Rajono bendrajame plane – baigiamieji štrichai

planas bendrasisGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį antradienį savivaldybės posėdžių salėje jau paskutinį kartą vyko Šakių rajono teritorijos bendrojo plano keitimo viešasis svarstymas. Išklausytos paskutinės pastabos, sudėlioti baigiamieji štrichai ir artimiausiu metu planas derinimui bus teikiamas atsakingoms valstybinėms institucijos ir galiausiai – rajono tarybai.

Nuotr. Tiek savivaldybės, tiek visuomenės bei verslo atstovai bei bendrojo plano rengėjai gilinosi į pateiktą plano koncepciją ir galėjo išsakyti paskutines pastabas.

Pasak bendrojo plano rengėjų UAB „Taem urbanistai“ urbanistinės dalies žemės naudojimo vadovo Jurgio Zagorsko, korektūra bei taisymai atlikti atsižvelgtus į iš savivaldybės gautus 35 pageidavimus bei prašymus ir pasirinkta A koncepcija. Joje numatyta plėtra pagal natūralias tendencijas ir vystymosi kryptis, mažinama miestelių, kurie turi aukščiausią kategoriją, o ji suteikiama kitiems. A (aukščiausiai) kategorijai priskiriami Šakiai, B (rajoninės reikšmės centrai) – Gelgaudiškis, Kudirkos Naumiestis, Lukšiai. C kategorijai (vietinės reikšmės centrai) – Griškabūdis, Lekėčiai, Kiduliai, Sintautai, Kriūkai, Plokščiai, Sudargas. Pastarosios vietovės, kaip teigė J. Zagorskas, „iki šios kategorijos pakeltos“, nes jos yra panemunėje ir tikimasi, kad galbūt šis faktorius ateityje padės pritraukti europines lėšas. D kategorijai priskiriamos tokios vietovės kaip Veršiai, Paluobiai, Išdagai, Barzdai, Slavikai, Daukantiškiai, Gotlybiškiai, Bizieriai. Šioms teritorijoms netaikomi tokie reikalavimai kaip aukštesnėse kategorijose esančioms (gyventojų skaičius, mokyklos, kitos įstaigos ir pan.)

„Visa teritorija, kuri nėra urbanizuojama, skirstoma į žemės, miškų ūkio, taip pat rekreacijos ir kitas veiklas. Pagal tai, į kurią zoną patenka jums rūpimas žemės sklypas, galima matyti, ką bendrasis planas leidžia toje teritorijoje daryti“, – aiškino svečias, pabrėžęs, kad Šakių rajonas buvo ir bus žemdirbiškas kraštas.

Aplink Šakių miestą vakarų šiaurės kryptimi numatyta labiau gyvenamoji veikla, o verslui paliktos miesto pietrytinė ir rytų pusės, rekreacinė zona numatyta ir pagal Siesartį. Turizmo plėtrai tinkamiausios vietovės, esančios panemunėje.

Pristatymą išklausęs administracijos direktorius Evaldas Sniečkus ir jo pavaduotoja Inga Cibulskienė teiravosi, kaip bendrajame plane yra su pavienės namų valdos formavimu ne urbanistinėje vietoje. Pasak E. Sniečkaus, „rajonas nėra perkrautas sodybomis“, todėl apstatymo riboti administracija nenori.

„Jei bendrasis planas neleidžia, vadinasi, draudžia. Mes prašėme tai įforminti, o jūs nuėjote paprastesniu keliu – neleisti“, – svečiams įrodinėjo jis.

„Tarkim, aš nesu ūkininkas, bet noriu statyti namą ir turiu žemės. Kaip man tai padaryti pagal bendrąjį planą?“ – teiravosi I. Cibulskienė, tačiau rengėjai aiškino, kad tokios išlygos rajonui jie netaikė.

Administracijai šis faktas nepatiko, dėl galimybės formuoti pavienes sodybas administracijos direktorius klausimą kėlė nuo bendrojo plano derinimo pradžios. Tuo labiau, kad prašymai dėl statybų ne urbanistinėje teritorijoje, gauti iki bendrojo plano tvirtinimo, rengėjų buvo patenkinti ir jiems išimtys padarytos.

„Tai kuo prastesni tie, kurie sumąstys kurtis po plano patvirtinimo?“ – iš salės nuskambėjo klausimas.

UAB „Taem urbanistai“ projekto vadovė Marija Burinskienė aiškino, kad paviene sodyba pagal galiojančius teisinius reikalavimus negali būti laikoma mažesnė nei 50 arų sodyba. Svečiai nenorėjo sutikti, kad net ir žemės ūkio paskirties žemėje būtų galimybė kurtis naujakuriams.

„Nelogiška, kad žemės ūkio paskirties žemė gali virti gyvenama“, – replikavo vienas iš svečių, tačiau administracijos direktorius tikino, kad to baimintis nereikia.

Administracijai laikantis savo, plano rengėjai įrašys nuostatą, kad norintiems pavienes sodybas kurti kad ir žemės ūkio paskirties žemėje, tai draudžiama nebus. Tiesa, jiems galios reikalavimas, kad sodyba negali būti mažesnė nei 50 arų.

Apsvarsčius siūlymus dėl aplinkkelių, kurie numatyti ne tik Šakiuose, bet ir Kudirkos Naumiestyje bei prie Gelgaudiškio, E. Sniečkus nesuprato, kuo remiantis numatytas pastarasis.

„Jei net kelio prie Skaistakaimio sutvarkyti neįstengiame, kam mums į niekur vedantis aplinkkelis?“– klausė jis rengėjų.

Paaiškinta, kad galbūt įsivėlė techninė klaida ir aplinkkelio ties Gelgaudiškiu bendrajame plane nebeliks.

Kadangi antradienis ir buvo paskutinė diena pasiūlymų teikimui, po aptarimo bei suderinimo daugiau jokios pastabos nepriimamos, o Šakių rajono teritorijos bendrojo plano tvirtinimas atiduodamas valstybinėms institucijoms. Jei viskas vyks be priekaištų, tikimasi, kad spalio mėnesį jį tvirtinti galėtų ir rajono taryba. Beje, didelio susidomėjimo, nors planas buvo derinamas ne vieną kartą, nei iš visuomenės, nei iš seniūnų ar tarybos narių sulaukta nebuvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.