Karinės pratybos išgąsdino lukšiečius

karines pratybosGintarė MARTINAITIENĖ

Kas būna, kai apie karines pratybas deramai neinformuojama visuomenė?! Viena jauna lukšietė ketvirtadienį patyrė sunkiai suvokiamą šoką, kai su dviem mažamečiais vaikais išsigando automatais ginkluotų vyrų, nes nežinojo, kad vyksta karinės pratybos. Ir tokių, kaip ji, Lukšiuose buvo ne vienas.

Nuotr. Praėjusį ketvirtadienį ne vienas lukšietis patyrė nemažai streso, nes nežinojo, kad miestelyje vyksta karinės pratybos, kurių metu buvo naudojami ginklai, imitacijos priemonės. (Asociatyvi nuotr.)

Vardo nenorėjusi viešinti lukšietė pasakoja, kad ketvirtadienį buvo prie stalo susodinusi ir pradėjusi maitinti vaikus, kai pro langą pamatė, jog ištuštėjusia miestelio gatve eina du automatais ginkluoti vyrai.

„Vaikus tuoj patraukiau nuo lango, užsirakinau lauko duris ir paskambinau 112. Atsiliepusi operatorė, priešingai nei tikėjausi, manęs nenuramino – ji negalėjo paaiškinti, kas vyksta. Atsakinėdama į begalę klausimų, galvojau, ką man daryti“, – prisiminimais dalijosi moteris.

Jai kilo mintis, kad tai radikalai, kurie staiga nusprendė „pažaisti“. Dabar lukšietė sako, kad net sunku apsakyti tą jausmą, kai supranti tikro pavojaus grėsmę savo vaikams. Moteris pagalvojo, kad šios neaiškios grupės tikslas yra civiliai, ir jie eis į butus.

„Tuo metu gatvėje pasirodė dar trys ginkluoti asmenys. Pastebėjau, kad jų išvaizda gan skirtinga. Vieno vyro plaukai buvo ilgi, surišti į uodegą. Visi jie ant rankų buvo užsirišę raudonus raiščius. Prieš save abiem rankomis laikydami ginklus jie pakankamai įžūliai ėjo gatvės viduriu, atrodė veikiantys organizuotai“, – redakcijai pasakojo pašnekovė.

Nežinodama, ką daryti, ir vis kalbėdama su 112, ji sugalvojo su vaikais trauktis per sodą, už ūkinių pastatų, kur nesimatė ginkluotų asmenų. Taip ji išbėgo su mažąja glėbyje, kuri nebaigusi pietų nepatenkinta verksnojo ir mojavo šaukščiuku.

Bebėgant su ja susisiekė policija, kuri iš pradžių tik klausinėjo, bet nieko nepaaiškino. Moteris pasiekė pagrindinę gatvę, kur susistabdžiusi automobilį pasiprašė nuvežama pas pažįstamą moterį, toliau nuo savo buto, į kurį tiesiog bijojo grįžti.

Vėliau ji vėl sulaukė skambučio ir buvo pranešta, kad vyksta karinės pratybos.

„Aš buvau šoke. Paklausiau, iš kur aš, dviejų vaikų motina, turėjau susigaudyti, kad tai karinės pratybos? To nepasakė nei 112, nei policija. Kariai nedėvėjo man atpažįstamų ženklų uniformos, apie tai niekur nebuvo paskelbta, miestelis nežinojo“, – pasipiktinimo neslėpė moteris.

Tokių išsigandusių lukšiečių buvo ne viena. Pas kitą moterį kariai užėjo ir į namus. Bešnekėdama telefonu prieškambaryje pamatė, kad pro duris staiga įėjo du automatais ginkluoti vyrai. Jai telefonas iš rankų iškrito, sako vos priepuolio negavusi. O nekviesti svečiai tiesiog mandagiai pasisveikino, prisistatė ir paragino nebijoti.

Lietuvos kariuomenės atstovas patikino, kad Lukšiai viena iš vietovių, kur buvo vykdomos Lietuvos kariuomenės tarptautinės pratybos. Informacija apie jas, kaip tikino specialistas, buvo įdėta savivaldybės svetainėje, apie tai buvo informuota policija. Informacinis pranešimas pasibaigus pratyboms, tai yra po gegužės 20 d., bus išplatintas ir viešai. Pratybų organizatoriai apgailestavo, kad susiklostė tokia situacija ir žmonės atkreipė tokį didelį dėmesį. To nesitikėta ir netgi nenorėta, nes nebuvo naudojama jokia garsinė imitacija. Tai tik viena iš pratybų dalių, kurių metu planuota, kad kariai visiškai neturės įtakos vietinių gyventojų kasdieninei veiklai.

Pratybų organizatoriai Lietuvos kariuomenės vardu atsiprašė išsigandusios lukšietės. Jie sako, jog moteris reagavo teisingai. Visuomet, jei kyla įtarimų, reikia skambinti 112.
„Nesakome, kad civilių gyventojų išgąstis yra teigiamas dalykas pratybų metu. Mums žmonių palaikymas yra labai svarbus, todėl visada stengiamės kaip galima daugiau suderinti visus savo veiksmus ir įspėti vietos gyventojus. Šiuo atveju karių įsijautimas į situaciją ir iniciatyva  padidino jų matomumą mieste. Kita vertus, sveikintina Lukšių gyventojų reakcija, pastabumas ir tai, kad jie neabejingi tam, kas vyksta mieste,“ – teigė karinių pratybų dalyviai.

Informaciniame pranešime skelbiama, kad mokymo metu taktinių užduočių vykdymui bus  naudojamos mokomosios imitacijos priemonės ir ginklai. Taip siekiama pratybas priartinti prie realių sąlygų.

„Šakių savivaldybės teritorijoje gali būti karių suplanuotos bei vykdomos taktinės užduotys ir  naudojamos mokomosios imitacijos priemonės, ginklai, todėl prašome savivaldybės gyventojus, išlaikyti tvarką ir rimtį kariuomenės pratybų metu“, – skelbiama savivaldybės internetinėje svetainėje.

Už karių saugų elgesį ir aplinkosaugos reikalavimų laikymąsi pratybų metu atsako pratybų vadovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.