Akcija pranoko organizatorių lūkesčius

sakos kaledoms
Nuotr. Artėjant šv. Kalėdoms žmonės suskubo į namus parsinešti eglišakių, miškininkai tikisi, kad kasmet organizuojama akcija padės nuo kirvio apsaugoti šimtus miškuose augančių eglučių.

Trečiadienį per Lietuvą nuvilnijo 11 kartą miškininkų organizuojama akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Prie akcijos prisijungė ir mūsų rajono miškininkai, kurie gyventojams išdalino apie tūkstantį eglių ir pušų šakų.
 
Generalinės miškų urėdijos, Aplinkos ministerijos ir visų 42 miškų urėdijų organizuojama tradicinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ – tai vienas gražiausių ir labiausiai pavykusių miškininkų bendruomenės renginių. Kiekvienais metais į eglišakių dalinimo vietas suplūsta tūkstančiai žmonių.

Gruodžio 20 d. eglišakės buvo dalijamos jau įprastose vietose Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje.

Apie 13 val. Šakiuose, aikštelėje prie parapijos namų, sustojo Šakių miškų urėdijos Lekėčių medelyno automobilis, kurio priekaba buvo pilna eglių ir pušų šakų. Jų miškininkai atvežė apie 700 ir dar 200 nugabeno į Kudirkos Naumiestį. Tuoj pat susidarė ir eilutė norinčių išsirinkti patinkančią šakelę. Lekėčių medelyno viršininkas Audrius Krištopaitis ir Lekėčių girininkijos eigulys Justas Plėšikaitis vos spėjo suktis ir dalinti šakas, nes atėjusių miestelėnų poreikiai buvo įvairūs: vieni norėjo eglių, kiti pušų šakų, vieniems miškininkai siūlė didesnes, kitiems tankesnes ar net su kankorėžiais. Miškininkai atviravo, kad vienam žmogui teko riboti dalinamų eglišakių kiekį.

Dauguma kalbintų žmonių sakė, kad apie akciją jau žinojo ir specialiai atėjo parsinešti eglišakių.

„Parsineštą eglės šakelę puošim Kūčių dieną. Anksti nepuošiam, nes tuomet tos Kalėdos būna per ilgos. Atėjau čia pirmą kartą, nes tik metai laiko gyvenu Šakių mieste. Manau, kad tokia akcija ypač reikalinga miesto gyventojams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Juk ne kiekvienas gali nuvažiuoti į biržes ar kirtimus eglišakių, o čia atėjai, geradaris atvežė ir padovanoja senukams po šakelę“, – džiaugėsi pakalbintas šakietis Vladas.

Kita šakietė, kasmet ateinanti pasiimti šakelę, teigė, kad ji eglės šakelę pamerkia į vazą ir tuomet namai pakvimpa mišku. Jos nuomone, tokios miškininkų rengiamos akcijos yra labai reikšmingos, nes žmonės mažiau kerta miškuose eglaičių ir taip padaroma mažesnė žala miškui.

„Ėmiau tris šakeles, sau ir dar ligotiems kaimynams parnešiu, nes jie patys negali ateiti pasiimti eglišakių“, – skubėdama pasakojo šakietė Teresė. Parsinešti šakelę atskubėjo ir savivaldybės, kitų įstaigų darbuotojai, net medikai sustojo į savo įstaigą paimti dar trūkstamų papuošimui eglišakių.

Po valandos prie miškininkų automobilių eilių neliko, atvežtas žaliaskarių šakas miškininkai dalinti buvo pasiryžę iki 17 val. A. Krištopaitis pastebėjo, kad tokio žmonių anšlago kaip šiemet nė vienais metais nėra buvę. Anot jo, miškininkai eglių ir pušų šakų pripjovė prieš keletą dienų, vėliau jas laikė saugykloje, kad šios nesusnigtų ar nesulytų.

„Ant eglišakių daug kankorėžių, nes šiemet ypač gausus jų derlius“, – rodė aplipusias kankorėžiais eglių šakas miškininkas. Jis pasidžiaugė, kad žmonės tapo sąmoningi ir piktybiškai miškuose eglučių nekerta. A. Krištopaitis, paklaustas, ar miškininkai ir kitais metais rengs akciją – dalins eglišakes, šypsodamasis atsakė: „Matysim po reformos.“

Šiemet akcijos metu visoje Lietuvoje buvo išdalinta apie 200 tūkstančių eglišakių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.