Kol seniūnijos puošiasi, miesto gėlynai želia piktžolėmis

gelynaiGintarė MARTINAITIENĖ

Nors ant nosies vasara, tebejuoduojantys miesto gėlynai ir piktina, ir stebina ne vieną miestelėną. Individulių namų kiemai jau senokai žydi gėlėmis, o rajono centras žiedų ir spalvų pasiilgusiai akiai – lyg rakštis. Galbūt galima imti pavyzdį iš kai kurių seniūnijų?

Nuotr. Kol kas miesto gėlynus puošia ne gėlės, o piktžolės. Ne vienam kyla klausimų, ar taip turi būti reprezentuojamas rajono centras.

Užtruko dėl viešųjų

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius patikino, kad kaip tik šiandien, tai yra antradienį, gėlės jau pradėtos sodinti. Tačiau ir ketvirtadienio ryte miesto gėlynai buvo tušti, bolavo tik piktžolės juose. Pirmiausiai, pasak seniūno, bus sutvarkyta prie savivaldybės esanti teritorija. Anksčiau tuo rūpindavosi pati savivaldybė, dabar už visus želdinius atsakinga seniūnija. Kad darbai uždelsti ir miesto gražinimas šiais metais vėluoja, seniūnas nemano.

„Viskas užtruko dėl procedūrų, nes susivėlino viešieji pirkimai“, – aiškino D. Jasevičius.

Pasak jo, miesto neskubėta puošti, nes baimintasi ir šalnų, be to, kiekvienais metais gėlės esą sodinamos panašiu laiku, tad patarė nedramatizuoti.

Šakiečiai piktinasi

Taip nemano kai kurie juoduojančiais miesto gėlynais pasipiktinę šakiečiai.

„Tegul apsodina daugiamečiais ar šalnoms atspariais augalais, jei jau nesugeba vienmetėmis laiku pasirūpinti“, – rėžė miesto vaizdu nepatenkintas miestelėnas.

Tiesa, tokių piktų kalbų teko girdėti ne vieną. Vieniems užkliuvo neapsodinti gėlynai, kiti stebėjosi, kad jų niekas nei ravi, nei purena. Želia tik žolės.

Pasak seniūno, viskas bus sutvarkyta, mąstyta ir apie daugiamečius augalus, tačiau jų minusas tas, kad jie žydės ne visą sezoną, o nužydėjus liks tik žaluma.

„Ateityje matysim, kaip daryti, bet planuojame ir daugiamečių, ir vienmečių. Tariamės ir su architektais, ir su savivaldybe“, – aiškino seniūnas.

Jis tikino, kas šiais metais numatyta tam tikrų pokyčių, tačiau kokių konkrečiai – atskleisti nenorėjo. Tiesa, vienas jų – gėlėmis bus papuošta miesto skvero dalis.

„Matysim, kas pasiteisins, kas ne. Ateityje gal dar ką naujo sugalvosim. Vieniems būna gražu, kitiems nepatinka“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Įvykdžius viešuosius pirkimus, gėlėms išleista apie 4840 eurų.

Vertina atsargiai

Pavyzdžiui, apskrities centras Marijampolė savo išpuoselėta aplinka stebina ne tik vietinius. Pagiriamųjų žodžių apželdinimui bei puošybos sprendimams negaili ir specialistai. Sveikintina kelerius metus organizuojama akcija „Padovanok gėlę savo miestui“. Tačiau Šakių seniūnas į tokią iniciatyvą žiūri atsargiai.

„O ką paskui su tom gėlėm, jei visos skirtingos? Reikia derinti, koncentruotai žiūrėti“, – sakė D. Jasevičius.

Nebent, anot seniūno, organizuojant tokią akciją apgalvoti tam tikras taisykles ir sąlygas.

Teritorijas plečia

Mielai žydinčias dovanas priima Gelgaudiškio seniūnija. Pasak miestelio šeimininko Vinco Dabravolskio, buvę metų, kai mieteliui daugiau gėlių sudovanoja, nei nuperka savivaldybė. Vieni dosniausių – Rožė ir Justinas Matulaičiai. Be to, kiekvienais metais gėlėmis apsodinamos teritorijos Gelgaudiškyje plečiamos ir stengiamasi miestelį papuošti kuo įvairiau.

„Gėlynų kampuose pasodinam ir visai ankstyvų, kurios jau nužydėjo, įmaišom ir kokį lapuotį, vienmečių gėlių. Žinoma, būtų gerai turėti kokį dizainerį, kuris patartų, kaip derinti, kad ir spalviškai gražiai atrodytų, bet kiek suprantam ir mokam, darom patys“, – kalbėjo V. Dabravolskis.

Džiaugiasi gėlėmis

Kriūkų seniūnė Ona Rakauskienė džiaugėsi, kad jos vadovaujama seniūnija jau geros dvi savaitės žydi įvairiausiomis gėlėmis. Nors gėlės gerokai pabrangusios, seniūnė sakė, jog „pagal išgales ir ploną piniginę“ stengiasi išgauti maksimumą. Šiais metais įsirengė 10 naujų stovų su gėlių vazomis, įsigijo ir šešis didelius vazonus, nusipirko ir džiaugiasi jau žydinčiais rododendrais, taip pat gėlėmis papuošė ir paminklus, žinomesnes seniūnijos vietas. O. Rakauskienė pripažino, kad finansai riboja, bet dar ne pabaiga ir tvarkysis toliau. Gėlėms seniūnija išleido keletą šimtų eurų.

Pavyzdžiu, kaip reikia tvarkytis, galėtų būti ir Lukšių seniūnija. Jų bendruomenė šiais metais inicijavo akciją ir gėles sodinti kvietė gyventojus.Žinoma, yra ir tokių rajono seniūnijų, kur gėlėms skiria minimalią sumą ir traktuoja, kad puošia ir tvarkingai nupjauta veja. Tad tik nuo kiekvieno požiūrio ir noro priklauso, kaip atrodo mūsų aplinka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.