Savaitgalį siautėjo vilkai

vilkaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 15 d. Baltkojų kaime (Šakių sen.), visai netoli gyvenamosios sodybos, rasta negyva avis. Sužalojimai neleido abejoti, jog pasidarbuota vilko.

Kad rado negyvą avį, pirmadienio rytą jos savininkui Jonui Dockui pranešė prie Duobiškių tvenkinio žvejojęs žmogus. Nuskubėjęs pievon, J. Dockus suprato, kad sudraskyta jo vienintelė avis. Pasak šeimininko, avis buvo pririšta ir ganėsi visai greta ūkinio pastato.

„Gyvuliui ne tik perkąsta gerklė, bet ir išėsta užpakalinė koja, išpešiotos vilnos. Matyti 7 – 8 metrų vilkimo žymės, nugraužtas net pantis, kuriuo avis buvo pririšta“, – pasakojo šiurpų vaizdą matęs avies šeimininkas.

Žmogus pasakojo, kad apie trečią valandą nakties jis tikrai girdėjęs lojant ir kaukiant net kelis pririštus šunis, bet jiems staiga nurimus nieko blogo nepagalvojęs ir žiūrėti į lauką nėjęs.

Nuo vienkiemyje esančios Dockų sodybos iki miško apie 500 m, šalia ganosi karvė. Avies šeimininkas apžiūrėjo skerdynių vietą, bet kadangi naktį lijo, jokių vilko ar didelių šunų pėdsakų nerado. J. Dockus įsitikinęs, kad tai net ne vieno, o kelių vilkų darbas, juolab kad aplinkui niekas nelaiko didelių šunų, kurie galėtų užpulti gyvulius. Žmogus guodėsi, kad pernai jų turėtą ėriuką kažkas pavogė, o štai šiemet ketverių metų avį papjovė vilkai.

Kaip teigė Baltkojų girininkijos girininkas Vidas Baranauskas, vilkų populiaciją šiose vietovėse suvaldyti sunku. Jis sakė, jog neatsimenąs atvejo, kada paskutinį kartą čia buvo sumedžiotas vilkas. Kalbintas Baltkojų medžiotojų klubo vadovas Virginijus Tirlikas patikino, kad vilkų pėdsakų medžiotojai pastebėjo dar pavasarį. Jis mano, kad tai nuolat keliaujančių ir į mūsų rajoną iš Karaliaučiaus srities (Rusijos Federacija) užsukančių plėšrūnų darbas. Šiuo metu vilkų jaunikliai jau suaugę, tad jų aukomis vis dažniau tampa ūkininkų gyvuliai.

Savo komentarus apie vilkų daromą žalą pateikė Gamtos apsaugos asociacija (GAA) „Baltijos vilkas“. Jos atstovas Andrius Laurinavičius teigė, kad nors vilkai kasmet medžiojami, tai neišsprendžia problemos, nes reikalinga tinkama gyvulių apsauga. Specialistai rekomenduoja gyvulių apsaugai naudoti elektrinį aptvarą, elektrinį tinklą bei gyvulius saugančius šunis. A. Laurinavičius įsitikinęs, kad gyventojai nesaugo savo gyvulių, todėl jie tampa lengvu grobiu vilkams (kaip nutiko šiemet Baltkojų kaime). Juk vilkai viso gyvulių ganymo sezono metu nuolat ieško silpnesnio grobio.

A. Laurinavičius pataria ypač pasirūpinti savo gyvuliais artėjant rudeniui – nakčiai vesti juos į tvartus arba įsigyti aptvarus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.