Nepasikeisi dėžutės – negausi laiškų

pasto dezuteAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Liko vos kelios dienos iki termino, kai į netvarkingas laiškų dėžutes paštininkai nebepristatys korespondencijos. Netvarkingų laiškų dėžučių savininkai turėtų suskubti, mat laiko turi iki rugpjūčio 1 d., vėliau spaudos atsiimti teks pėdinti į paštą.

Nuotr. Gyventojai vietoj laiškų dėžutės naudoja iš įvairių medžiagų pačių pasigamintas dėžes.

Gyventojų rūpestis

Gyventojams dažnai kyla klausimų, kokia laiškų dėžutė laikoma netvarkinga. Pašto įstatymas numato, kad gaunamųjų laiškų dėžutė turi būti rakinama, aiškiai ir suprantamai sunumeruota, įrengta laiškininkui lengvai prieinamoje vietoje.

„Svarbu, kad gyventojai apskritai turėtų įsirengę gaunamųjų laiškų dėžutę, nes dažnas vietoj jos naudoja kartonines dėžes, senus ir nebenaudojamus lagaminus, krepšius ar pintines, pieno bidonus ar net aulinius batus“, – komentavo Lietuvos pašto Pašto tinklo tarnybos direktorė Inga Dundulienė.

Beje, kai kurie gyventojai mano, jog laiškų dėžute turi pasirūpinti pats  paštas, tačiau toli gražu taip nėra: visos gaunamųjų laiškų dėžutės – tiek asmeninės, tiek blokinės – yra gyventojų nuosavybė.

Gyventojai atsakingi už jų priežiūrą, remontą ar likvidavimą, nes šią pareigą numato Pašto įstatymas.

„Esame labai dėkingi seniūnijų bei vietos bendruomenių atstovams, kurie gyventojams padeda susitvarkyti ir pagražinti savo aplinką, likviduojant prieš kelis dešimtmečius statytus laiškų dėžučių blokus, kurie šiandien yra tapę pasenusiomis atgyvenomis, jomis beveik nesinaudojama, nes jose paliktos pašto siuntos ar prenumeruojami spaudos leidiniai nėra saugūs“, – informavo I. Dundulienė.

Penktadalis – tiek netvarkingų

Metų pradžioje, Lietuvos pašto skaičiavimu, apie penktadalis šalies adresatų neturėjo tvarkingų ir tinkamų naudoti gaunamųjų laiškų dėžučių arba išvis jų nebuvo įsirengę. Savaime suprantama, tarp šių gyventojų – ir šakiečiai. Šiuo metu Šakių r. savivaldybėje yra įregistruota per 17,3 tūkst. adresų.

Gyventojai turėtų suprasti, kad esant netvarkingoms gaunamųjų laiškų dėžutėms laiškininkai negali užtikrinti saugaus ir kokybiško gaunamos pašto korespondencijos ar prenumeruojamų spaudos leidinių pristatymo kokybės. I. Dundulienės teigimu, nerakinamose laiškų dėžutėse paliekama pašto korespondencija, siuntos, leidiniai dažnai tampa ilgapirščių grobiu, o nesandariose ir kiaurose laiškų dėžutėse laiškai ir siuntos permirksta nuo lietaus, sniego.

Tiesa, gaunamųjų laiškų dėžutės turi būti įrengtos lengvai laiškininkams prieinamose vietose. Individualių namų gyventojai laiškų dėžutes turi įsirengti prie įėjimo į gyvenamąją teritoriją arba greta gatvės esančių namų sienų, tvorų, stovelių. Daugiabučiuose namuose – kiekvienoje laiptinėje ne aukščiau kaip antrame namo aukšte; įmonėse, įstaigose ar organizacijose – prie pagrindinio įėjimo į pastatą.

Situacija dvejopa

Laikraščius nešiojanti Laima Kasiulaitienė pasakojo, jog Šakiuose laiškų dėžutės labai įvairios. Privačių namų savininkai jas daugmaž susitvarkę, tačiau blokiniuose namuose situacija nepavydėtina.

„Pašto dėžutės nusidėvėjusios, aplūžusios. Iš tiesų yra sunku net spaudą į jas sudėti. Gyventojai turėtų jomis pasirūpinti ir nors minimaliai apsitvarkyti“, – atkreipė dėmesį L. Kasiulaitienė.

Dar viena opi problema, nesusijusi su laiškų dėžučių priežiūra, – gyventojų augintiniai. Paštininkė pasakojo, jog yra tekę ne kartą pakliūti į tokią situaciją, kai tiesiogine to žodžio prasme reikėjo bėgti nuo šuns, kuris ištrūko iš namų valdos. Tokie atsitikimai taip pat nedžiugina.

Beje, įsigyti naują gaunamųjų laiškų dėžutę ar jų bloką galima ūkinių prekių ar didesnėse parduotuvėse, individualiems namams skirtas laiškų dėžutes galima nusipirkti ir paštuose. Gaunamųjų laiškų dėžučių kaina, priklausomai nuo jų dydžio, dizaino ar funkcionalumo, svyruoja nuo kelių iki keliasdešimt eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.