Bendruomenių nominacijos – graži bendruomeniškumo šventė

girenai bendruomenes
Nuotr. „Bendruomenės lyderis 2017“ nominacija atiteko Girėnų bendruomenės centro pirmininkei Irenai Sakalauskienei (kairėje), nominaciją įteikė Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono bendruomenės metus užbaigė šventiniame renginyje Girėnų laisvalaikio salėje, kur pasidžiaugė nuveiktais darbais, paminėjo geriausius – rinko aktyviausią bendruomenę, bendruomenės lyderį ir savanorius bei įdomiausią renginį.

Jau beveik du dešimtmečius rajono bendruomenės rūpinasi, kad kiekvienas miestelis būtų gražus ir gyvybingas. Į bendruomenes susibūrusių žmonių nuveikti darbai kalba patys už save: įgyvendinus investicinius projektus sutvarkytos viešosios erdvės, suremontuoti bendruomenių pastatai, pradėti kurti socialiniai, bendruomeniniai verslai, daug laiko skiriama gražios aplinkos kūrimui.

Mūsų rajone įregistruotas 41 bendruomenės centras (BC), vieni iš jų labiau veiklūs, kitų veikla labiau epizodiška, kuriasi ir naujos bendruomenės. Aptarti, kokie buvo šie metai, bendruomenininkai ir susirinko gruodžio 6 d. į kasmetinį pasibuvimą.

Kaip ir kasmet, metams baigiantis buvo renkama aktyviausia bendruomenė. Šiai nominacijai buvo pasiūlytos šios bendruomenės: Kriūkų, Girėnų, Slavikų, Sudargo bei bendruomenės centras „Tėviškė“ (Liepalotai). Kuo šios bendruomenės gyveno šiais metais, pasakojo bendruomenių pirmininkai. O aktyviausiais išrinkti girėniškiai. Jos pirmininkė Irena Sakalauskienė pasakojo, kad per 2017 m. jie surengė daug renginių vaikams bei saugaus eismo tema, sportinių varžybų. Girėniškiai didžiuojasi savo krašto saviveiklininkais – 37-eri metai gyvuojančiu šokių kolektyvu „Girėnai“ bei Girėnų kaimo muzikantais.

„Atgaivinome audimo meną, kurio pasimokyti į Girėnų audimo artelę užsuka ne tik moksleiviai, bet ir bendruomeniečiai iš kitų Lietuvos miestų. Šiemet apie karčiamą aptverta graži tvora, karčiamos viduje sudėtos dvejos durys. Šitie darbai padaryti mūsų bendruomeniečių pastangomis. O mes, moterys, niekada nepamirštam visų talkininkų pavaišinti Genutės Sperauskienės gira ar karčiamoje keptu kugeliu, ant laužo virta sriuba, po pečium keptu daržovių troškiniu“, – pasakojo I. Sakalauskienė.

„Bendruomenės lyderis 2017“ nominaciją ir gavo ši veikli, atsakinga ir sugebanti girėniškius sutelkti bendram darbui moteris. Šiai nominacijai taip pat buvo pasiūlyta Lilija Liutvinienė (Kriūkų BC), Alvyra Janavičienė (BC „Tėviškė“), Renata Baltrušaitienė (Slavikų seniūnijos BC).

„Bendruomenės savanoris 2017“ nominacijai buvo pasiūlyti žmonės, kurie savo laiką, patirtį, energiją skyrė savo bendruomenei. Tai Ona Mureikienė (Girėnų BC), Ramutė Butautienė (Baltrušių BC), Meilė Andriukaitienė (Kudirkos Naumiesčio BC „Santaka“) bei Vidmantas Benediktas Sprainaitis (Slavikų seniūnas).

„Džiugu, kad turime pagalbininkų, savanorių, be kurių neapsieitume bet kurioje bendruomeninėje veikloje. Vienas iš jų – mūsų seniūnas. Jis, kaip sakoma, ir prie tanciaus, ir prie rožančiaus. Visus rūpimus klausimus pirmiausia aptariame su juo. Daug lengviau dirbti, kai sulauki patarimų, pastabų ir neabejingo požiūrio į visos bendruomenės rūpesčius. Seniūnas neabejingas nė vienai veiklai, kuri vykdoma seniūnijos teritorijoje, – ar tai būtų kultūros sritis, ar mokykla, ar parapija. Linkime ir kitoms bendruomenėms turėti tokių savanorių, kurie dalį savo brangaus laiko skirtų bendruomenės labui“, – pagyros žodžių seniūnui V. B. Sprainaičiui, kuriam ir atiteko „Bendruomenės lyderio 2017“ nominacija, negailėjo R. Baltrušaitienė.

Slavikų seniūnas yra ir Slavikų kaimo kapelos muzikantas, beje, kapela ir solistės R. Baltrušaitienė ir Auksė Kriščiokaitienė skambias dainas dovanojo renginio dalyviams.

Per šiuos metus bendruomenės kartu su kultūros ir švietimo įstaigomis, seniūnijomis ar kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis surengė nemažai renginių. Nominacijai „Bendruomenės renginys 2017“ buvo pristatyta goltybiškiečių surengta Joninių šventė, lekėtiškių organizuotas Mėlynių festivalis ir BC „Tėviškė“ surengta šventė „Duonos kelias“. Ši liepalotiškių šventė, kuri vyko Rasos ir Rigimanto Stanaičių sodyboje Adomiškių kaime, ir tapo geriausiu metų renginiu.

Bendruomeniečiai šventėje kalbėjo, kad nueitas kelias ir pasiektas rezultatas nebuvo lengvas.

„Manau, kad šiandien kažkas ne taip dėliojama nuo pat mūsų valstybės viršaus, kad nyksta žmonių noras bendruomenėse veikti ir dirbti, galbūt per daug bendruomenėms užkrauta, ne visada mes pavežame, vieni pavargsta, o naujų žmonių į tą vietą sunkiai atsiranda“, – kalbėjo Kriūkų BC pirmininkė L. Liutvinienė.

Rajono bendruomenių veikla pasidžiaugė ir Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė, kuri ragino ir toliau glaudžiai susitelkus dirbti savo kaimų ir miestelių bei rajono labui. Susirinkę bendruomeniečiai dėkojo pirmininkei už dalykinius patarimus, rūpestį bei darbą kartu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.