Skolininkų nepažaboja net teismai

mikelionis komunalininkasLina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis pasakoja, kad perimant administruoti daugiabučius namus tikru galvos skausmu tampa nemokūs skolininkai. Ypač tai aktualu kalbant apie Šakius ir Kudirkos Naumiestį, kur yra daug socialinių būstų. „Už daugiabučių administravimą susidarė apie septynių tūkstančių eurų skola“, – sako D. Mikelionis.

Nuotr. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis klausė – kas turi padengti susidariusią skolą – socialinių būstų gyventojai ar savivaldybė?

Problema – apleisti butai

Perėmus administruoti daugiabutį, jame dažniausiai būna po kelis butus, skirtus socialiai remtiniems gyventojams.

Šie butai dažniausiai būna tušti, neapgyvendinti. Naudžių (Šakių sen.) daugiabučiuose didesnę dalį sudaro socialiniai būstai ir šiuo metu tie namai stovi apleisti.

Kaip situaciją pakomentavo Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, Naudžių kaime esančiuose butuose žmonės tiesiog nenori gyventi, nes tai yra atoki vieta. Visi, pasak seniūno, nori tik į Šakius. Seniūnas sako, kad jų žinioje esantys socialinių būstų gyventojai skolingi ne tik minėtai bendrovei, bet ir pačiai seniūnijai už būsto nuomą. Jis patikino, kad Šakių mieste tuščių socialinių būstų nėra.

Padėtis tragiška

„Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje perimame tokius daugiabučius, kurie, atrodo, niekada nematę remonto, tai kaip ten gali eiti gyventi žmonės, net ir asocialūs?“ – stebėjosi D. Mikelionis. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius pripažįsta, kad iš seniūnijoje esančių 50 socialinių butų – daug tuščių: „Prieš dvejus metus vieną suremontavom, bet iki šiol neatsirado norinčių jame gyventi.“

D. Mikelionis toliau vardija skolininkus: Šakiuose – Bažnyčios g. Nr. 11, kur, pasak vadovo, gyvena toks piktybiškas skolininkas, kuris kaupia skolas ir kitoms paslaugas teikiančioms įmonėms. Bendrovės vadovas sako, kad socialiniame name, esančiame Kęstučio g. Nr. 21, nuolat 8–10 butų skendi skolose. „Iš 200 socialinių būstų daugumos padėtis yra tokia tragiška, kad geriau būtų visai juos likviduoti – parduoti“, – sako D. Mikelionis.

Skolininkus – į teismą

Pasirašius gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį su seniūnija, už paslaugos suteikimą atsakingas patalpų nuomininkas.

„Gaunam namą su butu, kuriame gyvenęs asmuo mums yra skolingas, bet jis jau kokią dešimt metų ten negyvena. O tame bute pasikeitę dar kokie trys gyventojai. Tokiu atveju mums surasti skolininką visiškai nėra galimybių, todėl skola ir kabo ant mūsų pečių“, – įsitikinęs D. Mikelionis.

Susikaupus gyventojų skolai, „Komunalinis ūkis“ laukia tris mėnesius ir tik po to informuoja butų savininkus: siunčia priminimo raštus, skambina. Nesulaukus atsako, skolininkas perduodamas skolų išieškojimo įmonėms ir tik kraštutiniu atveju kreipiamasi į teismą.

Už skolininkus mokės savivaldybė?

„Šiuo metu prieš skolininkus esame laimėję 20 bylų ir prisiteisę apie 5 tūkstančius eurų, bet tik penki iš jų yra mokūs, kiti skolininkai perduoti antstoliams ir sunku tikėtis iš jų sulaukti pinigų“, – kalbėjo D. Mikelionis. Teismai taip pat tų žmonių neranda nuomojamuose butuose. Jis patikino, kad tie patys asmenys dažniausiai skolingi ir kitiems paslaugų teikėjams.

Kadangi socialiniai būstai turi savininką, šiuo atveju tai yra rajono savivaldybė, UAB „Šakių komunalinis ūkis“ turėtų dėl skolų savivaldybę paduoti į teismą. Bendrovės vadovas to daryti neketina. Bet jis įsitikinęs, kad savivaldybė turėtų prisiimti atsakomybę dėl savo turto. Ir jeigu šiais metais nenumatė biudžete lėšų skoloms padengti, tą turėtų padaryti kitais metais.

„Aštuoni raštai apie besikaupiančias skolas šiais metais išsiųsti savivaldybei, bet jokio atsakymo nesulaukėm, netgi paprašius padengti 30 eurų nesumokėtų mokesčių sumą, gavau iš savivaldybės atsakymą – sumokės, kai bus galimybė“, – aiškino situaciją D. Mikelionis.

D. Mikelionis patikino, kad ši problema yra ir kitose savivaldybėse, ten atsakingos įmonės tiesiog tokias skolas nurašo: „Mums tie septyni tūkstančiai turi įtakos bendrovės veiklai: trūkstant apyvartinių lėšų, negalime normaliai vykdyti veiklos“,– sako D. Mikelionis.

Nutraukti sutartį – ne išeitis

Jeigu socialiniame bute niekas negyvena, o sutartis sudaryta, galbūt reikėtų su tokiais gyventojais nutraukti nuomos sutartį. Šakių seniūnas D. Jasevičius tikina, kad tokio atvejo seniūnijoje nėra buvę: jei žmonės laikinai išvyksta, dažniausiai mokesčius susimoka.

D. Mikelionis prašo seniūnų didesnį dėmesį atkreipti į socialinius būstus. Juolab, kaip teigia D. Mikelionis, sutartis su gyventojais, kurie gyvena socialiniuose būstuose, sudaro seniūnai, seniūnijai gyventojai moka pinigus už nuomą.

Kas padengs gyventojų skolas už daugiabučių administravimą, kodėl namai ir butai apleisti – į šiuos klausimus kol kas neatsakyta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.