Bendruomenių strategija – naujų darbo vietų kūrimas

burokien gLina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 19 d. rajono bendruomenės rinkosi aptarti vietos veiklos strategijos ir kitų bendruomeninių reikalų. Susitikime dalyvavo Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė, kuri kalbėjo, jog šios strategijos įgyvendinimas bus nelengvas.

Nuotr. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė (dešinėje) atkreipė dėmesį, kad nors šie metai paskelbti bendruomenių metais, bet bendruomenės nesulaukė jokio didesnio dėmesio iš ministerijos.

Kaip informavo Šakių bendruomenių centrų asociacijos (BCA) pirmininkė Grina Šnirpūnienė, pasirašyta Šakių krašto vietos veiklos (VVG) grupės 2016–2023 m. vietos plėtros strategijos įgyvendinimo sutartis. Mūsų rajono kaimiškų vietovių verslo iniciatyvų skatinimui, darbo vietų kūrimui, patrauklios aplinkos gerinimui patvirtintas 2 mln. 599 tūkst. eurų finansavimas, iš jų vietos ekonomikos plėtrai bus panaudota 1 mln. 330 tūkst., kita paramos dalis – inovatyvios ir darnios bendruomenės kūrimui. Planuojamu laikotarpiu strategijoje numatyta sukurti ne mažiau kaip 36 naujas darbo vietas ir įgyvendinti 58 projektus. Kaimo bendruomenės prie projekto vertės turės prisidėti apie 30 proc., o verslas apie 50 proc. nuosavų lėšų.
 
Šakių VVG pirmininkė Aušra Slidziauskienė pakvietė bendruomenes planuoti ir teikti projektus pagal priemonę „Aplinkos priežiūros paslaugų ir atsinaujinančių energijos išteklių gamyba“, kuri pasak pirmininkės, tikėtina, startuos tik kitais metais.

„Ypač atidžiai įvertinkite šią priemonę. Turite iš anksto numatyti, kas iš jūsų pirks paslaugą, kurią siūlysite. Neprisipirkite kiekviena bendruomenė, pavyzdžiui, traktoriukų. Kas iš jūsų juos nuomos, kaip išsilaikysite, jei jie stovės nuostolingi? Jeigu viename rajono krašte yra toks pat verslas, tuomet imkitės kito“, – negailėjo patarimų G. Burokienė.

Susirinkusiems bendruomenių centrų pirmininkams bene labiausiai nerimą kėlė mintis, kaip reikės septynerius metus išlaikyti projekto metu sukurtą darbo vietą. G.Burokienė patikino, kad dar bandoma tartis su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kad bendruomenių verslui būtų supaprastintos administravimo taisyklės.

„Su tuo verslu nepasimaukim ant iešmo. Išlaikyti jį dar būtų galima, jeigu būtų kitokia mokesčių sistema, ji netgi turėtų būti atskira bendruomenėms, o dabar nėra net bendruomenių įstatymo, kas mus gins?“ – klausė Panovių kaimo bendruomenės centro pirmininkas Bernardinas Petras Vainius.

G. Burokienė pastebėjo, kad nors 2016 m. paskelbti bendruomenių metais, bet bendruomenės nesulaukė jokio didesnio dėmesio ir palankesnio požiūrio iš SADM: bendruomenių skyriuje dirba tik du žmonės, lėšos skiriamos tik Vilniui, šiemet atmestas bendruomenių įstatymas – šiuos ir kitus negatyvius pavyzdžius, keliančius problemų visoms Lietuvos bendruomenėms, vardijo pirmininkė.

„Ši ministerija iš viso nesiskaito su bendruomenėmis. Ten nedirba nė tie du žmonės. Jie pasamdė projektų vertintojus, o tie visiškai neišmano bendruomenių reikalų, todėl ir numetė mūsų projektą į rezervą“, – nepasitenkinimą išreiškė Baltrušių bendruomenės pirmininkas Jonas Būtautas.

Projektų vertinimo rezultatus apskundė ir kitos rajono bendruomenės, teigiamo atsakymo dėl neteisingo projekto įvertinimo laukia ir Barzdų seniūnijos bendruomenė. G. Burokienė stebėjosi paskutiniu SADM pasiūlymu steigti bendruomeninius vaikų globos namus.

„Uždaromos mokyklos, tai mes viename kaimo gale įkurkime vaikų namus, kitame – senelių globos namus. Čia jau darosi nejuokinga, tuomet nusvyra rankos ir nesinori nieko daryti“, – neslėpė nusivylimo G. Burokienė.

Susirinkimo dalyviai pripažino, kad įgyvendinant naujus projektus, įdarbinus žmones, atsiras papildomas krūvis ir atsakomybė tvarkant buhalterinę apskaitą, todėl administratoriui, pirmininkui ar buhalteriui turi būti mokama alga – prieita prie vieningos išvados.

Pasak G. Burokienės, per 16 bendruomenių gyvavimo metų daug gerų darbų padaryta ir gražių iniciatyvų įgyvendinta.

„Turim visi susitelkti, susiimti ir eiti į priekį, negalime sustoti. Pasirašėm strategiją, kad ir kaip sunku bus, turim ją įgyvendinti, kitaip mūsų neliks“, – tokiu raginimu savo pasisakymą baigė G. Burokienė.

Šakių BCA pirmininkė G. Šnirpūnienė taip pat išsakė pastebėjimus dėl to, kad vyrauja nuomonė, jog rajono strategija nesiderina su bendruomenių kuriamais projektais. Pasak jos, jeigu nesidomima, ką veikia, kaip gyvena bendruomenės, tai tos strategijos ir bus kiekviena sau.

G. Šnirpūnienė padėkojo visiems, prisidėjusiems prie strategijos kūrimo, bendruomenininkai pasitarė dėl dalyvavimo rugsėjo 3 d. Vilniuje LITEXPO parodų ir kongresų centre įvyksiančioje pirmoje tarptautinėje vietos bendruomenių šventėje-mugėje. Sulaukta pritarimo iš bendruomenių dėl Šakių krašto VVG 10 m. veiklos sukakties paminėjimo, kurį nuspręsta surengti rajoninės Derliaus šventės metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.