Meras nesikeikė? Dabar ieškos, kas suklastojo vaizdo įrašą?

bertasius etikojeAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienį į posėdį rinkosi rajono savivaldybės Etikos komisijos, kuriai vadovauja Algimantas Damijonaitis, nariai. Jie posėdžiavo dėl galimai rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus ištartų keiksmažodžių paskutinio tarybos posėdžio metu.

Nuotr. Antradienį prieš rajono savivaldybės Etikos komisiją stojęs rajono meras Juozas Bertašius teigė, jog gerbia rajono žmones bei visus tarybos narius ir nepasakė to, kas dabar viešai eskaluojama.

Nesijaučia kaltas

„Kuris iš jūsų girdėjo mano pasakytus keiksmažodžius rajono savivaldybės tarybos posėdyje?“ Po šio klausimo, kurį pateikė posėdyje dalyvavęs J. Bertašius, stojo mirtina tyla.

„Šiandien vis tiek nesijaučiu kaltas, nes nesu tikras, kad išsprūdęs žodis yra iš mano lūpų. Aš atsiprašiau, nepaprastai gerbiu rajono žmones, tarybos narius. Nesuvokiu tokių žodžių ir nė vienam iš jūsų jų nepritaikyčiau. Daugiau neturiu ką aiškinti“, – kaip niekad rimtu tonu kalbėjo rajono meras.

Savo nuomones šiuo klausimu išsakė ir septyni iš 11 posėdyje dalyvavusių Etikos komisijos narių. Tomas Skaizgirys susirinkusiųjų retoriškai klausė, kodėl vaizdo įrašas paplito tik po savaitės nuo tada, kai vyko tarybos posėdis. Komisijos narys taip pat mano, jog, jei yra tokia galimybė, reikia nustatyti vaizdo įrašo autentiškumą, ar visgi tikrai keiksmai buvo, nes, kaip sakė pats tarybos narys, vieno iš keiksmažodžių jis įraše apskritai negirdi, o ir balsas nepanašus į mero.

 Pasisakymus trumpam nutraukęs mero pavaduotojas ir komisijos narys Edgaras Pilypaitis teiravosi susirinkusiųjų, ar apskritai yra pagrindas svarstyti šį klausimą, mat Etikos komisijos nuostatuose įvardyta, jog komisija renkasi, jei būna pateiktas fizinio ar juridinio asmens skundas, kreipimasis ar pranešimas dėl tam tikrų pažeidimų. A. Damijonaitis paaiškino, jog posėdis vyksta niekam nepateikus skundo, remiantis žiniasklaidos priemonėmis pateikta informacija ne tik rajono, bet ir visos Lietuvos mastu.

Keiksmų negirdėjo

Beje, rajono savivaldybės tarybos posėdžiuose merui iš dešinės sėdintis E. Pilypaitis teigė keiksmų iš mero lūpų taip pat negirdėjęs.

„Man buvo šokas. Sėdėjau arčiausiai mero ir galių sąžiningai bei atvirai pasakyti, kad tokių žodžių iš mero negirdėjau. Yra technologijos, garso įrašų studijos tai dirba. Bet kuris labiau kompiuterinę techniką išmanantis žmogus žino, kad netgi iš bebalsių dainininkių galima padaryti balsingas estrados dainininkes“, – teigė komisijos narys.

Dinara Gudaitienė teigė žiūrėjusi ir viso posėdžio vaizdo įrašą, ir internetinėje erdvėje paplitusį 34 sekundžių vaizdo įrašą. Jos nuomone, šie įrašai skiriasi.

Rima Rauktienė susirinkusiesiems atvirai pasakė, jog meluotų, jei pasakytų, kad žiūrėdama vaizdo įrašą negirdėjo to, apie ką visi šneka. Jos nuomone, tyrimą pradėti reikėtų, tačiau tam, kad būtų išsiaiškinta, „kas sufabrikavo sensacija tapusį vaizdo įrašą“.

„Jeigu tai yra sufabrikuota ir išleista į eterį... Mero balsu pasakyti žodžiai? Jeigu galima ant viso pasaulio merą pagarsinti juodomis spalvomis, tai yra kriminalas“, – retoriškai teigė R. Rauktienė.

Po šių diskusijų buvo prieita prie vieno pasiūlymo – merui kreiptis į atitinkamas institucijas, kad būtų išsiaiškinta, kas sufabrikavo vaizdo įrašą.

Bediskutuojant E. Pilypaitis prakalbo, jog dauguma žmonių, pamatę vaizdo įrašą, per daug į tai ir nesigilino. Anot jo, jie nežino, kad nė vienas iš savivaldybės tarybos narių, buvusių posėdyje, tų keiksmažodžių net negirdėjo, o plačiajai visuomenei buvo paskelbta, jog meras „viešai išvadino“... E. Pilypaitis susirinkusiesiems taip pat priminė, jog tiesioginė posėdžių transliacija iš savivaldybės serverio į „YouTube“ dar praėjusiais metais buvo perkelta savivaldybės tarybos nario Mindaugo Tarnausko prašymu.

„Šiame posėdyje konstatavome faktą, jog nesijaučiame viešai kažkuo išvadinti, o jei ir būtų kažkas pasakyta, mes tos „dovanos“ sau neprisiimame“, – mintimis dalijosi vicemeras.

Siūlo pradėti tyrimą

Baigiantis diskusijai visi komisijos nariai vieningai nubalsavo, jog tyrimo dėl galimų mero keiksmų nepradės, tačiau ne vienas ir ne vieną kartą merui rekomendavo nesėdėti sudėjus rankų ir kreiptis į atitinkamus asmenis, kad būtų išsiaiškinti asmenys, kurie suklastojo vaizdo įrašą. Tačiau meras atsakė, jog nesivels į politiką ir kaltų neieškos.

„Tiesiog noriu užbaigti šią epopėją, kuri yra pradėta labai gudrių, ir, matyt, suvokiančių, ką daro, žmonių. Gyvenimas pats atsirinks, kas buvo teisus, o kas ne“, – sakė J. Bertašius.

Visgi komisijos nariai buvo vieningi: jei vyksta tokie dalykai, pavojus yra visiems ir neaišku, kas bus kitas. Savo ruožtu meras teigė pagalvosiantis, kaip toliau elgsis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.