Amatininkų namui reikia papildomų lėšų

del amatininku
Nuotr. Zanavykų muziejaus tarybos nariai, paminklosaugininkai ir amatininkų name darbus atliekančios įmonės atstovai su rajono vadovais dar kartą aptarė pastato finansavimo galimybes.


Zanavykų muziejaus taryba kreipėsi į savivaldybę dėl tolimesnio Zyplių dvaro amatininkų namo finansavimo, pasirodo, skubiai reikia lėšų vidaus darbams atlikti, nes į pastatą skverbiasi drėgmė.
 
Dar 2015 m. rajono savivaldybės taryba Zanavykų muziejui perdavė Zyplių dvaro sodybos amatininkų namą. Jau dveji metai šis pastatas yra rekonstruojamas Kultūros paveldo departamento lėšomis. Praėjusią savaitę Zanavykų muziejaus tarybos nariai susitiko su rajono vadovais, muziejaus direktorė Rima Vasaitienė prašė padėti išspręsti problemą bei surasti lėšų (apie 32 tūkst. eurų), kad būtų atlikti vidaus darbai, neleisiantys į pastatą patekti arba laikytis drėgmei.

„Šiandien yra atlikti tvarkybos darbai, tačiau jei kitais metais nebus pradėti grindų įrengimo darbai, pastatas pradės pelyti, vėliau pūti. Kadangi drėgmė iš apačios kyla į viršų, mes turėsime daug problemų. Tuos darbus, kurie iki šiol atlikti, gali tekti perdaryti iš naujo“, – situaciją aiškino AB „Lietuvos paminklai“ direktoriaus pavaduotojas Vytautas Oleška.

Jam pritarė pastato restauravimo darbus atliekančios UAB „Vidara“ statybos direktorius Raimundas Petrikaitis, kuris patikino, kad, įrengus nors grindų pagrindus, drėgmė pastate nesikauptų.

Susitikime dalyvavęs Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas teigė, kad kitų metų sausį startuos Lietuvos-Lenkijos programa, Zanavykų muziejaus jau rengiasi šioje programoje dalyvauti, tačiau sėkmės atveju lėšas gautų kitų metų pabaigoje, o darbai prasidėtų 2019 metų pradžioje.

„Esame šiandien priversti kai kuriuos dalykus, kurie nėra gyvybiškai būtini mūsų rajono visuomenei, atidėti. Savivaldybės prisidėjimas prie šio pastato tvarkymo greičiausiai gali būti tik kitų metų pabaigoje“, – kalbėjo susitikime vicemeras Bernardinas Petras Vainius.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis taip pat pripažino, kad amatininkų namas nėra rajone vienintelis objektas, kuris kelia rūpesčių, todėl, norint atlikti prašomus darbus, savivaldybė turi atsisakyti suplanuotų kitų projektinių darbų.

Susirinkusieji svarstė, ar realu kažką padaryti dar šiemet. Rajono vadovai susitikimo dieną tikslaus atsakymo nedavė. Vėliau, nuvykę į objektą ir išanalizavę situaciją, nusprendė prie šio klausimo grįžti kitų metų gegužės mėnesį, nes, vicemero žodžiais, su norėtais nedideliais pinigais ir operatyviai nieko šiais metais padaryti neįmanoma – norint apsaugoti pastatą nuo drėgmės, reikia atlikti daugiau darbų ir didesnių investicijų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.