Jaunimo reikalų taryboje apstu reikalų

jaunimo taryba
Nuotr. Posėdžio pabaigoje buvo paliestas ir dar vienas klausimas – Jaunimo reikalų tarybos narė Gustė Žukauskaitė (centre) išsakė ir kitų moksleivių nuomonę, kad pirmininkui Dominykui Šiugždai trūksta kalbos ir elgesio kultūros. Tautvydas Šukys pažadėjo kitam posėdžiui pasikviesti pirmininką ir išsiaiškinti situaciją.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kovo 13 d. vyko Šakių rajono jaunimo reikalų tarybos posėdis, kuriame tartasi dėl Jaunimo projektų finansavimo konkursų organizavimo 2018 m., išklausytos Atviro jaunimo centro veiklos, Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorės bei Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (JPSPP) Koordinacinio centro koordinatoriaus ataskaitos už 2017 m. bei aptarti kiti svarbūs klausimai.

Rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė patikslino, kad projektams („Jaunimo mokymai ir gerosios patirties sklaida“, „Jaunimo iniciatyvų skatinimas“ ir „Atvirų jaunimo centrų ir erdvių veikla“) buvo šiek tiek padidintos projektinės lėšos. Numatyta skirti bendra 8540 eurų suma. Ji taip pat pareiškė, kad bus administracijos direktoriaus įsakymu paskirta projektų vertinimo komisija. Susirinkusių nuomone, tai bus objektyvesnis vertinimas. Praeitais metais buvo pateikta 28 projektai, finansuoti 26.

Susirinkę diskutavo, kam vertinant projektų paraiškas turėtų būti skiriami prioritetai. Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė siūlė skatinti jaunimo pilietinę ir tautinę iniciatyvą. Svarstyta, kad ypač trūksta vaikų žaidimų aikštelių ar erdvių jaunimo susirinkimui. Tačiau, pasirodo, projektai skirti jaunimo veiklai ir užimtumui, nes yra skiriamos per mažos lėšos, kad būtų galima atlikti tokius darbus kaip žaidimų aikštelės įrengimas.

Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Tautvydas Šukys aptarė dar praėjusių metų gruodžio mėnesį vykusio posėdžio metu neišgvildentus klausimus. Pasirodo, kad 2008 m. Registrų centre įregistruota asociacija Šakių mokinių taryba, kurio vadove dar tebėra Aistė Bakaitė. T. Šukys teigė, kad bando susisiekti su Registrų centru ir išsiaiškinti, kokių dokumentų reikia, norint likviduoti šią organizaciją.

„Savivaldybės tarybos narys Laurynas Suodaitis yra iškėlęs klausimą dėl profesinio mokymo įstaigos steigimo Šakiuose. Manau, kad šiemet turėtume sugrįžti prie šio klausimo ir galbūt surengti suinteresuotų asmenų ir įstaigų konferenciją ir padiskutuoti šiuo klausimu“, – kalbėjo T. Šukys. Posėdyje dalyvavusi Šakių skyriaus darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vyr. specialistė Eglė Plančiūnienė pabrėžė, kad yra naujas būdas – pameistrystė, patogus būdas mokytis ir įgyti praktinių įgūdžių darbo vietoje.

D. Jurgutienė susirinkusius supažindino su Druskininkų rajono savivaldybėje jau antrus metus veikiančia nauja programa „Pagalba ir verslui ir jaunuoliui“. Siūlė su šia programa šakiečius supažindinti, pavyzdžiui, per „Verslo pusryčius“. Pasak D. Jurgutienės, programos esmė – verslininkai moka „Sodros“ mokesčius, o savivaldybė kompensuoja jaunuolio darbo užmokesčio sąnaudas.

Susirinkę diskutavo, kad artėja vasaros sezonas, jaunimas ieško darbo, o be žemės ūkio sektoriaus, nelabai yra ką pasiūlyti. Buvo siūlyta, kad galbūt jaunimas vasaros sezono metu galėtų lankomiausiose rajono vietose pardavinėti vaisvandenius arba ledus.

Galiausiai posėdyje buvo išklausytos jaunimo organizacijų ataskaitos. Martinas Eimutis, JPSPP Koordinacinis centro koordinatorius, pabrėžė, kad 2017 m. sveikatinimo, švietimo paslaugas suteikė daugiau nei 1000 jaunuolių. 2017 m. JPSPP psichologas Šakių rajono mokyklose vykdė emocinės būsenos jaunuolių vertinimą, jaunuoliams buvo suteiktos individualios ir grupinės psichologinės konsultacijos. Kitiems jaunuoliams pateiktos individualios rekomendacijos, kaip spręsti psichologines, asmenybės ir ugdymo problemas. 2017 m. gegužės mėnesį bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru buvo parengtas ir pristatytas Valstybiniam visuomenės sveikatos stiprinimo fondui projektas „Rietavo ir Kaišiadorių, Šakių rajono savivaldybių bendruomenių gebėjimų stiprinimas savižudybių prevencijos srityje“ bei kitos veiklos.

Atviras jaunimo centras prie Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro veikia nuo 2013 m. lapkričio mėn. Darbuotoja Gintarė Grockytė pasakojo, kad 2017 m. įvykdė tris Šakių rajono savivaldybės finansuojamus projektus: „Laisvas tobulėti“, „Įjunk šviesą“ ir „Patsaunoris.lt“. Taip pat įgyvendino Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Drąsiai žengiame į priekį“. Per 2017 m. į Atviro jaunimo centro veiklas įsitraukė apie 250 jaunų žmonių ir savanoriavo šeši jaunuoliai, iš kurių buvo trys ilgalaikiai savanoriai (savanoriavo daugiau nei tris mėnesius).

D. Jurgutienė, pristatydama Jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo projektą, pabrėžė, kad pas koordinatorę Eglę Tamulevičiūtę buvo registruoti 86 asmenys. Iš jų septyni savanoriauja. Darbo pasiūlymai suteikti aštuoniems asmenims. 17-ai pasiūlyta mokytis. Iki šių metų pabaigos, kuomet baigiasi projektas, reikia surasti 140 jaunuolių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.