Visuomenei naudinga veikla džiaugsmą kelia ne visiems

dirbaGintarė MARTINAITIENĖ

Piniginę socialinę paramą gaunantys darbingi asmenys, kaip to reikalauja įstatymas, pasitelkiami visuomenei naudingai veiklai atlikti. Bedarbių atidirbimu už pašalpas rūpinasi seniūnai, tad jie susiduria su įvairaus plauko seniūnijos gyventojais. Vieniems darbas savaime suprantamas dalykas, o kitiems – neįveikiama kliūtis.

Nuotr. Asmenys, gaunantys pašalpas ir turintys už jas atidirbti, dažniausiai atlieka įvairius nekvalifikuotus darbus.

Daugiausiai – Šakių seniūnijoje

Šakių rajone Gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos aprašas patvirtintas 2010 m. Tiesa, tuomet buvo kilę nemažai diskusijų, nes vieni tokią tvarką vertino skeptiškai, kiti tikino, jog taip ir turi būti. Tačiau laikui bėgant tvarka tapo savaime suprantamu dalyku. Pavyzdžiui, pirmaisiais metais po aprašo patvirtinimo (2011 m.) tokių atidirbančių asmenų buvo 438, kitais (2012 m.) už gautą socialinę paramą seniūnijose visuomenei naudingus darbus dirbo 695 asmenys. Praėjusiais metais iš viso rajone visuomenei naudingus darbus dirbo 946 bedarbiai. Daugiausiai tokių asmenų buvo Šakių seniūnijoje – 153 (mieste 64, kaimiškoje dalyje – 89). Griškabūdžio seniūnijoje per praėjusius metus visuomenei naudingą veiklą atliko 112, Kudirkos Naumiesčio – 99, Lukšių – 94, Kidulių – 90 asmenų. Mažiausiai už pašalpas pernai buvo atidirbta Lekėčių – 31, Žvirgždaičių ir Slavikų – po 32, Kriūkų – 36, Barzdų – 37 bedarbiai.

Tik nekvalifikuotiems darbams

Daugiausiai šių bedarbių turinčios Šakių seniūnijos seniūnas Dalius Jasevičius apie bedarbius kalba nevienareikšmiškai.

„Būna ir visai mažai naudos, reikia stovėti ir prižiūrėti, o tam ne visada yra galimybė. Visgi be jų tikriausiai seniūnijoje neapsidirbtume“, – tikino D. Jasevičius.

Pasak jo, yra tokių, kurie ateina ir su kvapu, ir drebantys, bet kadangi nenori prarasti pašalpos, bando save nugalėti ir bent kažką dirbti. Pasak seniūno, už pašalpas atidirbantys pasitelkiami nekvalifikuotiems, „juodiems darbams“.

„Galim paduoti tik dalgius ir grėblius, o ir tuos sulaužo. Apie žoliapjoves nėra nė kalbos“, – sakė Šakių seniūnas.

Nei pašalpos, nei darbo

Sintautų seniūnijos, kurioje pernai visuomenei naudingai veiklai buvo pasitelkti 62 asmenys, seniūnas Kęstutis Birbilas tikino, kad dabar dėl atidirbimo nekyla jokių problemų. Pasak seniūnijos šeimininko, daugelis žino, kad tai neišvengiama, tad pasiderina, pasiplanuoja laiką ir atidirba tiek, kiek reikia. Tokios veiklos trukmė 40 val. už kiekvieną piniginės socialinės paramos teikimo mėnesį – taip numatyta tarybos patvirtintame tvarkos apraše. Mažėjant pašalpai, mažėja ir privalomų atidirbti valandų skaičius.

 Buvę seniūnijoje atvejų, kad asmeniui atsisakius atidirbti, kaip ir numatyta įstatyme bei savivaldybės tvarkos apraše, nutraukiamas pašalpos mokėjimas.

„Dabar jis nei pašalpos prašo, nei atidirba“, – konkretų atvejį prisiminė seniūnas.

Pasak K. Birbilo, seniūnija jau žino, iš kurio asmens ko tikėtis.

„Vieni moka tik šiukšles rinkti, kiti gali ir moka atlikti daug rimtesnius darbus. Turim ir tokių, kurie ir su motorine technika dirba“, – sakė seniūnas.

Priklausomai nuo poreikio, atidirbantys už pašalpas pagelbėja ir bažnyčiai, ir mokyklai.

Galės atidirbti kitur

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, pastebimos tendencijos, kad socialinę pašalpą gauna ir tokie asmenys, kurie faktiškai gyvena kitoje savivaldybėje, bet jų deklaruota gyvenamoji vieta yra Šakių rajono savivaldybė. L. Pocevičiūtė aiškino, kad tai jauni žmonės, kurie aktyviai ieško darbo ir nenori būti ilgalaikiai socialinės pašalpos gavėjai. Tad penktadienį vykusio tarybos posėdžio metu buvo iš dalies pakeistas ankstesnis tvarkos aprašas ir dabar bus siūloma sudaryti galimybę, suderinus su deklaruotos gyvenamosios vietos seniūnija, gavus jų nukreipimą, visuomenei naudingą veiklą atlikti kitoje savivaldybėje. Be to, iki šiol visuomenei naudingą veiklą atlikti buvo pasitelkiami ir tie asmenys, kuriems nustatytas 45-55 proc. darbingumo lygis, dabar ši nuostata pakeista.

Mažiau nei birželį

Socialinės paramos skyriaus duomenimis, 2015 m. socialinių pašalpų rajone buvo išmokėta 1 mln. 539 tūkst eurų. Per šių metų septynis mėnesius pašalpų išmokėta už beveik 677 tūkst. eurų. Liepos mėnesį 1629 asmenims išmokėta apie 83 tūkst.eurų. Lyginant su birželiu gavėjų sumažėjo 157, jiems išmokėta 9 tūkst. 100 eurų mažiau nei liepą. Šiais metais daugiausiai pašalpų gavėjų buvo balandį – 2008, kuriems išmokėta daugiau nei 104 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.