Gyvenamąją vietą teks deklaruoti kitur

seniunai deklaravimasAnksčiau nuosavo būsto neturintys asmenys galėjo gyvenamąją vietą deklaruoti savivaldybėje. Nuo šių metų pradžios įsigaliojo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai, kuriais nustatyta, kad šie asmenys turės deklaruoti tikrąją gyvenamąją vietą. To nepadarę jie bus išbraukti iš gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitos sąrašo ir gali netekti socialinės pašalpos. Terminas pratęstas iki metų pabaigos.

Nuotr. Susirinkę į pasitarimą seniūnai informavo, kad šiuo metu prie rajono savivaldybės prisiregistravusių asmenų yra apie 300.

Apie 300 šiuo metu prie rajono savivaldybės prisiregistravusių rajono gyventojų tokios privilegijos gali netekti. Įstatymų leidėjai nusprendė, kad jie turės deklaruoti savo gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai gyvena. Seniūnai sunerimę – kas bus su tais žmonėmis, kurių dauguma asocialūs arba turi mažamečius vaikus. Apie Gyvenamosios vietos deklaravimo  įstatymo pakeitimus gavę informaciją seniūnai buvo raginami pasirūpinti tokiais gyventojais, juos iš anksto informuoti apie Įstatyme nustatytą reikalavimą deklaruoti faktinę gyvenamąją vietą. Tą dauguma seniūnų ir padarė.
 
Pasikeitus teisės aktams dėl gyvenamosios vietos deklaravimo, pirmiausiai buvo nustatytas asmenų, kurie gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčiųjų asmenų apskaitą, sąrašas. Pagal naująją tvarką bus rašomi tik benamiai, asmenys, palikę vaikų globos namus ar šeimynas, atliekantys bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose, bei tie, kurie teismo sprendimu gydomi specializuotose psichiatrinėse ligoninėse.

Kudirkos Naumiesčio seniūnijos darbuotoja Rasa Staugaitienė teigė, kad jie pažįsta visus besiregistruojančius ir patikrina, ar tikrai žmogus neturi jokios nuosavybės, neturi artimųjų, giminaičių, pas ką galėtų prisiregistruoti, ir tik tuomet registruoja tokius asmenis.

Jeigu gyventojai savo gyvenamosios vietos nedeklaruos, jie bus išbraukti iš savivaldybės apskaitos, ir labiausiai nukentės tie asmenys, kurie gauna socialinę paramą, išmokas vaikams, paramą mirties atveju ir socialinę paramą mokiniams. Kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Aninkevičiūtė–Gorbyliovienė, skiriant išvardintas paramas pagal galiojančius teisės aktus privalomas asmenų gyvenamosios vietos deklaravimas. Taigi asmenys, gaunantys piniginę socialinę paramą ir įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą pagal savivaldybę, turėjo iki liepos 1 d. deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą, kad nekiltų nesklandumų gaunant minėtas išmokas. Šiuo įstatymu siekiama įdiegti tikslesnę gyventojų apskaitą ir sumažinti prie savivaldybių priregistruotų asmenų skaičių.

Šakių seniūnijos sekretorė Dalia Lopetienė sakė, kad būna atvejų, kuomet žmonės prie savivaldybės registruojasi tik dėl pašalpų.

Šių metų gegužės 5 d. priimtas papildomas pakeitimas, kuriuo terminas, per kurį gyventojai privalo deklaruoti faktinę gyvenamąją vietą, pratęstas iki metų pabaigos. Taip padaryta tam, kad žmonės turėtų daugiau laiko prisitaikyti prie pasikeitusios gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkos ir susirasti gyvenamąją vietą, kurią galėtų deklaruoti pagal Įstatymo nustatytus reikalavimus.

Todėl žmonės, gaunantys piniginę socialinę paramą ir įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą pagal savivaldybę, iki 2016 m. gruodžio 31 d. turėtų deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą.

Lietuvoje prie savivaldybių yra prisiregistravę daugiau kaip 103 tūkst. žmonių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.