Nacionaliniuose debatuose Šakiuose – raginimas balsuoti atsakingai

debataiGintarė MARTINAITIENĖ

Trečiadienį į nacionalinius debatus su kandidatais į Seimo narius Zanavykų rinkiminėje apygardoje pakvietė žinomas žurnalistas Andrius Tapinas. Tai vienas pirmųjų iš praėjusią savaitę paskelbtos iniciatyvos „Balsuok atsakingai“ renginių. Garsių žurnalistų moderuojami debatai bus organizuojami 60 šalies vienmandačių apygardų. Jų tikslas – skatinti žmones ateiti į rinkimus ir atsakingai pasirinkti. Šakiuose iš devynių kandidatų debatuose dalyvavo aštuoni.

Nuotr. Andriaus Tapino vedamuose debatuose iš devynių kandidatų dalyvavo aštuoni (iš kairės): Mindaugas Bastys, Vidas Cikana, Donatas Mizaras, Kęstutis Šnipas, Mindaugas Tarnauskas, Dalia Teišerskytė, Rimantas Valiukas ir Arvydas Vidžiūnas.

Nors didelės reklamos apie debatus nebuvo, Šakių „Žiburio“ gimnazijos salė buvo pilnutėlė – apie 300 žmonių. Debatai traukė tuo, kad juos ves žinomas žurnalistas.

Intrigą kėlė tai, kad iš anksto nebuvo skelbti nei klausimai, nei debatų eiga, tad prieš renginį buvo galima išvysti nerimą kai kurių kandidatų veiduose. Beje, internete buvo sudaryta galimybė debatus stebėti tiesiogiai.

Kandidatai prisistatė

Debatuose nedalyvavo vienintelis, turbūt nelabai kam rajone ir žinomas „Drąsos kelio“ kandidatas Gintautas Augustaitis. Visi kiti kandidatai: Mindaugas Bastys (Lietuvos socialdemokratai), Vidas Cikana (Lietuvos centro partija), Donatas Mizaras (partija „Tvarka ir teisingumas“), Kęstutis Šnipas (Darbo partija), Mindaugas Tarnauskas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Dalia Teišerskytė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Rimantas Valiukas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) bei Arvydas Vidžiūnas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) – pirmiausiai laisva forma galėjo prisistatyti. Per pusantros minutės daugelis trumpai apžvelgė savo biografiją, išskyrė kai kuriuos gyvenimo aspektus, požiūrį. M. Bastys akcentavo, jog dirbdamas Seime jau parodė turintis patirties, vertybių skalę, kuri ir toliau leistų atstovauti rinkėjams. V. Cikana pripažino, kad sulaukęs šešiasdešimtmečio pradėjo tapyti ir užsimanė į politiką, be to, prisiminė jis, anksčiau rinkėjai jį visai „neblogai išbalsavo“. Kadangi D. Mizaras ne vietinis, prisistatė, kad yra iš Druskininkų, politikoje jau septynerius metus, ragavęs ir tarybos nario duonos, šiuo metu dirba vadybos srityje. K. Šnipas džiaugėsi, kad po bandymo emigruoti į JAV grįžo į Lietuvą ir ateitį su šeima kuria čia. Darbo partiją sako pasirinkęs, nes visos kitos faktiškai nieko nepadarė. M. Tarnauskas tikino rinkimuose dalyvaujantis su šūkiu: „Už atvirą ir skaidrų Zanavykų kraštą“ bei turi ambicijų Seime „pakeisti seno kirpimo politikus“. D. Teišerskytė, Seime dirbanti keturias kadencijas, kalbėjo ne apie tai, ką padarys, o ką jau padarė ir norėtų tęsti. Daugelis projektų susiję su kultūra, nes ji įsitikinusi, jog tik kultūra yra vartai į orų valstybės gyvenimą. Bene mažiausiai apie save kalbėjo R. Valiukas, pabrėžęs, jog yra šakietis, daugiausiai dirbęs žemės ūkyje, o pastaruosius metus yra mero Juozo Bertašiaus padėjėjas. A. Vidžiūnas, pavardinęs pagrindinius savo gyvenimo pasiekimus ragino rinkėjus balsuoti atsakingai bei džiaugėsi galėdamas kandidatuoti būtent Zanavykų apygardoje.

Visi kandidatai – visomis temomis

Vėliau kandidatams buvo pateiktos tokios temos kaip darbo vietų kūrimas, alkoholizmo mažinimas, iš rajono emigruojantys žmonės. Jie galėjo rinktis, kuriomis temomis kalbėti, tačiau pasisakė visi visais klausimais. Tiesa, čia daugelio kandidatų atsakymai buvo panašūs. Tarkim, kad pirmiausiai reikia mažinti mokesčius, kelti darbo užmokestį, skatinti verslą, ieškoti investuotojų ir pan. Kalbėdamas apie alkoholizmo mažinimą M. Bastys, V. Cikana pasisakė už tokių žmonių gydymą, D. Teišerskytė ir R. Valiukas įsitikinę – jeigu žmogus nenorės, vargu, ar gydymas ir reabilitacija gali jam padėti. Pastarasis siūlė valstybėje monopolizuoti alkoholio gamybą.  D. Mizaras mano, kad reikėtų visiškai drausti alkoholio reklamą, riboti pardavimo laiką. Jam pritarė ir M. Tarnauskas, akcentuodamas ir prevencijos šiuo klausimu svarbą. K. Šnipas mano, jog čia daug įtakos turi auklėjimas. Jis pasisakė už alkoholio antireklamą. A. Vidžiūnas sakė, kad mūsų visuomenėje bent jau kol kas pokyčiai šiuo klausimu galimi tik draudžiant.

 „Mes jau esame parengę sisteminį įstatymų paketą, bet gaila, kad brolių socialdemokratų Vyriausybė nusprendė tam nepritarti. Nieko, su valstiečiais mes tai įgyvendinsime“, –  intrigavo A. Vidžiūnas.

Atsakymuose dėl iš rajono emigruojančio jaunimo dažniausiai buvo galima girdėti, jog reikia didesnių algų, palankesnių sąlygų kurtis. A. Vidžiūnas mano, jog protų nutekėjimo neišvengsime niekuomet, svarbiausia, kad jie liktų šalyje. Jo nuomone, reikalinga ir stipri regioninė politika. M. Bastys įsitikinęs, kad jaunimas turi jaustis saugiai, be to, jis kėlė klausimą dėl per mažai žiniasklaidoje rodomų gražių pavyzdžių. M. Tarnauskas pasisakė už nemokamus darželius bei paramą šeimoms, auginančioms vaikus.

Problemos identifikavimas

Kita užduotis debatų dalyviams – identifikuoti pagrindinę Šakių rajono problemą bei pasiūlyti jos sprendimo būdą. M. Bastys iškėlė emigracijos problemą ir pasisakė už kaimo mokyklų išsaugojimą, V. Cikana sukėlė juoko audrą salėje, kai pasiteiravo, kodėl jis buvo „nuimtas nuo merų“, kai tiek idėjų turėjo. K. Šnipas apgailestavo, kad rajone vis dar 240 km žvyrkelių, o į viešąjį miesto tualetą baisu nueiti, nors gyvename XXI a. M. Tarnauskas pasisakė už darbo vietų kūrimą ir tikino, kad socialiniame tinkle jo paskelbta informacija apie beveik 3 mln. būsimų investicijų ir 13 naujų darbo rajone ne iš piršto laužta.

„Jei administracijos direktorius apie tai nieko nežino, tai jo ar mano kaltė?“ – retoriškai teiravosi kandidatas.

Jis akcentavo, kad apskritai šalyje, kaip ir rajone, trūksta ryžto, strategijos ir užsibrėžto tikslo siekimo. A. Vidžiūnas čia vėl užvažiavo ant socialdemokratų: jo manymu, didžiausia problema, kad Šakiai pastaruoju metu prarado ryšį su centrine valdžia, nes rajoną atstovaujančiam Seimo nariui nepavyksta šnekėtis su rajono valdžia. A. Vidžiūnas sakė galintis kalbėtis su bet kuo, o M. Bastys po kurio laiko teisinosi, kad jo santykiai su meru puikūs.

Klausimai ir žinios

Klausimus kandidatams galėjo užduoti ir rinkėjai. Tarkim, K. Šnipo teiravosi dėl jo pasirinktos partijos. M. Tarnausko – dėl pažado prieš mero rinkimus sukurti 500 darbo vietų, tačiau kandidatas teisinosi, jog jis ne meras. A. Vidžiūno buvo klausiama, gal jis išspręs ir sureguliuos miesto apšvietimą, tačiau Seimo narys sakė, kad kol kas iki šviestuvų nepriėjo, nes yra apsistojęs ties suoliukais, kuriais žadėjo pasirūpinti. M. Basčio klausė, ar šis moka anglų kalbą, o D. Teišerskytės, ar ji ne per sena eiti į Seimą, ir pan. Galbūt kiek sunkiau buvo R. Valiukui susidoroti su klausimu apie verslą, V. Cikanai nekalbėti apie Lukšius, tačiau apskritai kandidatai, kad ir netiesiogiai atsakydami į klausimus, iš jų išsisukdavo.

Savo žinias pademonstruoti jie galėjo atsakydami į konkrečius išsitrauktus klausimus. Marijampolės teritorinės darbo biržos vadovas K. Šnipas nesunkiai atsakė, koks rajono nedarbas, M. Bastys tiksliai nurodė, koks bendras vidaus produktas, V. Cikana žinojo, kiek ES priklauso valstybių, D. Mizaras nedaug suklydo dėl valstybės biudžeto pajamų, D. Teišerskytė turėjo nurodyti vidutinės pensijos dydį, R. Valiukas – mėnesinį užmokestį. A. Vidžiūnas keliais tūkstančiais apsiriko nurodydamas rajono gyventojų skaičių, o M. Tarnauskas nežinojo, kas pavaizduota Šakių herbe.

Pažadai

Visgi kokie rinkimai be pažadų?! Juos A. Tapinas ragino protokoluoti ir vėliau savo kandidatams priminti. Tiesa, ne visi suformulavo konkrečius ir aiškius, bet... A. Vidžiūnas žadėjo VšĮ „Mena meną“ parūpinti menininkus, nutapysiančius freską, bei pensijas pakelti iki 400 eurų. R. Valiukas, jei pakliūtų į Seimą, rūpintųsi žemės ūkiu – stengtųsi sureguliuoti rinką tarp žemės ūkio gamintojų, perdirbėjų ir pardavėjų, be to, siektų tiesioginių išmokų sulyginimo ES šalims. D. Teišerskytė tikino darysianti ką ir iki šiol – šviesti žmones, dirbti vardan jų. Tiesa, ji iškart pabrėžė, kad Seime reikia dirbti ne dėl savo krašto, o vienodai dėl visos Lietuvos. M. Tarnauskas siektų dvigubos pilietybės įteisinimo bei balsavimo internetu. K. Šnipas siektų gerinti verslo sąlygas bei mažinti mokestinę naštą, D. Mizaras norėtų pritraukti investicijas, o V. Cikana žadėjo mažai miegoti, ką sakė darantis ir dabar, dirbti be atostogų ir galbūt atnaujinti plytų gamybą rajone. Tam jis mato galimybes.  M. Bastys norėtų tęsti pradėtus darbus, ne kartą pabrėžė programos „Horizontas 2020“ svarbą, kuria bus siekiama skatinti ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą, inovacijas. Baigdamas pridūrė: kad ir koks būtų zanavykų sprendimas Seimo rinkimuose, jis būsiąs su rinkėjais ir po jų.

Iniciatyva – pirmąkart

Vienas iš idėjos „Balsuok atsakingai“ sumanytojų ir debatų Šakiuose moderatorius A. Tapinas sako norintis, kad rinkėjas mokytųsi, įsiklausytų į tai, ką jam sako kandidatas, ir išmoktų vertinti bei pateikti tinkamus klausimus. Tam net buvo dalinamos specialios rinkėjų atmintinės. Žurnalistas atkreipė dėmesį, kad žmonės yra nusivylę rinkimais, vyrauja nuomonė, kad nėra už ką balsuoti, o politikų veiksmai ir vykstantys STT tyrimai mažina pasitikėjimą politika. Tad norint budinti Lietuvos rinkėjų atsakomybę balsuojant Seimo rinkimuose pirmąkart suorganizuota iniciatyva „Balsuok atsakingai“. Debatus jis baigė ragindamas stebėti rinkėjus, jų reklamas, socialines paskyras. Visgi išreiškė viltį, kad zanavykai balsuos rinkimuose atsakingai, nes tai, jog debatuose dalyvavo tokia minia žmonių, rodo, kad jiems  ne vis vien, kas gins jų interesus Seime.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.