Ir su kylančiais klausimais Šakių gatvių modernizavimui – žalia šviesa

vingio gatve
Nuotr. Suabejota, ar tikrai Vingio gatvė, esanti greta Šakių ežero, taip stipriai dulka ir ten toks didelis judėjimas, kad ją reikėtų traukti į projektą ir asfaltuoti.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar rugsėjo 7 d. Eismo saugumo komisijos posėdyje buvo pristatyta informacija apie Šakių miesto gatvių būklę. Nors projekto įgyvendinimui šiaip ne taip pritarta, kai kuriems tarybos nariams kilo klausimų, kodėl atrinktos būtent šios gatvės. Ypač užkliuvo dvi – Vingio ir J. Staugaičio. Pasigesta ir antikorupcinio projekto vertinimo.

Šakių miesto susisiekimo infrastruktūros modernizavimas numatytas L. Giros, P. Vaičaičio, J. Basanavičiaus, E. Steponaičio, Birutės, Aušros, S. Banaičio, Griškabūdžio, V. Kudirkos, Vytauto, Medžiotojų, Vingio, J. Staugaičio, Jazminų, Striūpų gatvėse Šakių mieste. Šių gatvių sąrašui pritarimą išreiškė Eismo saugumo komisija rugsėjo 7 d., kai Ūkio skyriaus vedėjas ir Eismo saugumo komisijos pirmininkas Kęstutis Kuncaitis komisijos nariams pristatė informaciją apie gatvių būklę.

Komisijos protokole užfiksuota, kad būklė apžvelgta pagal iš Šakių seniūnijos gautus gatvių įvertinimo aktus.

Įgyvendinus Europos Sąjungos finansuojamą projektą planuojama pagerinti minėtų gatvių infrastruktūrą. Vienos gatvės būtų asfaltuotos, kitur klojamos trinkelės, įrengiami pėsčiųjų takai arba apšvietimas.

Eismo saugumo komisijos protokole, kuriuo rėmėsi ir tarybos nariai, nurodyta, kad, tarkim, L. Giros gatvėje, vykdant nuotekų šalinimo projektą, sugadinta dalis asfalto dangos, ją reikia atstatyti. Ta pati priežastis nurodyta ir dėl Birutės gatvės tvarkymo. Tačiau čia Irena Haase iškėlė klausimą: ar tai neturėtų padaryti darbus atlikusi bendrovė? Jei taip, kodėl šie darbai nurodyti kaip būtini.

„Juk nuo to priklauso ir pinigų suma“, – akcentavo tarybos narė, klaususi, ar logiška, kad dabar minėti darbai turėtų būti daromi biudžeto lėšomis.

Jai klausimų kilo ir dėl šalia Šakių tvenkinio esančios Vingio gatvės.

„Puikiai žinome, kad ta gatvė veda prie N. Naujokaičio namo. Aš įsivaizduoju, kad jei gatvės būklė bloga, tai yra duobės, negalima pravažiuoti, gatve sudėtinga judėti. Protokole rašoma, kad gatve vyksta didelis judėjimas į poilsiavietę prie ežero, todėl keliamos dulkės, dėl to būtina įrengti kietą gatvės dangą. Jei keliamos dulkės, tai nereiškia, kad bloga gatvės būklė“, – kalbėjo I. Haase ir tarybos posėdyje pabrėžusi, kad dulkėtų gatvių rajone daug, tačiau jos į šį projektą neįtrauktos.

Jai pritardami kai kurie kolegos akcentavo ir tai, kad apskritai šia gatve iš dalies ribojamas eismas, tad kur tas judėjimas?

Tarybos posėdžio metu Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis patikslino, kad gatvės danga buvo sugadinta atliekant ežero valymo darbus, todėl ir reikia atstatyti dangą.

„Gal stilistika protokole ne ta...“ – aiškino K. Kuncaitis.

Vicemeras Edgaras Pilypaitis rekomendavo protokolus rašyti taip, kad tarybos nariams nekiltų dviprasmybių ir nebūtų neatsakytų klausimų.

Tarybos narė Finansų komiteto posėdžio metu teiravosi, o kaip su J. Staugaičio gatve, kurioje gyvena pats skyriaus vedėjas. Tame pačiame protokole minima, kad gatvė naujai suformuota, greta vyksta gyvenamųjų namų statybos, tad I. Haase svarstė: „Gal pirmiau statybas užbaikim, nes man sąsajos su K. Kuncaičio gyvenamuoju namu.“

Kylant ir daugiau klausimų, kuriuos įvardysime vėliau, I. Haase pareikalavo antikorupcinio projekto vertinimo. Be to, ar klausimą pristatinėjant Eismo saugumo komisijos posėdyje K. Kuncaitis nusišalino nuo šio klausimo? Protokole pažymėta, kad iš septynių narių 1 susilaikė, o 1 balsavo prieš, tačiau kuris konkrečiai kaip balsavo – nėra fiksuojama.

Savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas Ramūnas Venslovaitis patikino, kad norėdamas išvengti interesų konflikto Ūkio skyriaus vedėjas šiais klausimais turėjo nusišalinti.

Finansų komiteto posėdžio metu pripažinta, kad tiek klausimų gal ir nekiltų, jei būtų informacija pakankamai viešinama.

„Matome, kad yra apie 1 mln. eurų. Kas ką gaus? Ar mes lopysim vandentiekio išlaužytą trasą, ar tiesim šaligatvius ir dėsim trinkeles? Mes norėtume matyti, kaip tie pinigai išsivaikšto. Idėja, kad visos gatvės turi būti asfaltuotos, gera, bet gavome schemą iš šešių spalvų, už ko slypi pinigai, bet balsuojam nematydami pinigų. Manau, tai nėra gerai“, – kalbėjo Arūnas Tarnauskas, įvardijęs ir tai, kad projektą pristatinėjusiam Regioninės plėtros skyriaus vedėjui V. Girdauskui tiesiog trūksta informacijos norint atsakyti į užduodamus klausimus.

„Kur trūksta asfalto, bus asfaltas, kur nėra šaligatvio, jis bus klojamas, kitur bus įrengiamas ir apšvietimas“, – aiškino V. Girdauskas.

Tačiau žingeidiems Finansų komiteto nariams tokio jo paaiškinimo nepakako, tad kartkartėmis teko nuryti ir nemalonią kritikos piliulę.

„Ar reikia viską sukramtyt ir pasakyt? Yra administracijos patvirtinti nuostatai ir kiekvienas turi žinoti, ką ir kada turi daryti, o ne mes už juos turim sėst ir dirbt“, – nedaugžodžiavo I. Haase.

Faktiškai visose minėtose gatvėse turėtų būti atnaujinti arba nutiesti pėsčiųjų takai, apšvietimą atnaujinti arba naujai įrengti numatyta Medžiotojų, J. Staugaičio, S. Banaičio gatvėse Jazminų g. atkarpoje nuo V. Kudirkos iki Birutės g. Taip pat didžiąją darbų dalį sudarys asfalto dangų įrengimas arba atnaujinimas.

Tiesa, tarybos posėdžiui buvo parengta projekto antikorupcinio vertinimo pažyma, tačiau ji pristatyta nebuvo, tad nebuvo į ją ir gilintasi. Pažymėtina tai, kad antikorupciniu požiūriu projektas neturi rizikos faktorių.

Sprendimas dėl Šakių miesto gatvių infrastruktūros modernizavimo nebuvo vieningai priimtas –13 tarybos narių šiam projektui pritarė, šeši balsavo prieš, penki susilaikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.