Miestas atsikrato apleistų sandėliukų

sandeliukaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Pačiame Šakių miesto centre, Vytauto g. 7-ojo ir 9-ojo namo kieme, jau dešimtmečius stovintis sandėliukų pastatas buvo apleistas ir tapęs kačių bei asocialių žmonių prieglobsčiu. Prieš savaitę pradėtas statyti naujas pastatas, kuriame bus įrengti penki sandėliukai, jau griaunami apgailėtinos būklės senieji.

Nuotr. Irena Burkšaitienė apie miesto centre dešimtmečius stovinčius apleistus sandėliukus sakė: jie buvo tikra miesto gėda.
 
Stovėjo dešimtmečius

Senajame pastate būta 14 sandėliukų, dauguma jų šiandien paversti savotiškais sąvartynais ir vos keletas iš tiesų naudojami pagal paskirtį – Vytauto g. 7-ojo ir 9-ojo namų gyventojai čia laiko malkas ar kitą turtą.

Sandėliuku besinaudojanti Irena Burkšaitienė teigė, kad šis pastatas pastatytas dar sovietmečiu, o sandėliukai dūla jau dešimtmetį. Pastačius daugiabutį Bažnyčios gatvėje, sandėliukais ilgą laiką naudojosi jo gyventojai.

„Pastatu jį pavadinti jau negalima, jis baisios būklės. Mes jau dešimt metų minam seniūnijos slenkstį, prašydami, kad statinys būtų tvarkomas, nes jis jau pavojingas. Kai tik parašydavau prašymą, tai komisijos atvažiuoja, apžiūri, brėžinius braižo. Aš jiems ir sakau – kiek dar žavėsimės tuo sovietiniu palikimu. Pagaliau mus išgirdo“, – neslėpė džiaugsmo šakietė I. Burkšaitienė. Moteris rodo į pastatą, kuris jau kelerius metus visiems bado akis: susmukęs, vietomis įgriuvęs stogas, o kone ant plauko besilaikančios sienų konstrukcijos grasina bet kuriuo metu užgriūti vis dar į pastatą užsukančius norinčius išgerti šakiečius.

„Greta stovinčio daugiabučio gyventojai prie pastato dažnai atveda savo augintinius atlikti gamtinius reikalus. Eini malkų parsinešti ir įlipi į šuns išmatas. Nežinau, ką darysim, jei taip bus prie naujo pastato. Rašysim daugiabučio gyventojams raštus, kad nevestų čia savo šunų. Čia nuolat gyvena benamės katės. O asocialūs asmenys šiuo pastatu pasinaudoja kaip tualetu. Pusė miesto vyrų čia ateina, esu radusi ne kartą latrelį net ir žiemą gulintį, tai gelbėdavau... visko čia neišpasakosi, odę čia gali surašyti apie tuos sandėliukus“, – prisiminimais dalijosi šalia gyvenanti moteris.

Sandėliukams skelbiamas karas

Antradienio dieną čia darbavosi Šakių seniūnijos darbininkai. Jau stovi medinis karkasas, kuriame suplanuoti įrengti penki sandėliukai, beliko pastatą uždengti ir apkalti sienas. Kadangi naujas statinys stovi greta senojo pastato, pastarasis trukdo užbaigti darbus, tai ketvirtadienį senieji sandėliukai pradėti griauti. Darbus planuoja Šakių seniūnas Dalius Jasevičius – reikės išvežti šiukšles, skubama naują pastatą užbaigti kuo greičiau, nes artėja kūrenimo sezonas, žmonės turi turėti kur pasidėti malkas ir kitą kurą.

„Šių sandėliukų problema sena ir mes tai žinom, bet seniūnija dažnai visų problemų išspręsti nepajėgi. Čia stovi du socialiniai būstai, kurių gyventojai naudojasi minėtais sandėliukais. Apie šių namų tolimesnį likimą kalbėta ir anksčiau, klausimas ir šiandien yra diskutuotinas. Mes priėmėm sprendimą sandėliukus nugriauti, vietoj jų pastatyti naują medinį pastatą. Darbus atliekam iš savo lėšų ir savo pajėgom, kiek kainuos ši pertvarka, dar negaliu atsakyti“, – kalbėjo seniūnas. Paklaustas, ar nugriautų sandėliukų vieta bus tuščia, ar galbūt bus įrengiamos stovėjimo vietos automobiliams, seniūnas taip pat neatsakė.

Socialiniai būstai – rakštis

Kalbinti jau minėtų socialinių būstų, esančių Vytauto gatvėje, gyventojai, nuogąstavo, kad žiurkės ir pelės nuolat lenda į jų namus. Jų būta ir sandėliukuose, bet ten dabar karaliauja katės, taigi graužikai lenda į gyvenamuosius namus. Kritiniu pastatu vadinamas Vytauto g. 9-asis namas, kuriame I. Burkšaitienė gyvena jau trylika metų. Pasak moters, šis namas statytas apie 1946 m. –tuoj po karo iš ūkininko atvilktas ir pastatytas ant primityvių pamatų iš plytų. Ji stebisi, kaip iš viso jis dar stovi. Gyventoja rodo savo bute įlūžusias ar lentomis nuo pelių užkaltas grindis, skruzdžių pilnus kampus.

„Namas smenga žemyn, kambaryje parėmėm lubas ir sieną, kad kaimynė neužgriūtų su visu butu ir pečiumi. Dešimt metų gyvenau virtuvėje su viengubu stiklu, tai pagaliau pakeitė vieną langą ir grindis, o sūnaus kambaryje padėtis tragiška“, – aprodo butą ir vardija problemas moteris.

Gyventojai pripažįsta, kad socialiniai būstai ir jie patys valdžiai kaip rakštis, stebisi, kad aplink statomi nauji policijos pastatai, o gyventojų problemos vis nustumiamos tolyn.

Beje, seniūnas D. Jasevičius pripažįsta, kad šio namo tikrai niekas kapitaliai neremontuos. Seniūnija  kiek išgali aptvarko namo išorę, pakeičia susidėvėjusius langus, duris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.