Šakiai – tarp daugiausiai sprogmenimis užterštų rajonų Lietuvoje

sprogmenys
Nuotr. Juozo Vitkaus bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas Nerijus Alekna (dešinėje) teigė, kad Šakių rajone tokių didelių sprogmenų randama retai, pas mus daugiausia randami įvairūs artilerijos sprogmenys.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuva – tikras sprogmenų „lobynas“, visa šalies teritorija užteršta standartiniais sprogmenimis. Jais derlingas ir Šakių rajonas – čia daugiausiai Antro pasaulinio karo sprogmenų.

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalionui priklauso Sprogmenų neutralizavimo kuopa, kurios uždavinys – neutralizuoti rastus sprogmenis. Mūsų rajono savivaldybėje jie ir atlieka sprogstamųjų užtaisų išminavimo darbus.

Praeitais metais Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas gavo virš 50 pranešimų apie rastus sprogmenis Šakių rajone. Sprogmenų neutralizavimo operacijų metu buvo sėkmingai neutralizuota virš 260 vnt. įvairių rūšių standartinių sprogmenų. Išminuotojai teigia, kad mūsų rajonas papuola į labiausiai užterštų rajonų Lietuvoje dešimtuką.

Juozo Vitkaus bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado Nerijaus Aleknos teigimu, mūsų krašte nuolat randama įvairių sprogmenų vykdant žemės ūkio darbus, statant ar rekonstruojant pastatus – net kiemuose. Anot jo, randama sprogmenų ne tik nuo Pirmojo ar Antrojo pasaulinių karų, bet ir nuo sovietų okupacijos laikų.

„Jau šiais metais gavome apie 40 pranešimų iš Šakių rajono apie rastus sprogmenis, tai nelabai skiriasi nuo statistinio vidurkio ir standartinių sprogmenų neutralizavimo operacijų metu. Inžinerijos bataliono standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistai jau šiais metais sėkmingai neutralizavo virš 40 vnt. įvairių rūšių standartinių sprogmenų. Dažniausiai rasti pavieniai artilerijos šaudmenys, bet pasitaikė ir kitų rūšių. Ši statistika kasdien vis didėja“, – teigė N. Alekna.

Pranešimų apie rastus panašius į sprogmenis daiktus sezoniškumą išminuotojai stebi jau ne vienerius metus. Jie teigia, kad sprogmenų neutralizavimo specialistams darbo padaugėja pavasario ir rudens sezonais.

„Laikotarpis, kai žmonės vykdo įvairius žemės ūkio darbus – kasa, purena žemę, visada padidina tikimybę iškasti ne tik daržoves, bet ir įvairių sprogmenų. Nemažai pranešimų sulaukiam suaktyvėjus grybautojams. Paprastai pranešimų pikas būna gegužės ir rugsėjo mėnesiais“, – pasakoja kuopos vadas.

Pasak jo, Lietuvoje vis pasitaiko neatsargių asmenų, kurie rizikuoja ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata ir gyvybe. Šiuo metu priskaičiuojama dešimtys gyventojų, kurie yra radę ir, neatsargiai elgdamiesi su pavojingu radiniu, susisprogdinę. Rasti sprogmenys, net ir atrodantys kaip surūdiję bulvės dydžio metalo gabalai, yra pavojingi. Anot N. Aleknos, sprogstamoji medžiaga ir sprogdikliai gali išsaugoti savo ypatybes dešimtis metų. Ilgas buvimas grunte, vandenyje, korozija sprogmenų pavojingumo nesumažina. Juos liečiant, smūgiuojant, deginant ar bandant išardyti neįvertinama, kad sprogmenys yra skirti griauti, žaloti ir jie gali suveikti taip, kokiu tikslu ir buvo pagaminti.

„Todėl yra nuolat kartojama tiek operacijų metu aplinkiniams gyventojams ir spec. tarnybų atstovams, tiek per žiniasklaidos priemones: radus daiktą, panašų į sprogmenį, – sustoti, neliesti, perspėti kitus ir kviesti specialistus 112 telefonu. Sulaukti pareigūnų ir jiems perduoti visą reikiamą informaciją. Taip atliekama pilietinė pareiga ir apsaugomi aplinkiniai“, – priminė išminuotojas ir pridūrė, kad pranešėjas nėra traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, kaip būna už melagingus pranešimus apie padėtas bombas.

N. Alekna patikino, kad būtina suprasti, jog specialistų neutralizuotas sprogmuo – sumažinta grėsmė visuomenei.

Praeitais metais Lietuvoje Inžinerijos bataliono standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistai 1181 kartą reagavo į pranešimus apie rastus sprogmenis ir sėkmingai neutralizavo beveik 3000 vnt. įvairių rūšių standartinių sprogmenų.

Skaičiuojama, kad Lietuvos Nepriklausomybės metais nuo standartinių sprogmenų žuvo arba buvo sužeisti apie 20 žmonių.

Spalio mėnesį išminuotojai į mūsų rajoną vyko jau du kartus. Mėnesio pradžioje Sintautų seniūnijoje Veršių kaime išminuotojai Antrojo pasaulinio karo laikų 50 mm artilerijos sviedinį sunaikino vietoje. O spalio 11 d. jau vyko į Slavikų seniūniją. Buvo gautas pranešimas, kad pasienio ruože rastas sprogmuo. Išminuotojai karo laikų rankinę granatą (10x8 cm dydžio) taip pat sunaikino vietoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.