Rinkėjai antrame ture rinksis tarp vicemero ir seniūno

rinkimai
Nuotr. Rinkėjų aktyvumas mero rinkimuose nebuvo itin didelis – pilietinę valią pareiškė 39,59 proc. rajono gyventojų. Vienos aktyviausių – Šakių miesto rinkiminės apylinkės.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sekmadienį, balandžio 23-ąją, Šakių rinkimų apygardos 34 apylinkių rinkėjai sprendė, ką norėtų matyti rajono meru. Po įnirtingos kovos paaiškėjo, kad antrame ture gegužės 7 d., susirungs Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas Edgaras Pilypaitis ir Lietuvos centro partijos kandidatas Vidas Cikana. Tiesa, rinkėjų aktyvumas nebuvo itin didelis – iš viso rinkimuose dalyvavo 39,59 proc. rajono gyventojų.

Pirmieji

Pirmą vietą ir 41,12 proc. nuo galiojančių biuletenių iškovojo konservatorius E. Pilypaitis. Už jį balsavo 4267 rinkėjai. Antras liko centristas V. Cikana, surinkęs 33,13 proc. arba 3438 balsus. Būtent tarp šių kandidatų ir vyko įnirtingiausia kova – tik suvedus didžiųjų ir paskutinių apylinkių rezultatus paaiškėjo galutinis rezultatas, nes iki tol šie kandidatai vis keitėsi vietomis.

E. Pilypaitį labiausiai palaikė kraštiečiai – Gelgaudiškio rinkimų apylinkėje už jį balsavo 82,17 proc. (iš viso 885 balsai). Juo labiausiai pasitikėjo ir Žiburio (48,62 proc.), Žvirgždaičių (48,24 proc.), Sudargo (47,48 proc.), Ritinių (44,55 proc.) rinkėjai.
V. Cikana didžiausio palaikymo taip pat sulaukė iš savos apylinkės – Lukšiuose jis surinko 60,90 proc. rinkėjų balsų (394 balsai). Didelį palaikymą šiam kandidatui išreiškė ir Degutinės (57,95 proc.), Gerdžiūnų (54,20 proc.), Liepalotų (51,90 proc.), Patašinės (45,64 proc.) apylinkių rinkėjai.

Dėkingi už balsus

Pasak E. Pilypaičio, jis į rinkimus ėjo be kovos nuostatų, o atvirai demonstruodamas tuos principus, kuriais tiki, vadovaujasi ir viliasi, kad rajonui reikia būtent to. Jis sakė, kad pelnyti rinkėjų balsai teikia ir pasitikėjimą, ir įpareigojimą, ir tikėjimą.

„Kovoti negalvoju, o kaip bus – rajono rinkėjų valia nuspręsti. Būsiu dėkingas už kiekvieną balsą“, – mintimis po pirmojo turo dalijosi E. Pilypaitis.

V. Cikana pripažino, kad eidamas į rinkimus nuo pat pirmos dienos žinojo, kad lengva nebus. Jis pabrėžė, jog neturi nei skyriaus, nei didelės komandos, tad pelnytą pasitikėjimą laiko įvertinimu. Be to, pripažino, kad „vicemeras labai drąsiai naudojosi savo postu, kas jam irgi davė balsų“. Paklaustas, ko tikisi ir kaip prognozuoja antrąjį rinkimų turą, V. Cikana tikino dirbsiantis ir nė sekundės nenuleisiantis rankų. O mažą rinkėjų aktyvumą sieja su tuo, kad žmonės nusivylę ir netiki, kad vietinė valdžia gali stipriai prisidėti prie jų geresnio gyvenimo.

Likusieji

Trečią vietą, surinkusi 15,54 proc. nuo galiojančių biuletenių (1612 balsai), laimėjo socialdemokratė Raminta Bastytė. Ją mere labiausiai norėtų matyti kraštiečiai – Kriūkuose už ją balsavo 67,03 proc. Ji laimėjo ir Veršių (38,42 proc.) apylinkėje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Raimondas Januševičius surinko 8,60 proc. (iš viso 892 balsai) ir liko ketvirtas. Paskutinėje vietoje liko Darbo partijos kandidatė Dinara Gudaitienė. Už ją balsavo 1,61 proc. (161 balsai) rinkėjų.

Aktyvumas

Kalbant apie rinkėjų aktyvumą galima pažymėti, kad lyginant su ankstesniais rinkimais jis nebuvo labai didelis – iš 26429 rinkėjų rinkimuose dalyvavo ir pilietinę valią pareiškė 10463 rinkėjai (39,59 proc.). 2015 m. vykusiuose tiesioginiuose mero rinkimuose, kai rajono vadovu buvo išrinktas Juozas Bertašius, rinkėjų aktyvumas buvo panašus (didesnis nei 35 proc.). Tiesa, tuomet rinkėjų sąrašuose buvo 1228 daugiau. Lyginant su Jonava, kur sekmadienį taip pat buvo renkamas meras, Šakių rinkimų apygardos rinkėjai buvo aktyvesni. Jonavoje rinkimuose dalyvavo tik 26,69 proc. rinkėjų.

Negaliojančių biuletenių – 87 (0,83 proc.). Daugelis biuletenių pripažinti negaliojančiais dėl subraukymo, kai kurie rinkėjai biuleteniuose kandidatais įrašė savus favoritus. Pavyzdžiui, Žiburio apylinkėje buvo minimi tarybos narys Valdas Stankūnas, sportininkas Nerijus Naujokaitis.

Nė vienas biuletenis nebuvo sugadintas Barzduose, Baltrušiuose, Panoviuose, Plokščiuose, Degutinėje, Keturnaujienoje, Išdaguose. Daugiausiai sugadintų biuletenių Žiburio apylinkėje – 12.

Aktyviausi rinkėjai buvo Paluobių (48,85 proc.), Gelgaudiškio (48 proc.), Girėnų (47,67 proc.), Varpo (47,88 proc.), Žiburio (46,29 proc.), Panovių (45,69 proc.), Aušros (45,27 proc.) bei Lukšių (43,22 proc.) apylinkėse.

Pasyviausiai balsavo Ritinių (29,23 proc.), Kidulių (29,56 proc.), Degutinės (29,53 proc.), Išdagų (30,51 proc.) ir Voverių (30,19 proc.) apylinkių rinkėjai. kitose apylinkėse buvo perkopta 30 proc. aktyvumo riba.

Rinkimai sklandūs

Sekmadienio vakare surengtoje spaudos konferencijoje trumpai rinkimų eigą apžvelgė Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Arnas Neverauskas, Šakių rinkimų apygardos pirmininkė Jūratė Šneideraitienė, Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis bei nevyriausybinės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovė Erika Budrytė. Vienbalsiai visi  pripažino, kad rinkimai rajone vyko ramiai, sklandžiai. Tiesa, policijos pajėgų, kaip tikino M. Akelaitis, buvo daugiau nei įprasta. E. Budrytė pasidžiaugė, kad į rinkimų stebėjimą įsitraukia vis daugiau savanorių. Kalbėdama apie pažeidimus ji minėjo, kad šiuose rinkimuose didesnių pažeidimų nebuvo, o esantys kartojasi metai iš metų ir būdingi ne tik Šakiams – balsuojant neprašoma asmens dokumento, netinkamai užklijuojamos balsadėžės. VRK narys A. Neverauskas tikino, jog komisija skyrė didelį dėmesį informacinėms sistemoms.

Antras rinkimų turas po dviejų savaičių – gegužės 7 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.