Gelgaudiškio seniūnas teigia: sukamės lyg voverės rate

gelgaudiskio seniunija
Nuotr. Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis, besiblaškantis per kelis kabinetus, ieškodamas kompiuteriuose reikiamų dokumentų, teigia, kad tokia situacija, kai liko keli darbuotojai, jau tapo nepakeliama. Džiaugiasi turėdamas gerą pagalbininkę – ilgametę šios įstaigos darbuotoją Donatą Gabševičienę.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis ne pirmą kartą guodžiasi, kad tenka suktis lyg voverei rate – seniūnijos sekretorė serga, optimizavus rajono administracijos tinklą, seniūnijos buhalterė perėjo dirbti į Šakius, o net dvi socialinės darbuotojos, nusprendusios kilti karjeros laiptais, išėjo iš darbo. Nors, anot seniūno, nėra padėties be išeities ir darbai seniūnijoje nestoja, tačiau krūvis gerokai didesnis. Savivaldybės administracija šiais klausimais turi savus paaiškinimus.

Neatsitraukia nuo popierių

Penktadienio rytą apsilankę Gelgaudiškio seniūnijoje seniūną V. Dabravolskį sutikom palinkusį prie dokumentų, mat darbus už pašalpas dirbantiems devyniems žmonėms jau išskirstė – šie nukasa vis dar sniego padengtus šaligatvius. Gelgaudiškio seniūnijoje jau daugiau nei mėnesį serga sekretorė ir žemės ūkio specialistė, neliko ir buhalterės. Tai seniūnui į pagalbą, prireikus kokį dokumentą išrašyti, atskuba kasininkė Donata Gabševičienė. Pasak jos, dabar į seniūniją ypač aktyviai kreipiasi žmonės pažymų apie deklaruotą gyvenamąją vietą, nes jų prireikia norintiems pasikeisti asbestinius stogus. D. Gabševičienė pasakojo, kad jai tenka daug laiko skirti dokumentų tvarkymui mieste esančio turgaus prekeiviams. Seniūnija per metus iš prekeivių surenka per vieną tūkstantį eurų. Gelgaudiškiečiai ir prekeiviai patenkinti, kad turgus veikia, ir laukia, kada bus pradėtas įgyvendinti Gelgaudiškio turgaus aikštės sutvarkymo projektas.

„Šiandien sėdėsiu prie popierių, nežinau, ar tos permainos pasiteisins, rajono vadovai mato kitaip. Gerai, kad žiema praėjo kol kas be didelių rūpesčių, nebuvo šilumos ar vandens trasų avarijų, nesušalo žmonės, tik praeitais metais turėjom skaudžių nelaimių kilus gaisrams“, – pasakojo seniūnas ir pridūrė, kad baiminasi artėjančio pavasario, kai pažliugs keliai ir žvyrkeliai. Pagal trimetę programą turėtų šiemet būti tęsiamas Atžalyno gatvės tvarkymas.

Nežiūrint visų problemų, 20 metų dirbantis seniūnas optimizmo nepraranda, sako, kad per visą tą tą laiką net atostogų nebuvo išėjęs.

Nesikreipė

Paprašytas pakomentuoti situaciją, ar galima skirti pavaduojantį žmogų, rajono savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius nedaugžodžiavo ir teigė, kad Gelgaudiškio seniūnas į jį šiuo klausimu nesikreipė.

„Kodėl to spauda klausia, tai seniūnas tuo turi rūpintis. Jei kreipsis ir matysime, kad ten tikrai yra tokių neišsprendžiamų dalykų, stovi eilės žmonių, aišku, padėsime ir bendromis jėgomis spręsime. Bet jeigu kai kurie žmonės neturi gebėjimo dirbti jiems priskirto darbo, tai mes neatsiųsime gebančių...“ – tokius argumentus pateikė administracijos direktorius.

Trūksta socialinių darbuotojų

Dar didesnę problemą seniūnas įvardijo tai, kad iš keturių dirbusių socialinių darbuotojų liko tik dvi – socialinio darbo organizatorė ir socialinio darbo organizatorė darbui su rizikos šeimomis. Mat dar praeitų metų liepos mėnesį čia socialine darbuotoja dirbusi Ilona Šeflerienė buvo pakirta rajono administracijos direktoriaus pavaduotoja, o Aušra Pavydienė, socialinio darbo organizatorė darbui su rizikos šeimomis, taip pat nusprendė kilti karjeros laiptais ir šių metų vasario pradžioje tapo tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatore savivaldybės administracijoje.

„Turim seniūnijoje apie 3 tūkst. gyventojų, būna momentų, kad socialinėms darbuotojoms reikia daug popierių tvarkyti, kad nėra galimybės net pas žmones išvažiuoti“, – pasakojo seniūnas.

Socialinio darbo organizatorė darbui su rizikos šeimomis Gintarė Mikelaitienė, jau vienuolika metų dirbanti šį darbą, pasakojo, kad seniūnijoje yra 15 rizikos šeimų bei 10 stebimų šeimų. Moteris pasakojo, kad tiesiog susigyveno  su lankomomis šeimomis ir pripažino, kad dviese su kolege dirbti buvo lengviau.

„Dirbant vienai, aišku, kokybiško darbo negali būti“, – sakė specialistė.

Socialinei darbuotojai Sonatai Augienei daugiausiai tenka pildyti šūsnis besikreipiančių gyventojų dokumentų. Pasak jos, jau ketveri metai stabiliai per metus išduodama apie tūkstantį įvairių prašymų.

„Kai 12 metų dirbau su kolege Ilona Šefleriene, o vėliau ji pasako, kad socialinėje srityje nėra ką dirbti, tai pasidaro labai graudu...“ – emocijų neslėpė 22-ejus metus socialinį darbą dirbanti moteris ir atviravo, kad su buvusia kolege, dabartine administracijos direktoriaus pavaduotoja, mielai būtų pasikalbėjusi akis į akį prie žurnalistų ir apie jai nubrauktą priedą. Beje, apie tai, kad jai nesuprantama, kodėl nepriimama daugiau darbuotojų ir kodėl esantys žmonės turi vežti didžiulį krūvį, S. Augienė klausimą kėlė dar praėjusių metų spalį socialinių darbuotojų pasitarimo metu.

Krūvis nedidelis

Rajono administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerinė patikino, kad artimiausiu metu bus paskelbtas konkursas socialinio darbo organizatorės pareigoms (darbui su rizikos šeimomis Gelgaudiškyje) užimti.

Pasak pavaduotojos, sausio mėnesį didžiųjų seniūnijų socialinių darbuotojų krūviai gana panašūs, pavyzdžiui, Griškabūdžio seniūnijoje priimta 502 prašymai, Gelgaudiškio seniūnijoje 296, Kudirkos Naumiestyje – 341. I. Šeflerienė pripažino, kad jai dirbant Gelgaudiškio seniūnijoje daugiausiai darbo būdavo sausio ir vasario mėnesiais, vėliau krūvis sumažėdavo. Tad, ar tikrai darbuotojai sukasi it voverės rate, jai kyla pagrįstų abejonių. Tuo labiau, kad šios seniūnijos darbo specifiką ji gerai žino.

„Manau, kad visų seniūnijų socialinės darbuotojos šiandien susitvarko. O aš iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad jei dirbčiau tokį darbą, man padėti nereiktų, mano darbo tempas greitas, darbą aš iš karto padarau, manau, kad bet koks darbas priklauso nuo žmogaus“, – dalijosi mintimis I. Šeflerienė ir pridūrė, kad jei Gelgaudiškio seniūnijos kasininkei D. Gabševičienei, kuri atlieka daug darbų, seniūnas prašytų priedo, jis galimai būtų skirtas.

„Jei kolektyve yra darna, darbuotojai yra lojalūs, tai ir problemų mažiau kyla“, – pokalbį užbaigė I. Šeflerienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.