Vaikų dienos centrų veiklai reikia daugiau lėšų

dienos centrai pas mera
Nuotr. Vaikų dienos centrų veiklai pirmajam metų ketvirčiui iš savivaldybės biudžeto skiriama po 2 tūkst. eurų, tačiau, anot centrų vadovų, šių pinigų paprasčiausiai nepakanka.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ketvirtadienio rytą savivaldybės merą Edgarą Pilypaitį aplankė rajono vaikų dienos centrų vadovai, kurie pasidalijo savo džiaugsmais ir vargais, papasakojo, kokiomis nuotaikomis gyvena. Dar vienas vizito tikslas – prašymas vaikų dienos centrams skirti didesnį finansavimą.

Iš savivaldybės biudžeto pirmajam metų ketvirčiui vaikų dienos centrams skiriama po 2 tūkst. eurų, tačiau Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė kalbėjo, kad šių pinigų centrams paprasčiausiai nebeužtenka.

„Jeigu Šakių vaikų dienos centro darbuotojams įprastai galime sumokėti už šešias darbo valandas, tai tą pirmą ketvirtį iš skirtų pinigų išgalime sumokėti tik už keturias darbo valandas minimalaus darbo užmokesčio. Tuomet vienas darbuotojas ateina anksčiau, kitas vėliau išeina. Tačiau vaikų labai daug ir darbas tampa vis sunkesnis. Didelė pagarba tiems žmonėms, kurie šiuose centruose dirba. Tiesiog norėtume, prašytume, kad skiriama suma būtų didesnė. Tiesa, dauguma kitų savivaldybių vaikų dienos centrų mums pavydi, nes tikrai ne visiems savivaldybės skiria tam pirmam ketvirčiui lėšų ir jie paprasčiausiai tuos kelis mėnesius nedirba“, – komentavo J. Arštikaitienė.

Lekėčių vaikų dienos centro vadovė Ingrida Kasparavičienė pasidžiaugė, kad iš rajono savivaldybės biudžeto skyrus 8 tūkst. eurų tvarkomas pastatas, į kurį kiekvieną dieną suguža dienos centrą lankantys vaikai. Šiam vaikų dienos centrui priklauso 23 miestelio ir aplinkinių kaimų mažieji gyventojai. Anot vadovės, nors poreikis būtų ir didesnis, tačiau daugiau vaikų į centrą priimti paprasčiausiai neleidžia galimybės. Šiame centre su vaikais dirba du specialistai. I. Kasparavičienė, pritardama J. Arštikaitienei, sakė, kad pirmasis ketvirtis iš tiesų būna labai sudėtingas. Beje, Lekėčių vaikų dienos centras – vienas ilgiausiai veikiančių rajone, jis įkurtas 2001 m.

Kudirkos Naumiesčio vaikų dienos centras, kurį lanko 20 vaikų, įkurtas tais pačiais metais kaip ir Lekėčiuose. Projektų vadovė Rita Dumbliauskė pasakojo, kad centras įsikūręs darželio patalpose, kurias dalijasi su neįgaliųjų dienos centru.

„Patalpos tikrai neblogos, suremontuotos, turime treniruoklių salę, mini virtuvėlę, tad skųstis neturime kuo. Vaikų, norinčių lankyti dienos centrą, galėtų būti daugiau. Vasaros metu į centrą pasikviečiame vaikus, kurie nuobodžiauja, neturi ką veikti, jie su mielu noru čia apsilanko. Žinoma, pasitaiko įvairiausių situacijų, juk vaikai, kaip ir suaugusieji, labai skirtingi“, – komentavo R. Dumbliauskė.

Griškabūdžio seniūnijos seniūnas Saulius Naumavičius pasakojo, kad šiame miestelyje nuo 11.30 val. iki 15.30 val. veikiantį dienos centrą lanko 30 vaikų ir po 4 val. dirba dvi darbuotojos.

„Labiausiai orientuojamės į pradinių klasių mokinius. Vaikus atsivežame ir iš Barzdų, tad labai padidėjo transporto išlaidos, nežinau, kaip pabaigsime šiuos metus. Gruodį tikriausiai reikės dengti iš seniūnijos gautų asignavimų, nes pinigų paprasčiausiai trūksta. Vasaros metu atsivežame dar daugiau vaikų, vežamės iš Paluobių, Degutinės, tad per dieną susidaro net iki 100 km. Iš projektinių lėšų padengiamos tik transporto išlaidos. Pavyzdžiui, vairuotojas yra seniūnijos darbuotojas, tad jis ir vaikus vežioja“, – pasakojo S. Naumavičius.

Lukšių seniūnijos seniūnas Vidas Cikana svarstė, kad ankstyvas vaikų išvežimas – nėra geriausias sprendimas, anot jo, vaikai dienos centre gal dar ir pamokas spėtų paruošti, tačiau kone iš visų dienos centrų į namus jie išvežami apie 15 val. Seniūnas taip pat pasidalijo savo įžvalgomis ir ateities planais miestelio kultūros centro pastate įrengti ir jaunimui skirtą erdvę. Lukšių vaikų dienos centrą lanko 20 vaikų, čia taip pat dirba dvi darbuotojos.

Gelgaudiškio vaikų dienos centre po pamokų susirenka penkiolika vaikų, keturias valandas per dieną šiame centre su vaikais įvairia veikla užsiima viena darbuotoja.

Grįžus prie kalbų apie lėšas, rajono meras teigė, kad lėšų, kaip ir kiekvienais metais, kitiems metams vaikų dienos centrams yra numatyta.

„Tačiau išgirdau naujieną, kad jums reikia daugiau lėšų. Kiek daugiau – šiandien tikrai negaliu pasakyti, nes būčiau melagis, jei pažadėčiau, kad bus taip ar kitaip. Atsiras likutinių lėšų, nes startavo ne visi suplanuoti projektai“, – ragindamas pateikti oficialius raštus dėl papildomų lėšų skyrimo kalbėjo E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.