Praūžusi vėtra vartė medžius

vetra medziaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Penktadienio pavakarę per Lietuvą praūžęs škvalas neaplenkė ir mūsų rajono. Stiprus vėjas laužė medžių šakas, išvertė medžius, nutraukė elektros laidus. Ugniagesių gelbėtojų teigimu, labiausiai nukentėjo Šakių, Lukšių, Sintautų , Kriūkų seniūnijos.

Nuotr. Iš viso per šeštadienio naktį ugniagesiai gavo 16 iškvietimų, laimei, žmonės nenukentėjo, apgadintas tik turtas.

Apie 21 val. Lukšiuose A. Tatarės g. privataus namo kieme auganti liepa, vėjo neatlaikiusi, užvertė visą kelio Šakiai–Lukšiai–Kaunas važiuojamąją dalį, nulaužė elektros stulpą. Spąstuose atsidūrę vairuotojai važiavo tiesiog bordiūrais ir kiemais, o sunkvežimių vairuotojai ieškojo aplinkinių kelių. Atvykę ugniagesiai-gelbėtojai pašalino medį nuo važiuojamosios dalies, o elektrikai jau šeštadienio rytą pastatė naują elektros stulpą ir atnaujino elektros tiekimą gyventojams.

„Iškvietimų dėl išvartytų medžių pradėjome gauti penktadienio vakarą apie 18 val. Naktį į šeštadienį budėjusi rajono ugniagesių-gelbėtojų pamaina likvidavo škvalo padarinius iki ketvirtos valandos ryto. Iš viso per naktį gavome 16 iškvietimų. Tačiau ugniagesiai-gelbėtojai ir šeštadienį, ir sekmadienį vyko šalinti išvirtusių ant važiuojamosios kelio dalies medžių įvairiose rajono vietovėse“, – kalbėjo Šakių rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis.

Pasak jo, laimė, pranešimų, kad lūžtantys medžiai būtų sužaloję žmones, nėra gauta, taip pat  nekilo pavojingų gaisrų, neįvyko skaudžių nelaimių.

Šakių seniūnijos seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius informavo, kad šeštadienio ryte sukvietė darbininkus ir minimaliai miestą aptvarkė – surinko nulaužtas medžių šakas, nuvalė šaligatvius. Bažnyčios gatvėje išverstas beržas taip pat buvo sutvarkytas.

Daugelis seniūnų sakė, kad šeštadienį apvažiavo seniūnijų teritorijas, įvertino padėtį, vieni tvarkėsi savaitgalį, bet didžiausias darbas laukė pirmadienį, ypač daug šakų seniūnijų kapinėse.

Visą savaitgalį gyventojai škvalo padarinių likvidavimo darbus tęsė prie individualių namų, sodybose: šalino išverstus medžius, nulaužtas šakas.

Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai informavo, kad rimtų pranešimų apie nukentėjusius žmones negavo.

ESO atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba informavo, kad šeštadienio rytą be elektros energijos tiekimo rajone buvo likę 900 elektros vartotojų. Pirmadienio rytą energijos tiekimas nebuvo atstatytas dar maždaug 230 elektros vartotojų. Įmonė gedimus šalina ir tikina, kad daugiausiai jų likę vienkiemiuose ir atokesnėse rajono vietovėse.

AB „Lietuvos draudimas“ atstovė žiniasklaidai Ingrida Žaltauskaitė informavo, kad iš rajono negavo nė vieno gyventojo pranešimo apie patirtus nuostolius, bet ji pabrėžė, kad daugiau informacijos sulauks šiomis dienomis.

Be to, nors nukentėjusių yra nemažai, tik kas ketvirtas ūkis yra draustas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.