Visgi J. Dėdinas visą gyvenimą gyvenęs gana sveikai, niekada nepiktnaudžiaudavo alkoholiu, tik kažkada dūmelį patraukdavęs. Apskritai, kaip sako anūkė, jis ramus, nereiklus ir kuklus senolis.

„Visko čia būta, turėjau keturias operacijas, bet sveikata nesiskundžiu“, – sako sukaktuvininkas.

Pats Jonas yra kilęs iš šešių vaikų šeimos, tačiau vienintelis likęs gyvas. Tiesa, viena sesuo taip pat sulaukė garbingo amžiaus ir mirė būdama arti šimtmečio. Tad ilgaamžių giminėje būta. Nors ilgus metus J. Dėdinas gyvena Kiduliuose, gimė jis Duobiškių kaime, Sintautų apylinkėje. Apie tai pasakoja pats, kaip iš rašto. Kai po trejų metų grįžo iš karo, įsidarbino vedėju kepykloje Lukšiuose. Tiesa, duona ir dabar vienas mėgstamiausių Jono valgių. Vėliau jis dirbo žemės ūkyje, buvo kolūkio brigadininkas. Didžiuojasi jis buvęs ir generolo Povilo Plechavičiaus karys savanoris. Tad sveikinimus išsakiusiam rajono merui Juozui Bertašiui noriai rodė apdovanojimus, skirtus už nuopelnus kuriant ir stiprinant Lietuvos kariuomenę. Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis puošė jubiliato švarko atlapą. Kaip šiandien jis mena tuos laikus, kai teko kovoti, kai išrengti ir be rūbų miškuose palikti partizanai žiemą žūdavo.

Nors savaitgalį suplanuotas pasisėdėjimas ir garbaus jubiliejaus paminėjimas šeimos rate, pirmadienį J. Dėdinas sulaukė valdžios dėmesio. Sukaktuvininkui sveikinimo žodžius išsakė rajono meras J. Bertašius, Socialinės paramos skyriaus specialistė Daiva Pilypaitytė, seniūnas M. Mykolaitis ir socialinė darbuotoja Nijolė Rudaitienė. Pasak mero, tokių vyrų ąžuolų mūsų krašte nedaug, tad jubiliatą vadino gyvu pasididžiavimu ir paveldu. Šimtametis svečiams dėkojo už parodytą dėmesį, džiaugėsi dovanomis bei noriai pozavo prieš fotoobjektyvą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.