Aistras kėlęs kelias per kūdrą nutiestas

soduose keliasGintarė MARTINAITIENĖ

Rodos, tiek aistrų kėlęs klausimas dėl kelio Šilgalių soduose įrengimo, užpilant dalį kūdros, aprimęs. Praėjusią savaitę prie tvenkinio buvo darbų įkarštis – burzgė traktorius, triūsė darbininkai, vanduo nusausintas, užpilta dalis tvenkinio. Jau įrengtas keliukas ir bus galima pravažiuoti į toliau esančius sklypus. Darbai atlikti vos per dvi savaites. Tiesa, kai kurie gyventojai susirūpinę, ar viskas bus padaryta taip, kaip žadėta.

Nuotr. Jau praėjusią savaitę Šilgalių soduose plušėjo darbininkai, kurie užpylę dalį tvenkinio tiesė pravažiuojamą kelio atkarpą.

Lėšos iš savivaldybės biudžeto (10 tūkst. eurų) Šilgalių sodų 5-osios gatvės atkarpos Šilgalių kaime atstatymui buvo skirtos dar vasario pradžioje. Buvo akcentuota, kad ginamas viešasis interesas, kelias turi būti visiškai pravažiuojamas. Tuomet šis klausimas kėlė ypač daug aistrų. Buvo ir keliai į savivaldybę minami, ir parašai renkami, kad tik tvenkinys nebūtų užpilamas. Gyventojai tikino, kad nedidelis tvenkinys jiems gyvybiškai svarbus, nes daugeliui vasarą tai vienintelis vandens šaltinis. Be to, į kūdrą suteka aplinkinių sklypų lietaus vandenys, todėl buvo nerimaujama, kad ją užpylus aplinkiniai namai polaidžio laikotarpiu tiesiog paskęs. Tiesa, visiškai jo užpilti ir nebuvo ketinama, bet gyventojai tai suprato ne iš karto.

Šilgalių sodų gyventojai nei tada, nei dabar nenori, kad įrengus pravažiuojamą kelią čia pradėtų zuiti sunkiasvorės transporto priemonės ir gadintų kelius.

„Kasmet po 10 eurų renkam ir dedamės, todėl nenorime, kad bet kas važinėtų ir gadintų“, – sakė šalia kūdros gyvenanti Danutė Eizienė.

Anksčiau dėl miškovežių eismo ir išmakotų kelių buvo ne kartą kreiptasi į savivaldybę, netgi prašyta, kad ši kelio atkarpa išvis būtų užtverta. Tad neaišku, kaip bus, kai kelias bus įrengtas ir juo bus galima laisvai pravažiuoti. Nerimaujama, kad čia nepradėtų važinėti privatūs miško vežėjai, kita technika. Neseniai buvo kreiptasi į Saugaus eismo komisiją dėl kelio ženklo, apribojančio sunkiasvorių transporto priemonių eismą gatvėje, pastatymo, tačiau prašymas patenkintas nebuvo.

D. Eizienė bent jau kol kas džiaugiasi, kad situacija gera, nes darbininkai patvarkė ir keliuką tvenkinio link (Šilgalių 5-ojoje), to gyventojai nelabai ir tikėjosi.

Nusausinus kūdroje vandenį kai kuriems gyventojams kilo nemažai nepatogumų, nes jie tiesiog liko be vandens, nebuvo kuo laistyti daržų. Beliko viltis, kad šie nepatogumai laikini.

„Labai pikta dėl to, kad nebuvo jokio perspėjimo. Tiesiog paėmė ir išpumpavo. Mums tas vanduo toks brangus, galėjo įspėti, būtume nors kiek prisisėmę“, – nepasitenkinimą reiškė Šilgalių sodų gyventoja.

D. Eizienė pasakojo, kad praėjusią savaitę, prasidėjus tvenkinio užpylimo darbams, čia atvyko ir Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis. Pasak pašnekovės, jis viską aiškiai išdėstė.

„Supratau, kad baimė nepagrįsta. Nudžiugau, ką pasakė, nes išaiškino, kad ir pagilins mums tą tvenkinį, ir pailgins, ir išvalys. Sakė pakopomis krantus sutvarkys, maniau, bus daug blogiau“, – tikino pašnekovė.

Ji sakė nesuprantanti, kodėl žmogiškai ir paprastai jai niekas negalėjo išaiškinti situacijos anksčiau.

Trečiadienį Šilgalių soduose apsilankęs Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis sakė esąs patenkintas UAB „Parama“ darbu. Tiesa, dar ne viskas atlikta. Prie tvenkinio turi būti suformuotas atskiras kraštelis ir, pasak vedėjo, įrengti devyni signaliniai stulpeliai. K. Kuncaitis rodė, kaip pavyko išsaugoti gyventojų nuvestus lietaus nubėgimo vamzdžius, artimiausiu metu planuojama tvenkinį pripildyti vandens.

„Gal net iki savaitgalio pavyks viską padaryti“, – tikisi K. Kuncaitis.

Tiesa, kai kurie gyventojai nerimauja, kad dabar kalbama tik apie stulpelius, nors ankstesnių susitikimų metu buvo akcentuota, kad bus įrengti atitvarai.

„Yra buvęs ne vienas atvejis, kai į tvenkinį ir su dviračiu įsiverčia, o dabar jis tikrai gilus. Negi reikia, kad nutiktų nelaimė. Be to, labai statūs šlaitai, kaip reikės pasisemti vandens, jei jau viskas tuo ir pabaigta“, – nerimo neslėpė viena  gyventoja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.